Eduskunta hyväksyi translain – keskusta ja kokoomus jakautuivat kahtia

Translaki äänestys
Esitys translain uudistamisesta sai taakseen läpimenoon tarvittavan enemmistön hallituspuolue keskustan jakaantumisesta huolimatta.Lehtikuva
Julkaistu 01.02.2023 14:09

MTV UUTISET – SEPPO HAAPARANTA – STT

Eduskunta on hyväksynyt translain täysistunnossaan äänin 113–69. Lain myötä juridisen sukupuolen voi vahvistaa oman selvityksen perusteella.

Eduskunta on hyväksynyt translain täysistunnossaan. Lain myötä juridisen sukupuolen voi vahvistaa oman selvityksen perusteella. Lisäksi laista poistuu vaatimus sukupuolta korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä.

Laki hyväksyttiin äänin 113–69. Kukaan ei äänestänyt tyhjää, ja äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa.

Lakiesitystä vastaan äänesti 13 keskustan kansanedustajaa ja puolesta 12. Hallituksen sisällä oli sovittu siitä, että keskustalaiset saavat äänestää lakiesitystä vastaan eduskunnan istuntosalissa.

Sen sijaan kokoomuslaisista 26 äänesti lakiesityksen puolesta ja 10 vastaan.

Lue myös: Analyysi: Kokoomus ja keskusta yllättivät translain käsittelyssä

Amnesty ja Seta kiittelevät

Sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty että seksuaalista tasa-arvoa ajava Seta Ry iloitsivat tuoreeltaan lain läpimenosta.

– Translain uudistaminen on merkittävä ihmisoikeusharppaus, jonka puolesta olemme kampanjoineet transaktivistien kanssa yli 10 vuotta. Nyt on vihdoin juhlan aika! sanoi Amnestyn Suomen-osaston asiantuntija Matti Pihlajamaa tiedotteessa.

– Uudistus korjaa häpeäpilkun, josta Suomi on saanut pitkään kritiikkiä ihmisoikeustoimijoilta. Se myös nostaa Suomen romahtanutta asemaa kansainvälisissä sateenkaarioikeuksien vertailuissa.

Seta kiitti omassa tiedotteessaan lain puolesta äänestäneitä kansanedustajia sekä kaikkia uudistusta tukeneita järjestöjä ja vuosikymmeniä uudistuksen puolesta työtä tehneitä vaikuttajia ja aktivisteja.

– Ihmisoikeudet kehittyvät Suomessa tuskallisen hitaasti. Nyt itsemääräämisoikeus sukupuoleen toteutuu täysi-ikäisille ihmisoikeusnormien mukaisesti. On elintärkeää, että työ jatkuu alaikäisten oikeuksien varmistamiseksi, painotti Setan puheenjohtaja Pekka Rantala.

Uutinen päivittyy.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta