Eduskunta aloitti tänään keskustelun kansalaisaloitteesta, joka vaatii kansaedustajien sopeutumiseläkkeiden lakkauttamista. Keskustelussa kuultiin puheenvuoroja sekä aloitteen puolesta että sitä vastaan. MTV Uutisenten politiikan toimittaja Juha Kaija seurasi keskustelua eduskunnassa.
Sopeutumiseläkkeen alkuperäinen tarkoitus oli tukea sellaisia entisiä kansanedustajia, jotka eivät edustajanuransa jälkeen pysty työllistymään. Eläkettä pystyy nostamaan normaaliin eläkeikään asti sellainen kansanedutaja, joka on ollut eduskunnassa vähänitään seitsemän vuotta.
Järjestelmää on jo muutettu siten, että vuoden 2011 vaaleissa tai sen jälkeen valituksi tulleet kansanedustajat eivät voi saada sopetumiseläkettä vaan saavat selvästi pienempää sopeutumisrahaa. Sopetumisrahaa voi saada enintään kolmen vuoden ajan. Kansalaisaloitteella halutaan nyt saada myös kaikki kansanedustajat sopetumisrahan piiriin.
Vaatimuksia sopeutumiseläkkeen poistosta on esitetty aiemminkin, mutta ne eivät ole saaneet mainittavaa kannatusta. Juha Kaija arvioi, että kansalaisaloiteen luoma laaja julkinen keskustelu on voinut muuttaa asetelmaa.
– Tiedotusvälineissä on ollut viime aikoina paljon juttuja siitä, miten jotkut entiset kansanedustajat ovat kikkailleet sopeutmiseläkkeiden avulla, Kaija sanoo.
Muun muassa kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (sin.) kannatti sopeutumiseläkkeistä luopumista.
– Sopeutumiseläkejärjestelmää käytetään aika usein maksimaalisesti kaikki porsaanreiät hyväksikäyttäen ja keplotellen. Poliittisen järjestelmän uskottavuus kärsii aivan liikaa siitä, että joillekin erityisyksilöille on taattu melkein elinikäinen kultainen kädenpuristus, Saarakkala sanoi täysistunnossa.
"Taannehtivaa lainsäädäntöä"
Sopetumiseläkettä puolusti muun muassa kansanedustaja Stefan Wallin (r), jonka mielestä kyseessä olisi oikeusvaltiolle tuntematon taannehtiva lainsäädäntö. Lisäksi Wallinin mielestä lainsäädäntöä ei pitäisi tehdä populistisin perustein. Wallin kuitenkaan ole itse jäämässä sopeutumiseläkkeelle.
Kansalaisaloitteen käsittely jatkuu eduskunnassa kevään aikana. Muutoksista sopeutumiseläkkeisiin keskustellaan myös eduskunnan edellisen puhemiehen Maria Lohelan (sin.) asettamassa työryhmässä. Asiassa on tarkoitus tehdä päätöksiä kevään aikana.