Neljässä eduskuntapuolueessa tai -ryhmässä oltaisiin valmiita pohtimaan kansanedustajan sopeutumiseläkkeen muuttamista, eduskuntaryhmien johdosta kerrotaan STT:lle.
STT tavoitti vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet kommentoimaan asiaa.
Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat työskennelleet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Eläkkeen määrä on korkeintaan 60 prosenttia kansanedustajan palkasta, ja sitä maksetaan vanhuuseläkkeen tavoin.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen (kesk.) mielestä suurin ongelma on se, että sopeutumiseläkettä voidaan joutua maksamaan vuosikymmeniä yhdelle kansanedustajalle.
– Alle nelikymppisenä eduskunnasta pudonnut pystyi jäämään pitkäksikin aikaa sopeutumiseläkkeelle, jonka taso saattoi olla aika hyväkin. Vaikka näitä tapauksia oli vähän, sotivat ne räikeästi kansalaisten yleistä oikeustajua vastaan.
Sopeutumiseläkkeenmaksussa huomioidaan kansanedustajan ansiotulot, mutta pääomatuloja ei oteta huomioon. Ryhmäjohtajat Kaikkonen ja Peter Östman (kd.) pitäisivät perusteltuna pääomatulojen huomioimista sopeutumiseläkkeen maksussa.
"Muuttaminen vastoin oikeusvaltioperiaatetta"
Lain takautuva muuttaminen ei kuitenkaan kelpaisi kaikille. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen katsoo sen olevan vastoin oikeusvaltion periaatteita.
– Yksi oikeusvaltion ennustettavuuteen ja luotettavuuteen liittyvä periaate on, että takautuvaa lainsäädäntöä ei säädetä, siksi muuttaminen jälkikäteen ei ole mahdollista.
Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Krista Mikkonen niin ikään sanoo, että lain muuttaminen takautuvasti olisi vaikeaa. Nykylain kirjainta kunnioitetaan myös RKP:ssa.
SDP:ssä aiheesta ei ole keskusteltu, mutta siitä ollaan valmiita eduskuntaryhmän kesken keskustelemaan, kertoo eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen.
Iltalehden selvityksen mukaan sopeutumiseläkkeen piirissä on yhteensä 146 nykyistä ja entistä kansanedustajaa.
Kokoomuksella on sopeutumiseläkkeen piirissä yhteensä 41 nykyistä ja entistä kansanedustajaa, keskustalla ja SDP:llä 33, vihreillä 16, vasemmistoliitolla yhdeksän, RKP:llä kahdeksan ja kristillisdemokraateilla neljä.
Lakia koetettu muuttaa
Vuonna 2013 silloinen perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (uv.) teki lakialoitteen sopeutumiseläkkeen kohtuullistamisesta. Ryhmäjohtaja Simon Elo (uv.) on Saarakkalan linjoilla ja toteaa, ettei nykyinen järjestelmä toimi. Myös vanhassa puolueessa puolustetaan Saarakkalan aloitetta.
– En ymmärrä, miksi kansanedustajan työn pitäisi olla erityisessä asemassa. Järkevin olisi, että kansanedustajat olisivat samassa asemassa kuin muutkin palkansaajat, perussuomalaisten ryhmäjohtaja Leena Meri sanoo.
Saarakkalan lakialoitetta eivät perussuomalaisten eduskuntaryhmässä allekirjoittaneet Timo Soini ja Pirkko Ruohonen-Lerner, jotka ovat kumpikin sopeutumiseläkkeen piirissä.
Laaja kannatus sopeutumisrahalle
Vuonna 2011 tuli voimaan kansanedustajan sopeutumisraha, joka korvasi sopeutumiseläkkeen. Sopeutumisrahaa maksetaan 1–3 vuotta riippuen edustajantoimen kestosta. Sopeutumisrahan maksussa otetaan huomioon kansanedustajan ansio- ja pääomatulot.
– Muutos oli oikeanlainen, että se eläke ei ole ikuinen. Ajatus varmasti on ollutkin, että kun työt loppuvat, pääsee kansanedustaja ansiosidonnaisen päivärahan kaltaisen tuen piiriin, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.
Mikkonen saa tukea ajattelulleen laajalti yli puoluerajojen. Sopeutumiseläkkeen muuttamista sopeutumisrahaksi ilmoittavat kannattavansa lähes kaikki eduskuntaryhmien johtajat.