Eduskunta keskustelee tänään Natoon liittymisestä – näin prosessi etenee

7:44img
Näin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Suomen Nato-prosessia itsenäisyyspäivän alla (5.12.)
Julkaistu 13.12.2022 05:29

MTV UUTISET – STT

Esitys ei raukea, vaikka Turkin ja Unkarin ratifioinnit lykkääntyisivät yli eduskuntavaalien.

Eduskunnan täysistunnossa käydään tänään lähetekeskustelu, jossa käsitellään hallituksen esitystä Suomen liittymisestä Natoon. Käsittely on päätetty aloittaa, vaikka jäsenyys odottaa vielä Turkin ja Unkarin ratifiointia.

Lähetekeskustelun jälkeen esitys siirtyy valiokuntien käsiteltäväksi.

Mietinnön laatii ulkoasiainvaliokunta, ja sille antavat lausunnon ainakin perustuslakivaliokunta, puolustusvaliokunta, tiedusteluvalvontavaliokunta ja valtiovarainvaliokunta.

Ulkoasiainvaliokunta voi pyytää lausunnon myös muilta valiokunnilta, jos katsoo tarpeelliseksi.

Lue myös: Nato-umpisolmu ei auennut – ministeri Kaikkonen Turkista: "Ainakaan taaksepäin ei menty"

Lue myös: Ulkoministeri Blinken Suomen Nato-jäsenyydestä: Turkin ratifioinnin viivästys ei ole kahdenvälinen kysymys Yhdysvaltojen ja Turkin välillä

Entä, jos ratifioinnit venyvät yli Suomen eduskuntavaalien?

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi, että eduskuntakäsittely on mahdollista viedä läpi muutamissa viikoissa, koska itse asia eli Suomen pyrkiminen puolustusliitto Naton jäseneksi käsiteltiin eduskunnassa perusteellisesti jo keväällä.

Jäsenyyshakemus sai kevään äänestyksessä hyväksynnän äänin 188–8.

– Valiokunnat voivat kuunnella asiantuntijat, ja mietintövaliokunta kirjoittaa mietintönsä viimeistä pistettä vaille valmiiksi siten, että Turkin ja Unkarin ratifiointien jälkeen katsotaan, onko mietintöön jotain lisättävää.

– Sen jälkeen mietintö tuodaan täysistuntoon, Vanhanen kuvasi suunnitelmaa eduskunnan tiedotteessa.

Toisin kuin muut hallituksen esitykset, kansainvälisten sopimusten käsittely ei raukea eduskunnassa eduskuntavaalien takia.

Vaikka Turkin ja Unkarin ratifioinnit venyisivät yli huhtikuun alun eduskuntavaalien, voi uusi eduskunta jatkaa Natoon liittymisen käsittelyä siitä, mihin ennen vaaleja jäätiin.

Lue lisää: Vanhanen: Nato-esitys kannattaa hyväksyä vasta, kun puuttuvat ratifioinnit on saatu – eduskunta voidaan kutsua koolle myös vaalitauolla

Lue myös: Miksi Erdoganin vitkuttelua Suomen Nato-jäsenyyden suhteen siedetään? – "Kyllä tässä viedään Turkin poliittista tahtotilaa läpi"

13:55img

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili vastikään Yhdysvalloissa. Näin hän ja kollegansa Antony Blinken kommentoivat Nato-prosessia.

Tuoreimmat aiheesta

Nato