Ehdokkaissa on enemmän 30–60-vuotiaita ja korkeakoulutettuja kuin väestössä muuten, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Minna Wallenius tiedotteessa.
– Ehdokkaat ovat selkeästi korkeammin koulutettuja ja parempituloisia kuin äänioikeutetut, mutta näin se on ollut aiemmissakin eduskuntavaaleissa, Wallenius sanoo STT:lle.
Samoin tilastoissa näkyy Walleniuksen mukaan se, että alle 30-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat ovat selkeästi vähemmän edustettuina, mikä näkyy siinä, että työllisiä on valtaosa ehdokkaista.
– Esimerkiksi eläkeläisiä on vähemmän. Se on aika lailla vakiintunut tilanne.
Korkeimmin koulutettuja kokoomuksen ehdokkaat
Korkeimmin koulutettuja ovat kokoomuksen ehdokkaat, joista yli 60 prosentilla on ylemmän korkeakouluasteen tai tutkijakoulutusasteen tasoinen tutkinto.
Myös RKP:n ja vihreiden ehdokkaista yli puolella on vähintään ylemmän korkeakouluasteen tutkinto. Eduskuntapuolueista vähiten korkean tason tutkinnon suorittaneita on vasemmistoliiton, Liike Nytin ja perussuomalaisten ehdokkaissa.
Ehdokkaiden keski-ikä on 45,8 vuotta ja äänioikeutettujen 51,7 vuotta.
Lue myös: Ennakkoäänestys alkaa tänään
Mediaanitulot vaihtelevat
Ehdokkaiden käytettävissä olevien rahatulojen mediaani on noin 32 400 euroa, äänioikeutettujen puolestaan noin 23 500 euroa. Mediaanitulot vaihtelevat kokoomuksen noin 51 600 eurosta Liike Nytin noin 30 900 euroon.
Tilastoista ilmenee, että eduskunnan ulkopuolisten puolueiden ja valitsijayhdistysten ehdokkaat ovat tulotasoltaan lähimpänä äänestäjäkuntaa noin 22 300 euron mediaanituloillaan.
Mediaanitulolla tarkoitetaan keskimmäisen tulonsaajan tuloa, kun tulonsaajat asetetaan tulojen mukaan suuruusjärjestykseen.