SDP tekee välikysymyksen palkkamallista – Lindtman: Hoitajille luvassa porstua tai ikuinen kuoppa

SDP kieltäytyy edelleen hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman MTV:n Uutisextrassa.

SDP:n edellinen puheenjohtaja Sanna Marin sulki tiukasti oven hallitusyhteistyöltä perussuomalaisten kanssa vaalikamppailun aikana keväällä 2023. 

Nykyinen puheenjohtaja ei näe tällä hetkellä mahdollisuutta, että duunaripuolueet perussuomalaiset ja SDP mahtuisivat samaan hallitukseen seuraavienkaan eduskuntavaalien jälkeen. 

Jos nyt katsoo tätä vaalikautta, miten perussuomalaiset ovat sekä leikanneet suomalaisilta pienituloisilta että heikentäneet suomalaisten työntekijöiden asemaa ja aiheuttaneet monia rasismikohuja, niin ainakaan toistaiseksi ei ole tarvinnut tätä kantaa tarkistaa, Lindtman linjaa.

SDP uhkaa välikysymyksellä 

Hallitus on tuomassa kiistellyn lakiesityksen vientivetoisesta palkkamallista eduskuntaan lähiaikoina. Taustalla on kesän 2022 ratkaisu, jossa sovittelulautakunta antoi kunta-alan työntekijöille isommat korotukset kuin kansantalouden kannalta keskeisille vientialoille.

Oppositiopuolue SDP:n mukaan hanke sotkee ensi kevään naisvaltaisten alojen palkkaneuvottelut. Puolue vaatii hallitusta vetämään lakiesityksensä pois. Palkkamalli jatkaa hallituksen työelämäuudistuksia. 

Tässä on niin isosta periaatteellisesta asiasta kysymys, että me emme voi tätä katsoa sivusta. Tulemme jättämään tästä välikysymyksen ja mittauttamaan hallituksen luottamuksen.

Katso Antti Lindtmanin koko Uutisextra-haastattelu tästä.

Tuleeko kuntavaaleista palkkavaalit?

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus ei halua lakiesityksellään hillitä esimerkiksi hoitajien tai opettajien palkankorotuksia. SDP pitää taas riskinä, että valtakunnansovittelijan riippumattomuus vaarantuu, kun pelimerkkejä jää vähemmän työkiistojen hoitoon. 

Riski siitä että monet hoitajat, opettajat, tarjoilijat, kaupan myyjät, miksei rakennustyöntekijät ja poliisit, heillä on kaksi vaihtoehtoa. Mikäli laki tuodaan, he joutuvat tekemään sopimukset porstuassa ilman sovittelijaa tai sitten heidät tuomitaan ikuiseen palkkakuoppaan, ikuiseen palkkamonttuun, Lindtman pelkää. 

Vaarana on, että puolueet eivät malta pitää näppejään erossa kunta-alan palkkaväännöistä eli niistä tulee osa huhtikuun kunta- ja aluevaalien kamppailua. 

Esimerkiksi OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto on varoittanut, että ensi kevään kuntavaaleista voi tulla palkkavaalit, jos hallitus tuo vientivetoisen palkkamallin eduskuntaan. 

Lue myös: 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat