Eeva Lehtimäen kommentti: Niinistö pääsi ärähtämään taloudesta vielä kerran – myös tuleva presidentti sai viestin

Poliitikkojen talouspaimennus on leimannut Sauli Niinistön presidenttikautta. Viimeinen valtiopäivien testamenttipuhe sisälsi viestin myös seuraavalle presidentille eli Alexander Stubbille tai Pekka Haavistolle, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön 12 vuoden kausi on kääntymässä loppusuoralle. Sunnuntaina suomalaiset valitsevat Niinistölle seuraajan ja maaliskuun ensimmäinen päivä joko Alexander Stubb tai Pekka Haavisto vannoo virkavalansa.

Siksi viimeistä eduskunnan valtiopäivien avajaispuhetta on kuunneltu tarkasti sekä eduskunnassa että kotikatsomoissa.

Niinistön kausista muistetaan vahva talouspuhe, yritys paimentaa hallituksia toimiin velkaantumisen taittamiseksi. Loppukautta leimasi ulkopolitiikan johtajuus ja Suomen vieminen Naton jäseneksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Nämä kaksi teemaa nousivat esiin puheessa. 

Suomi sakkaa

Ensimmäinen viesti oli jonkin sortin murahdus, viimeinen muistutus Suomen julkisen talouden karmeasta tilanteesta. Niinistön mukaan Suomessa on siirrytty pysyvästi velkaperusteiseen ylläpitoon.

– Suomessa sakkaa pahasti ja pysyvästi.

Sarkastisesti Niinistö totesi, että talouden kuntoon laittamista on kannatettu viime vuosina monta kertaa, mutta tässä sitä vielä ollaan.

Lieneekö presidentti katsonut eilen Ylen A-Studiosta pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja oppositiojohtaja Antti Lindtmanin (sd.) jankkausta taloudesta?  

Seuraava kohta puheesta sopii molempiin herroihin. Eilisessä väittelyssä perustelut alkoivat kiertää kehää eli kenen vika kurjuus oikein on. 

– Ei se siitä muutu, että etsitään syypäitä ja pysytään juoksuhaudoissa. Siitä se voisi muuttua, että nostetaan paljas totuus pöydälle ja heitetään ennakkoasenteet ja vakiofraasit nurkkaan, Niinistö sanoo. 

Niinistö uusi uudenvuodenpuheensa avauksen yli puoluerajojen koottavasta talouspolitiikan ryhmästä, jotta tukalaan tilanteeseen saataisiin ratkaisuja, joihin puolueet myös sitoutuisivat yli vaalikausien. 

– Pohjaksi voisi päättää lopputuloksen, että dynaaminen talous ja työelämän perusturva eivät ole toisiaan poissulkevia. 

Viikonloppuna oli vähintäänkin hämmentävää, että pääministeri Petteri Orpo (kok), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sekä valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majanen tulivat julkisuuteen koko ajan kasvavien sopeutusmiljardien kanssa.

Selvää on vain se, että uusien sopeutustoimien tarve on paljon ennakoitua suurempi ja luvut elävät. Pelkillä leikkauksilla ei selvitä, vaan myös verot pitää syynätä tarkkaan.

Eduskunnan tärkeä rooli

Presidentinvaaleja on leimannut sotaretoriikka ja Nato-pullistelu, erityisesti vaalien toisella kierroksella. Niinistön tulokulma on toinen. Suomen mallia ei ihailla Natoon liittymisen, vaan omasta turvallisuudesta huolehtimisen vuoksi. 

Maailmalla huomiota herättää puolustusvoimien kyvykkyys, reservit, asevelvollisuus sekä maanpuolustustyö ja -tahto. Tämä malli rauhan tae, sanoo Niinistö. 

Puheen tärkein viesti seuraavalle presidentille oli eduskunnan roolin korostaminen. Eduskunnalle kuuluu uuden valtiosäännön mukaan asema ylimpänä valtiomahtina. Se on itsenäinen toimija myös ulkopolitiikassa, presidentti muistutti. 

Niinpä ulkopolitiikan johtajuuttaan korostavien presidenttiehdokkainen kannattaa muistaa tuleva arki. Stubb ja Haavisto voivat vaalitaistelussa korostaa presidentin kaikkivoipaisuutta äänestäjien tuen toivossa, mutta eduskuntaa ei kannata jättää paitsioon. 

Niinistö on tavannut tiiviisti erityisesti ulko- ja puolustusvaliokunnan jäseniä. 

– Olen pitänyt niitä suuressa arvossa ja ne ovat antaneet aineksia myös omaan ajatteluuni. Jo alkutaipaleella totesin, että niistä syntyy epämuodollista parlamentaarista katetta presidentin toimille.

Presidenttiehdokkaat pääsevät esittelemään ulkopoliittista ajatteluaan viimeisen kerran MTV-kanavalla kello 20. Kymmenen Uutisiin mennessä on selvää, kumpi voittaa Kaksintaistelun tällä kertaa. 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat