Pöllöraati käännytyslaista: "Kohta tulee varmaan Kalevi Sorsan haamu ottamaan kantaa"

Pöllöraati ruoti viikon puheenaiheet SuomiAreenassa 9:45
Pöllöraati ruoti viikon puheenaiheet SuomiAreenassa

Miksi SDP on päätynyt vaa’ankieliasemaan käännytyslakia laadittaessa, ja kumpi voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäisen tv-väittelyn? MTV:n Huomenta Suomesta tuttu Pöllöraati kokoontui SuomiAreenaan ruotimaan viikon puheenaiheita.

Viikon kuumin poliittinen puheenaihe on ollut tällä viikolla käännytyslaki, johon liittyvää mietintöä eduskunnan hallintovaliokunta hioi tänään torstaina pitkän kaavan mukaan.

Valmista ei tullut vieläkään, vaan työ jatkuu huomenna perjantaina.

Eduskunnassa vaa'ankieliasemassa lain käsittelyssä on SDP. Jos riittävän moni demariedustaja päätyy vihreiden ja vasemmistoliiton tavoin vastustamaan esitystä, käännytyslaki ei saavuta poikkeuslain tarvitsemaa viiden kuudesosan enemmistöä eduskunnan äänestyksessä.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum ei usko demarien lopulta käyvän vastahankaan asiassa, vaikka kannat ovat jakautuneet.

– Kohta tulee varmaan Kalevi Sorsan haamu ottamaan kantaa, mitä pitäisi käännytyslaista olla mieltä, Neihum pohti SuomiAreenan lavalla.

– Paljon riippuu siitä, minkälainen mietintö hallintovaliokunnasta putkahtaa. Aika iso kynnys on siihen, että iso osa demareista lähtisi vastustamaan. Muutama tällainen vastahangoittelija varmasti löytyy.

Viestintätoimisto Ellun Kanojen viestintäkonsultti Silja Silvasti huomautti, että vain kymmenen vastustajaa demareista riittää kaatamaan hankkeen.

– Demareiden ryhmässä on kuulunut olevan aikamoista hermostuneisuutta. Vaikuttaa siltä, että Antti Lindtman on vain todennut, että kyllä me voimme äänestää puolesta, jos RKP:kin äänestää puolesta.

Talouselämän päätoimittajan Jussi Kärjen mukaan lakihanke on kova johtamistesti Lindtmanille.

– Nyt pitäisi näyttää, että porukka on hanskassa, Kärki arvioi.

– On vaikea nähdä, olisiko siellä jo jotain isompaa erileirisyyttä jo tullut, vai onko se vain tämä yksi asia. Mutta en usko, että SDP ottaa niin kovaa riskiä, että se antaisi tilanteen mennä siihen, että käännytyslaki kaatuisi ja Venäjä ehkä lähtisi koettelemaan tilannetta.

Keskusta oudossa tilanteessa

Silja Silvasti arvioi, että keskustalle tilanne on poikkeuksellinen.

– Kerrankin on löytynyt poliittinen vääntö, jossa keskusta ei ole onnistunut menemään bussin alle. Nyt rasti seinään ja onnea uudelle puheenjohtajalle Antti Kaikkoselle, Silvasti veisteli.

Kärjen mukaan vihreät on junttaantunut asiassa "vanhalle paikalleen" laitavasemmistoon odotuksista huolimatta

"Mikäs se parempi tilanne Venäjän informaatiosodankäynnin kannalta"

Esimerkiksi perustuslakivaliokunta on todennut aiemmin, että käännytyslaki on ristiriidassa kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kuuluvan ehdottoman palautuskiellon kanssa.

Miten vakava lain sisältämä kansainvälisen lain loukkaus sitten olisi?

Neihum vertasi käännytyslakia jalkapallon taktiseen rikkeeseen.

– Se tarkoittaa sitä, että se tekijä tietää, että rikkeestä tulee keltainen kortti, mutta hän tekee sen silti. Ehkä eduskunnan enemmistön ajattelu lähtee siitä, että tässä tilanteessa voidaan ottaa se rike, koska turvallisuus on niin tärkeä arvo, että voidaan tehdä tietoisesti väärin ja sivuuttaa kansainväliset sitoumukset.

Silvasti jatkoi Neihumin viitoittamalla urheiluvertausten tiellä.

– Tässä on mahdollisuus myös omasta heitosta mattoon -tippumiseen. Lainsäädännöllä ajatellaan voitavan tukkia Venäjän kiusantekoa, mutta toinen vaihtoehto on se, että laki kannustaa Venäjää entisestään tuomaan ihmisiä rajalle yhä enemmän.

– Mikäs se parempi tilanne Venäjän informaatiosodankäynnin kannalta kuin sellainen, jossa suomalainen rajamies pamputtaa lapsia ja naisia rajalla, Silvasti totesi.

Kärjen mielestä tällainen kehäpäätelmä on jo liian monimutkainen.

– Ajattelen itse enemmän, että tämä on laki, jota ei toivottavasti ikinä tarvitse realisoida käytäntöön. Sen sijaan tämä on viesti Venäjälle ja maihin, joista lähdetään, että tänne ei kannata tulla, Kärki sanoi.

– Vähän niin kuin bussilippu Raumalle, että ehkä sinä sen ostat, mutta toivot, että ikinä et sitä tarvitse käyttää, Neihum heitti ja sai raikuvat aplodit porilaisyleisöltä. 

Kumpi voittaa väittelyn, Biden vai Trump?

Lopuksi Pöllöraati otti kantaa ensi yönä käytävään Yhdysvaltojen presidentinvaaliehdokkaiden Donald Trumpin ja Joe Bidenin tv-väittelyyn.

–Kaksi seniiliä ukkoa tappelee pari tuntia telkkarissa – mikäs sen parempaa, Silvasti murjaisi.

Raatilaisten mielestä hävittävää on vain Bidenilla, jonka tärkein tehtävä on lähinnä osoittaa olevansa toimintakykyinen.

Biden ja Trump kohtaavat vaaliväittelyssä 2:12
Katso myös Mari Karppisen raportti Yhdysvalloista: Biden ja Trump kohtaavat vaaliväittelyssä

Neihum käänsi keskustelun vielä kotimaan politiikkaan.

– Näiden kahden ukon juttujen seuraamisessa tulee välillä sellainen olo, että vaikka meillä pienessä Suomessakin politiikassa tapahtuu välillä jännää ja edustajat puhuvat höpöjä, on meillä kuitenkin ihan fiksuja, sivistyneitä ja älyllisiä kansanedustajia.

– Kerrankin politiikan toimittaja kehuu suomalaisia kansanedustajia, aika kiva, Silvasti kiitteli.

– Rasti seinään, ei tule toistumaan, Neihum totesi.

Lue myös:

    Uusimmat