Eeva Lehtimäen kommentti: Perussuomalaisten Riikka Purran ällörealismia tihkunut ehdokasilmoitus – onko Suomen miesvoittoisinkin puolue siirtymässä naisjohtoon?

Eeva-Lehtimaki-high-res-1
Kuva: ROB ORTHEN
Julkaistu 08.07.2021 14:29
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Kansanedustaja ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra on vahva ennakkosuosikki ja kenttäväen todennäköinen valinta puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi elokuun puoluekokouksessa Seinäjoella, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Vastenmielisyysjulistus valtaa ja vastuuta kohtaan näyttää olevan uusi trendi politiikassa. Riikka Purra käy keskustan väistyneen pätkävaltiovarainministerin Matti Vanhasen tietä.

Volgan lautturit kiskovat eteenpäin raskasta politiikan taakkaa. Velvollisuudesta.

Riikka Purran ilmoitus oli odotettu.  Hän on käytettävissä perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon jälkeen. Paino on nimenomaan sanassa käytettävissä.

Yleensä politiikan terävimpään kärkeen pyrkivät lähtevät tavoittelemaan puheenjohtajuutta suurella innolla, mutta suomalaisittain tarvittavalla nöyryydellä. Purra käytti omasta tiedotustilaisuudestaan viisitoista minuuttia eli suurimman osan Halla-ahon kehumisen lisäksi inhorealistiseen, tai kuten hän itse sanoi ällörealistiseen osuuteen. 

Purran mukaan hänellä ei ole suurta hinkua puheenjohtajaksi. Hänellä ei ole harhakuvitelmia eikä valtaromantiikkaa puheenjohtajuuteen liittyen.

Hän ei ole kärkkynyt kieli pitkällä johtotehtävään, eikä ole puolue-eliitin suosikki, vaikka politiikan kommentoijat ovat näin arvioineet.

Lisäksi hän on taivutellut eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Ville Taviota ehdolle. Samaan aikaan Tavio on työntänyt palloa takaisin Purran suuntaan.

Tänään Tavio kieltäytyi lopullisesti ehdokkuudesta. 

Puolueessa odotetaan vielä, mitä tekee varapuhemies Juho Eerola

Inhorealismi voi olla myös hyvä lähtökohta pääministerivaltaan tähtäävän oppositiopuolueen vetämiseen. 

Maahanmuutto pysyy ykkösteemana

Mikä sitten muuttuisi Purran valinnan jälkeen? Politiikassa ei juuri mikään, julkisuuskuvassa hieman enemmän.

Purra on ollut mukana kirjoittamassa perussuomalaisten linjapapereita.

Maahanmuutto pysyy puolueen toiminnan keskiössä. Sen varapuheenjohtaja teki hyvin selväksi. Purran mukaan perussuomalaiset eivät osallistu hallitukseen, jossa ei voi kiristää maahanmuuttopolitiikkaa merkittävästi.

Tämä kynnyskysymys on myös se, jota muilta puolueilta tentataan tulevissa vaaleissa.

Purra aikoo puhua myös taloudesta nykyistä enemmän. 

Hänen suhteensa mediaan ja julkisuuteen on mutkattomampi kuin Halla-aholla tai monilla muilla perussuomalaisilla. Selkeäsanainen Purra on jo nyt ollut puolueen kasvot ja ääni erilaisissa ohjelmissa.

Halla-aho sieti toimittajia juuri sen verran kuin oli pakko ison puolueen puheenjohtajana. Perussuomalaiseen eetokseen kuuluu myös vahva epäily toimittajien tarkoitusperiä kohtaan.

Naiset rynnänneet valtaan 

Suomalaisten puolueiden kärkihommat alkavat olla vahvasti naisten käsissä, jos myös Riikka Purra tulee valituksi ison puolueen puheenjohtajaksi.  Eilen vihreiden Maria Ohisalo haki jatkokautta puheenjohtajana ja kertoi samalla raskaudestaan.

Tilanne on muuttunut nopeasti. Vielä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa valta oli Juha Sipilän (kesk.), Alexander Stubbin (kok.), Antti Rinteen (sd.), Timo Soinin (ps.), Ville Niinistön (vihr.) ja Paavo Arhinmäen (vas.) hyppysissä.

Sosiaalisessa mediassa naisviisikon johtama hallitus on saanut paljon kehuja mutta myös rapaa niskaansa. Vallan ytimen ja harjoitetun politiikan arvostelu kuuluu terveen yhteiskunnan perusasioihin, mutta monelle kritiikin kärki on ollut nimenomaan suuri vastenmielisyys, suoranainen sovinismi, ministeriviisikon sukupuolta ja ikää kohtaan. 

Nyt myös äänestäjäkunnaltaan miesvaltaisen perussuomalaisten pitää pärjätä Purran johdossa tai jos sukupuoli on este, valittava elokuun puoluekokouksessa kansanedustaja Sakari Puisto tai joku muu mahdollinen ehdokas puoluetta vetämään.

Purra olisi puheenjohtaja, joka madaltaa varmasti myös naisäänestäjien kynnystä äänestää perussuomalaisia. Nämäkin äänet tarvitaan, kun puolue tähtää ykköseksi ja pääministerin paikalle vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. 

Kentän mahti

Perussuomalaisten puoluekokouksessa äänioikeus on kaikilla jäsenmaksun suorittaneilla ja paikalle saapuvilla. Yllätys voi olla mahdollinen.

Tämän sai kokea karvaasti Timo Soini ja ehdolla ollut Sampo Terho vuonna 2017. Halla-aho tukijoineen löi entisen mestarin täydellisesti kanveesiin ja otti puolueen haltuunsa. 

Purran kannattaa väistellä kaikkea sellaista, mikä leimaisi hänet jotenkin puoluetoimiston suosikiksi. 

Perussuomalaiset kokoontuvat Seinäjoelle 14. – 15.8.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka