Kommentti: Soinin ilmoitus on iso uutisjytky – pysyykö puolue koossa? Entä hallitus?

Kommentti-Jussi-Kärki.jpg
www.jannetorikka.fi
Julkaistu 05.03.2017 10:10
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Tänä aamuna tuli veret seisauttava jytky. Timo Soinin luopuminen Perussuomalaisten johdosta hallitsee lähikuukaudet poliittista keskustelua ja voi lopulta horjuttaa koko hallitusta.

Tästä nousee kaksi kysymystä ylitse muiden: pysyykö Perussuomalaiset koossa, pysyykö Sipilän hallitus pystyssä?

Soini on ollut puolueensa, joka on aatteellisesti sekalaista seurakuntaa, koossa pitävä liima. Isähahmo on pitänyt kyydissä niin vanhat SMP-läiset, unohdetun kansan puolustajat, nuivat maahanmuuttokriitikot kuin voittohuumassa mukaan tunkeneet onnenonkijat.

Liima on kuitenkin hapertunut sitä mukaan kuin Soinin askel on lyhentynyt. Väsymys on paistanut jo pitkään puoluetta 20 vuotta vetäneen työhevosen olemuksesta. Ja väsymys nimenomaan puolueen johtamiseen. Yleinen arvio tältä vaalikaudelta kuuluu, että Soini on ollut hyvä ulkoministeri, mutta huono puheenjohtaja.

Kriittisiä ääniä on jo noussut viime kuukausina kentiltä. Tästä on osoitus europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon ilmoitus, että hän harkitsee vakavasti puolueen puheenjohtajuutta – ja myös se, että kannatusta ilmaantui yllättävän paljon saman tien. Eduskuntaryhmässäkin puoli tusinaa hihkaisi riemusta.

Kesäkuun puoluekokouksessa pelissä on myös Sipilän hallituksen kohtalo. Muut puolueet varovat puuttumasta perussuomalaisten sisäisiin asioihin, mutta rivien välistä viesti on selkeä: Halla-ahon nousu puheenjohtajaksi kaataisi hallituksen.

Hallituksen kaatuminen ei johtaisi automaattisesti uusiin vaaleihin, mutta nykyisestä eduskunnasta on hankala löytää toista kokoonpanoa enemmistöhallitukseksi. SDP tuskin lähtee täydentämään tätä hallitusta ilman vaaleja ja mahdollista vaalivoittoa.

Mutta ei mennä vielä asioiden edelle. Paljon pitää tapahtua ennen kuin satavuotisjuhliaan viettävä Suomi löytää itsensä syksyllä uusista eduskuntavaaleista. Se ei olisi kenenkään etu, kaikkein vähiten Suomen orastavan talouskasvun.

Soini ottaa siis ison riskin siirtyessään sivuun, sillä hän ei voi olla varma seuraajastaan. Perussuomalaisten puoluekokous on lajissaan arvaamattomin, sillä äänioikeus on kaikilla jäsenmaksun maksaneilla. Keväällä voi olla käynnissä kova uusien jäsenien rekrytointi.

Soinin suosikiksi on veikkailtu puolustusministeri Jussi Niinistöä, jolle on soviteltu myös puolueen presidenttiehdokkaan viittaa. Toinen nykymenon vakaa takuumies on eduskuntaryhmää rautaisesti johtava Sampo Terho, joka lähtee kisaan todennäköisesti saman tien maanantaina. Tämä kaksikko on pätevä, mutta heitä ei voi kuvailla kansansuosikeiksi ja varsinaisiksi hurmureiksi.

Jos Niinistö tai Terho nousevat johtoon, Soini voisi todennäköisesti jatkaa unelmapestissään ulkoministerinä.

Soinimainen kansan mies olisi oikeus- ja työministeri Jari Lindström, mutta tämä ei ole ainakaan tähän asti osoittanut kiinnostusta puoluepomon pestiin.

Joka tapauksessa perussuomalaisista tulee kesällä normaali puolue, joka vaihtaa aika ajoin johtajaansa. Puolueen optimistit näkevät siinä uuden nousun paikan, pessimistit porukan hajoamisen kahteen leiriin.

Pitää muistaa myös tämän uutisjytkyn inhimillinen puoli.

Soinille suo jo muutakin elämää, hän on tinkinsä tehnyt ja enemmänkin – aina koko sydän pelissä. Politiikan väriläiskä astuu kesän jälkeen sivummalle, mutta tuskin katoaa kokonaan.

Kirjoittaja on MTV Uutisten talouden ja politiikan toimituksen esimies. 

Tuoreimmat aiheesta

Jussi Kärki