Egyptissä pidettiin massaoikeudenkäynti: 75 ihmistä tuomittiin kuolemaan

Mahmoud Abu Zeid aka Shawkan epa
Kuvajournalisti Mahmoud Abu Zeid tunnetaan paremmin nimellä Shawkan.
Julkaistu 08.09.2018 14:32

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Egypti on tuominnut 75 ihmistä kuolemaan. Tuomiot ovat jatkoa heinäkuun loppupuolella annetuille kuolemantuomioille. Palkittu kuvajournalisti sai massaoikeudenkäynnissä viiden vuoden tuomion. 

Lue myös: 

Egypti tuomitsi 75 kuolemaan massaoikeudenkäynnissä – yhtenä syytettynä palkittu kuvajournalisti

Tuomiot liittyvät vuoden 2013 mielenosoituksiin. Tuomittujen joukossa on Egyptissä kielletyn Muslimiveljeskunnan johtohenkilöitä ja jäseniä. 

MTV Uutiset kertoi heinäkuussa tuomioistuimen aiemmista päätöksistä. Myös heinäkuussa 75 ihmistä tuomittiin kuolemaan. Kaikkiaan syytettyinä on ollut yhteensä yli 700 ihmistä. 

Kuolemantuomioiden ohella osa syytetyistä tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Muiden muassa useat ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet voimakkaasti Egyptin massaoikeudenkäyntejä oikeusvaltioperiaatteiden vastaisena.

Palkitulle kuvajournalistille viiden vuoden tuomio

Tuomittujen joukossa on egyptiläinen kuvajournalisti kuvajournalisti Mahmoud Abu Zeid. Hänet tunnetaan paremmin Shawkan-nimellä.

Vuonna 1987 syntynyt Shawkan on ollut pidätettynä vuodesta 2013. Shawkan pidätettiin hänen olleessa raportoimassa Rabaa Al-Adawiya aukion mielenosoituksissa Kairossa.

Aukioilla sijaitseville leireille kokoontuneet ihmiset vetosivat vuoden 2013 sotilasvallankaappauksen jälkimainingeissa presidentti Mohammed Mursin presidenttiyden laillisuuteen. Egyptin armeija syrjäytti Mursin heinäkuussa 2013. 

Lue myös: 

Unescon lehdistönvapauspalkinto vangitulle egyptiläistoimittajalle – "Egypti yksi suurimpia vankiloita toimittajille"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yli 800 mielenosoittajaa kuoli mielenosoituksien yhteydessä.

Egyptin hallinto on puolestaan kertonut, että lukuisat mielenosoittajat olivat aseistautuneita, ja että 43 poliisi kuoli. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kukaan Egyptin turvallisuusjoukoista ei ole kohdannut syytteitä tapahtuneesta. 

Shawkan sai oikeudessa viiden vuoden vankeusrangaistuksen, kertoo uutistoimisto Reuters. Näin ollen Shawkan, joka on ollut pidätettynä vuodesta 2013 olisi suorittanut rangaistuksensa.

Mediatietojen mukaan keväällä Unescon lehdistönvapauspalkinnolla palkittu kuvajournalisti pääsisi vapauteen muutaman päivän sisällä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat