Egyptistä on löytynyt yli 4000 vuotta vanha hauta, jonka seinämaalaukset ovat poikkeuksellisen hyvin säilyneitä. Asiasta tiedotti Egyptin muinaismuistoministeriö. Vasta viime kuussa samalta alueelta löytyi lukuisia kissan muumioita ja harvinainen kokoelma muumioituneita kovakuoriaisia.
Muinaismuistoministeri Khalid al-Ananin mukaan hauta löytyi Sakkaran argeologiselta alueelta noin 30 kilometriä pääkaupunki Kairosta etelään.
Haudan on arviolta 4400 vuotta vanha. Se on peräisin muinisen Egyptin niin sanotun Vanhan valtakunnan viidennen dynastian ajoilta.
Hauta kuului al-Annanin mukaan faaraon puhdistaumispapille, jonka nimi oli Wahtye. Haudan kirjoitukset viittaavat siihen, että pappi työskenteli faarao Nefer-Ir-Ke-Ren hovissa. Hän toimi muun muassa faaraon pyhän veneen tarkastajana.
Haudan värikkäät maalaukset esittävät Wahtyeta äitinsä, vaimonsa ja muun perheensä kanssa.
Kaivausten johtajan Mustafa Wazirin mukaan haudan muut kuvat esittävät muun muassa viinin ja saviastioiden valmistusta, musiikkiesityksiä, purjehdusta, metsästystä ja hautajaishuonekalujen valmistusta.
Haudan sisältä löytyi myös sen kivisiin seiniin kaiverrettuja, värikkäiksi maalattuja patsaita, joista erottuu muun muassa kirjuri.
Hautakammio on noin 10 metriä pitkä ja kolme metriä leveä. Hautarakennuksesta löytyi kaikkiaan viisi hautasyvennystä, joita kaikkia tutkitaan vielä.
Viime kuussa Egyptin muinaismuistoministeriö ilmoitti, että samalta alueelta löydetyistä seitsemästä haudasta on löytynyt muun muassa joukoittain muumioituneita kissoja ja harvinaisia muumioituneita kovakuoriaisia.
Lähde: CNN