Egyptin suuri muumiohautalöytö sisältää yli sata avaamatonta sarkofagia eli muumioiden hautasäiliötä.
Sarkofagien arvioidaan olevan peräisin muinaisen Egyptin myöhäiskaudelta ja sitä seuranneelta Ptolemaiosten valtakaudelta, eli niiden iäksi arvioidaan ainakin runsaat 2 000 vuotta, osan mahdollisesti lähemmäs 2 700 vuotta. Puisiin, sinetöityihin arkkuihin on haudattu korkea-arvoisia virkamiehiä.
Arkut löydettiin haudoista, jotka sijaitsevat 12 metriä maan alla. Löytöpaikka on pyramideistaan tunnetulla Sakkaran alueella Kairon eteläpuolella. Sakkaran alue on YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohde.
Tiedot tulivat lauantaina ilmi julkistustilaisuudessa, jossa tutkijat kertoivat yksityiskohtia arkeologisesti merkittäväksi arvioidusta löydöstä. Arkeologit myös avasivat tilaisuudessa yhden arkun, josta paljastui käärinliinoihin kiedottu muumio. Käärinliinat oli koristeltu kirkkaanvärisillä hieroglyfeillä.
Sarkofagien lisäksi haudoista on löydetty yli neljäkymmentä muinaisten jumalien patsasta ja kuolinnaamioita. Haudoista löydetyt esineet sijoitetaan muutamaan museoon Egyptissä.
Kaivaustyöt jatkuvat alueella
Egyptin Sakkarassa on tänä vuonna tehty aiemminkin mittava hautalöytö. Reilu kuukausi sitten kerrottiin, että arkeologit löysivät alueelta 59 hyvin säilynyttä ja sinetöityä puuarkkua, joiden arvioidaan olevan 2 500 vuoden takaa.
– Sakkaralla on vielä paljastettavaa. Se on aarre, kommentoi löytöä Egyptin muinaismuistoista ja turismista vastaava ministeri Khaled al-Anany.
Ministerin mukaan kaivaukset jatkuvat yhä. Hänen mukaansa usein käy niin, että kun yksi hautarakennelma saadaan tyhjennettyä, niin jo löytyy uusi sisäänkäynti seuraavaan.
Ministeri vihjasi, että lähiaikoina kerrotaan vielä uudesta löydöstä Sakkarassa.
Egyptissä arkeologisten löytöjen toivotaan lisäävän turismia, joka on viime vuosina kärsinyt useita takaiskuja. Vaikeudet alkoivat vuoden 2011 kansannoususta ja ovat jatkuneet koronaviruspandemiaan asti.