Faarao Tutankhamonin hauta on jälleen valokeilassa, kun egyptologit ovat ryhtyneet selvittämään, olisiko mahdollista, että haudasta löytyisi vielä paljastumaton huone. Huoneessa arvellaan olevan salainen hautakammio, joka voisi kuulua kuningatar Nefertitille.
0:42
Egyptologi Patricia Berg Helsingin yliopistosta sanoo, että teoriassa Tutankhamonin haudassa voisi olla jokin sivuhuone, mutta syytä huoneen salaamiselle hän ei keksi.
Seinämaalauksia on ainoastaan Tutankhamonin hautakammiossa. Piilotettua ovea voi etsiä muista huoneista. Tutankhamonin hauta on egyptologin mukaan erittäin pieni verrattuna muihin Kuninkaiden laakson hautoihin – vain muutama huone.
Kuninkaiden laakso on muinaisen Egyptin Uuden valtakunnan ajan faaraoiden ja muiden korkea-arvoisten henkilöiden hautojen sijoituspaikka. Laakso sijaitsee Theban lähellä aavikon laidalla suuressa kalliolaaksossa Niilin länsirannalla.
Syyksi epäilylle sivuhuoneiden olemassaolosta Berg mainitseekin juuri kuuluisan, mutta nuorena kuolleen kuninkaan haudan pienuuden ja arkkitehtuurin poikkeamisen muista kuninkaiden leposijoista.
Nefertitin hautaa ei etsitä ensimmäistä kertaa. Sitä on yritetty löytää jo kauan. Kuningattaren puoliso oli kuuluisa 18. dynastian faarao Akhenaten. Hän halusi valtakuntansa palvelevan vain yhtä jumalaa, aurinkoa. Akhenaten halusi pois Thebasta ja rakennutti uuden kaupungin keski-Egyptiin. Hän on myös Mika Waltarin Sinuhen yksi päähenkilöistä.
– Tämän uuden kaupungin länsipuolella on myös kuninkaallisia hautoja. Yksi niistä on todennäköisesti ainakin seinäkirjoitusten perusteella tarkoitettu Nefertitille. On eri asia, onko hän ollut haudattuna sinne, koska muumiotahan ei ole löytynyt, asiantuntija sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Egyptologin mukaan salaperäisen ja kauniiksi arvellun Nefertitin haudan piilossa pysymiseen saattaa olla montakin syytä. Vain pieni osa muinaisen Egyptin jäämistöstä on löydetty, haudat ovat voineet olla huonossa kunnossa kaupunkien välisten muuttojen vuoksi, sodat ja muut ulkopoliittiset levottomuudet Nefertitin omana aikana ovat voineet haudata kuningattaren mahdollisuudet saada itselleen näyttävä leposija.
– Jos Kuninkaiden laaksosta löytyy uusi hauta, se on tietysti sensaatio. Varsinkin jos se on koskematon.
Bergin mukaan Tutankhamonin haudan jälkeen ei suuria kuninkaallisia hautoja ole löytynyt. Kuninkaiden laakson vieressä sijaitsee Kuningattarien laakso, jonne on nimen mukaan haudattu 19. ja 20. dynastian ajan kuningattaria. Nefertitin ja Akhenatenin hallintokaudella, 18. dynastian aikana, viimeinen leposija ja matka tuonpuoleiseen saattoi löytyä ja alkaa monestakin paikasta.
– Reevesillä on varmasti joku hyvä teoria, mutta itse en ymmärrä, miksi Nefertitin hauta olisi tuolla. Ellei asia sitten ole niin, että hauta on alunperin tehty hänelle ja Tutankhamon on haudattu äkillisen kuolemansa vuoksi sinne ja Nefertitin huone olisi muurattu umpeen, Berg pohtii.
Egyptiläisten lehtitietojen mukaan Tutankhamonin haudan tutkimukset kestävät muutaman päivän.