Löytyikö muinaisen Egyptin kuningattaren hauta viimein? Mysteeri on saattanut olla nenän edessä

Tutankhamon 1
Egyptin kuningatar Nefertiti kuvattuna veistoksessa.
Julkaistu 12.08.2015 17:40
Toimittajan kuva

Pietari Koskinen

pietari.koskinen@mtv.fi

@KoskinenPietari

Arkeologi epäilee löytäneensä vuosisatoja mysteerinä säilyneenä Egyptin kuningattaren haudan. Haudan mahdollinen sijainti yllätti kaikki tutkijat.

Kuningatar Nefertiti hallitsi Egyptiä miehensä faarao Amenhotep neljännen, myöhemmin Akhenaten vaimona ja oli kuuluisan faarao Tutankhamonin anoppi.

Nefertitin nimi tarkoittaa kauniin ihmisen saapumista. Kuningattaren iho ja sirot piirteet ovat johtaneet egyptologit arvelemaan, että hän oli vierasmaalaista syntyperää. Legendojen mukaan Nefertitin tiedetään kuitenkin olleen kuulu kauneudestaan.

Nyt englantilainen arkeologi Nicholas Reeves, Arizonan yliopistosta, uskoo löytäneensä kuningattaren viimeisen lepopaikan, uutisoi CNN. Mysteerinä pysynyt hauta saattaa olla pysynyt vuosikymmenet piilossa aivan arkeologien nenän edessä, Tutankhamonin haudassa.

Uusi teoria syntyi pitkien analyysien jälkeen korkearesoluutioisista kuvista, jotka madridilainen taiteen restaurointiin erikoistunut yhtiö on tehnyt. Kyseinen yhtiö auttoi faarao Tutankhamonin näköishaudan rakentamisessa Luxoriin.

Tutankhamon 2

Faarao Tutankhamonin hauta kuvattuna vuonna 2004.

Kuvissa Reeves huomasi halkeamia seinissä, jotka voisivat paljastaa seinästä kaksi aiemmin huomioimatta jäänyttä ”aaveovea”.

– Löydös on ennenkuulumaton. Vaikuttaisi, että haudasta ei löytynyt ainoastaan ennen avaamaton varastohuone Tutankhamonin ajalta, vaan itse hauta vaikuttaisi jatkuvan pidemmälle. Näiden kartoittamattomien seinien takana saattaa olla kuninkaallinen hauta, itse Nefertitin viimeinen lepopaikka.

Oliko Nefertiti haudan alkuperäinen asukas?

Huolimatta haudanryöstäjien armottomista yrityksistä, Tutankhamonin hauta on yhä yksi suurimmista Egyptissä tehdyistä löydöistä. Howard Carterin vuonna 1922 löytämä hauta on yksi parhaiten säilyneistä haudoista, mitä on ikinä löydetty.

Reevesin teorian mukaan itse hauta on kuitenkin liian pieni ollakseen Egyptin kuninkaan hauta. Hän perustelee haudan kokoa nimenomaan sillä, että hauta on vain jatkoa toiselle aiemmalle haudalle, joka suunniteltiin kuningattarelle.

Tutankhamon 3

Faarao Tutankhamonia siirretään dna-tutkimuksia varten.

Tutkijan mukaan paikalta löydetyt työkalut ovat myös vanhempia kuin Tutankhamon. Reeves epäilee haudan olleen alun perin myöhäisen, kahdeksannentoista dynastian aikainen, egyptiläisen kuningattaren hauta. Nefertiti on kuvaukseen sopiva nainen sen ajan Egyptissä.

– Nefertitin hautauksen aikana ei varmasti ollut aavistustakaan, että Tutankhamon päätyisi vielä samaan hautaan. Se ajatus syntyi varmasti vasta faaraon ennenaikaisen ja yllättävän kuoleman jälkeen, Reeves kirjoittaa.

Reevesin teoria on herättänyt kiivasta keskustelua arkeologian piireissä. Cambridgen yliopiston egyptologi Toby Wilkinsonin mukaan, Reevesin teoria erittäin houkutteleva.

– Olemme melko varmoja, että siellä on löytämätön kuninkaallinen hauta, joka ajoittuu lähes samalle ajanjaksolle, sillä meillä on enemmän kuninkaita kuin hautoja. Loogisesti pääteltynä meillä on siis vielä hautoja löydettävänä, Wilkinson pohtii.

Kuningattaren etsinnät ovat herättäneet kohua aiemminkin

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun uusia todisteita Nefertitin haudasta on löydetty. Vuonna 2003 Joan Fletcher Yorkin yliopistosta aiheutti kohun ilmoittaessaan, että hänen ryhmänsä on tunnistanut aiemmin tuntemattoman muumion olevan kuningatar itse. Muumio löydettiin salaisesta kammiosta Kuninkaiden laaksossa.

Tutankhamon 5

Nefertiti oli kuuluisa kauneudastaan ja siroista piirteistään.

Teoria kuitenkin kumottiin nopeasti Egyptiläisten viranomaisten toimesta. Tarkemmat tutkimukset osoittivat mysteerimuumion olevan itseasiassa 15 vuotias poika.

Reevesin teoriaa ei siis ole vielä todettu varmasti oikeaksi, mutta se on herättänyt paljon uusia kysymyksiä ja teorioita. Tutkijat uskovat, että tulevien vuosien aikana teknologian myötä yhä useampiin vanhoihin mysteereihin saadaan varmoja vastauksia

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat