Talven myötä saapuvat myös pakkanen ja liukkaat kelit. Iäkkäämmillä kaatuminen voi johtaa jopa vakavaan lonkkamurtumaan. Näillä vinkeillä liukkaisiin keleihin voi varautua etukäteen ja pienentää kaatumisriskiä merkittävästi.
Harjoita tasapainoa ja lihasvoimaa
UKK-instituutin liikuntasuunnittelija Katriina Ojalan mukaan kaatumisen ehkäisyn lähtökohtana on liikunnan harrastaminen.
– Kaatumisen ehkäisyssä oleellista on lihasvoima-, tasapaino- ja liikehallintaharjoittelu. Esimerkiksi kuntosali on oiva paikka näiden harjoitteluun, Ojala kertoo.
Iän myötä kaikki ihmiset muuttuvat hitaammiksi, mutta kaatuminen on taas varsin nopea tapahtuma. Tästä syystä Ojalan mukaan on iäkkäänäkin tärkeää harjoitella nopeita ja äkkinäisiä liikkeitä.
– Liikunnassakin, esimerkiksi kuntosalilla, pitäisi välillä rytmittää liikkeitä eri tavoin. Esimerkiksi reisiprässissä jalat voi ojentaa nopeasti suoraksi ja laskea sitten painot hitaasti takaisin lähtöasentoon. Liikkeitä ei siis kannata tehdä aina samalla rytmillä.
Myös tasapainon harjoittelu on oleellista kaatumisen ehkäisemiseksi. Iäkkäänä olisi hyvä harjoittaa lajeja ja tehdä yksittäisiä harjoituksia, jotka kehittävät ja ylläpitävät tasapainoa. Hyviksi lajeiksi Ojala vinkkaa luistelun, hiihdon, pyöräilyn ja monet ryhmäliikuntatunnit. Lisäksi epätasaisella alustalla kävelystä esimerkiksi metsässä voi olla apua.
– Mitä enemmän tasapainoa harjoittaa, sitä parempi.
Hanki nastakengät ja jää pahimmilla keleillä kotiin
Nastakengät tai irrotettavat nastapohjalliset ovat avainhankinta ikäihmisen talveen. Irrotettavat nastapohjat saa tarvittaessa otettua pois sisätiloihin siirtyessä ja ne saa kiinnitettyä lähes kaikkiin kenkiin.
– Liukuesteitä kannattaa käyttää, vaikka ne voivat tuntua vähän hankalilta. Niistä on oikeasti apua kaatumisten ja sitä kautta murtumien ehkäisyssä.
Kaikista pahimmilla jääkeleillä Ojala suosittaa jäämään kotiin, mikäli se on mahdollista.
– Kannattaa talven tullessa miettiä, onko juuri tänään syytä lähteä. Jos on liukasta, pitää ottaa avuksi sauvat, laittaa hyvät liukuesteet kenkiin ja liikkua varovaisesti.
Entä voiko itse kaatumistapahtumaa harjoitella? Ojala kertoo, että esimerkiksi Judoliitto järjestää kaatumiskoulutuksia, missä oikeaoppista kaatumista voi harjoitella.
– Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että kaatumistapahtuma on niin nopea, että ei siinä aina ehdi mitään tekemään vaikka kuinka olisi harjoitellut.
Pimeään vuodenaikaan myös heijastin on oleellinen turvavaruste. Katso videolta, miten se ripustetaan oikein.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.