Fysioterapeutin vinkit liukastumisten ehkäisyyn: "Jopa 20–50 prosenttia kaatumisista voitaisiin välttää..."

2:39imgKatso videolta mallia tasapainotreeniin!
Julkaistu 29.01.2021 15:23

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tasapainosta ja reaktiokyvystä huolehtiminen sekä hyviin varusteisiin panostaminen auttavat ehkäisemään kaatumisia.

Terveystalo muistuttaa, että pyllähtämiset ja kaatumiset ovat arkipäivää talvikuukausina. 

Yleisimpiä kaatumisesta aiheutuvia vammoja ovat nyrjähdykset, venähdykset sekä mustelmat. Iäkkäillä voi olla myös reisiluun tai ranteen luiden murtumia sekä olkapääongelmia. Myös nuoremmat saattavat murtaa ranteensa kaatuessaan sen varaan.

Kun jalat lähtevät alta, on usein liian myöhäistä estää kompastumista. Olennaisinta on ennaltaehkäistä kaatumisia pitämällä huolta lihasvoimasta, reaktionopeudesta ja tasapainosta.

– Tutkimusten mukaan jopa 20–50 prosenttia kaatumisista voitaisiin välttää monipuolisella harjoittelulla, fysioterapeutti Kari Niemi Terveystalosta sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Pääsetkö kunnosta kertovaan perusasentoon? Valitettavan harva ei: ”Sehän nyt meitä istuvia ihmisiä rupeaa ensimmäisenä kiristämään”

Näin ylläpidät tasapainoa

Tasapainoa ja reaktiokykyä voi treenata liikkumalla erilaisissa ympäristöissä. Tutulta lenkkipolulta kannattaa poiketa esimerkiksi metsään, sillä epätasaisessa maastossa liikkuminen kehittää koordinaatiota ja tasapainoa.

Kotioloihin sopivia tasapainoharjoitteita ovat esimerkiksi yhdellä jalalla tai silmät kiinni seisominen, täyden vesilasin kanssa käveleminen tai portaiden juokseminen. 

Monet eri lajit, kuten pyöräily, pallopelit, tanssiminen ja hiihtäminen, kehittävät aisteja monipuolisesti.

Näkökyvystä kannattaa pitää huolta, sillä sekin vaikuttaa olennaisesti tasapainoon ja reaktionopeuteen. 

Myös hyvät liukuestekengät ennaltaehkäisevät kaatumisia. Lenkille voi ottaa mukaan sauvat, jotka antavat tukea liukkaalla ja epätasaisella alustalla.

Kaatumisvamman ensiapu

Jos tasapaino pettää kaikesta huolimattaa, kannattaa yrittää minimoida siitä koituvat vammat.

Ensiapuna toimii osumaa ottaneen kohdan puristus ja kohoasentoon laittaminen. Iskukohdan viilentäminen auttaa turvotukseen.

Kipeällä jalalla ei kannata nilkuttaa pitkään, sillä se lisää kudosvaurioiden riskiä. Jos kipua ei saa hallintaan tai kättä tai jalkaa ei pysty käyttämään, tulee suunnata lääkäriin.

Päähän kohdistuvat iskut tule ottaa aina vakavasti.

– Siihen, millaisia vammoja kaatuminen aiheuttaa, vaikuttaa moni asia: ihmisen kudosten vahvuus, luitten vahvuus ja ennen kaikkea iskun ja kaatumisen voima. Jos oma kunto kaatumisen jälkeen arveluttaa, kannattaa lääkäriin mennä matalalla kynnyksellä, Niemi painottaa.

Lue myös: Murtunut käsi ei ottanut parantuakseen – 33-vuotias sai pelottavan diagnoosin: "Lääkärit sanoivat, että minulla on 24 tuntia elinaikaa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Talvi