Maksuttoman pitkäkestoisen ehkäisyn tarjoaminen nuorille vähentää aborttimääriä, sanoo Vantaan Myyrmäen terveyskeskuslääkäri ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Frida Gyllenberg.
Vantaa on tarjonnut pitkävaikutteisia kierukoita ja ehkäisykapseleita nuorille jo vuodesta 2013. Tähän aineistoon Gyllenbergin tutkimus pureutuu. Tarkastelussa on kolmen vuoden ehkäisy- ja aborttiluvut.
Teinien aborttiluvut ovat laskeneet Euroopassa jo kymmenisen vuotta, Gyllenberg kertoo. Vantaalla 15–19-vuotiaiden aborttilukujen laskuun vaikutti myös ehkäisyn tarjoaminen.
– Lasku teinien aborttimäärissä oli lähes 40 prosenttia ja 20–24-vuotiailla 14 prosenttia.
Nuorelle kierukan hinta on kova
Pitkävaikutteista ehkäisyä käyttäisi mielellään moni nainen, Gyllenberg sanoo. Esteeksi saattaa kuitenkin muodostua hinta, joka esimerkiksi kierukalla on noin 180–200 euroa.
– Kahden vuoden aikajaksolla pitkäaikainen menetelmä on kustannustehokkain, mutta kertamaksuna se kirpaisee enemmän kuin esimerkiksi e-pillerien kertaostos. Jos opiskelija laittaa opintotuestaan parisataa euroa ehkäisyyn, niin onhan se prosentuaalisesti hurja summa.
Itsenäisesti asuvan yli 18-vuotiaan opintoraha ilman lainaosuutta on 250 euroa kuukaudessa. Toisin sanoen maksuttomuus auttaa naisia tehokkaimman ehkäisymenetelmän valinnassa, kun yksi keskeinen este eli hinta poistuu.
– Se on tiedetty jo pitkään, että pitkävaikutteiset menetelmät ovat ehkäisynä tehokkaimpia. Kondomi on hyvä ehkäisemään seksitauteja, mutta huonompi ehkäisemään raskauksia.
Nykyään hormonivalmisteita haluaa välttää moni. Gyllenbergin mukaan hormonikierukoiden vaikutus on pääasiassa paikallinen ja kohdistuu kohdun limakalvoon eikä se rukkaa koko kehon hormoneja samalla tavalla kuin e-pillerit. Täysin hormoniton vaihtoehto on kuparikierukka, mutta se voi lisätä kuukautiskipua ja -vuodon määrää.