Hormonaalisesta ehkäisystä liikkuu yhä vanhoja uskomuksia – nämä asiat ovat nyt toisin

Kouluterveydehoitaja oikoo pelkoja ja väärää tietoa ehkäisyvalmisteista 1:55
Monelle nuorelle kouluterveydenhoitaja on ensimmäinen aikuinen, jolta ehkäisystä kysytään. Terveydenhoitaja Elisa Väyrynen kertoi Viiden jälkeen-ohjelmassa, miten some voi vaikuttaa nuorten päätöksiin ehkäisystä.

Hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin liittyy paljon kysymyksiä, epätietoa ja jopa pelkoa. Osa peloista liittyy vanhentuneeseen tietoon ja kuulopuheisiin. 

Mehiläisen vastuugynekologi Tuuli Soinin mukaan suurin muutos nykyvalmisteissa verrattuna takavuosiin on hormonipitoisuuden aleneminen.

– E-pillereihin eli yhdistelmäehkäisypillereihin on tullut uutena erilaiset luonnolliset estrogeenit, mitä ei ole ennen ollut. 

– Niiden tavoite on, että e-pillerit ovat paremmin siedettyjä ja ehkäisypillereihin liittyvä veritulpan riski on matalampi, Soini kertoo.

Soinin mukaan erilaisia sivuoireita tulee kolmelle neljästä hormoniehkäisyn aloittajasta. Oireet liittyvät yleensä käytön aloitukseen. 

Syöpäriski voi askarruttaa

Monia mietityttää myös valmisteisiin liitetty syöpäriski. 

Soini muistuttaa, että kaikkiin hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin liittyy hieman kohonnut rintasyövän riski. 

– Kun käyttö jatkuu monta vuotta, nähdään, että riski hieman nousee. Se nousee korkeintaan 20 prosenttia. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Soinin mukaan vanhemmilla naisilla arvion suhteen tulee olla tarkempi.

– 40 vuoden kieppeillä ja sen jälkeen, pitää arvioida, onko riski merkittävä, jos vaikka on sukutaustaa rintasyövälle, Soini toteaa.

Katso koko haastattelu: Miten hormoniehkäisyvalmisteet ovat muuttuneet vuosien saatossa?

Hormonaalisen ehkäisyn uudet tuulet – mikä on muuttunut? 8:31

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini kertoi Viiden jälkeen –ohjelmassa, lihottavatko e-pillerit ja miten valmisteet ovat muuttuneet vuosien saatossa.

Lue myös:

    Uusimmat