Ehkäisypillerin vaiheikas historia – vapauden symboli ja terveysriski

Ehkäisypillerit
Shutterstock
Julkaistu 10.08.2014 14:05

MTV LIFESTYLE

Ehkäisypilleri on vain 50 vuodessa muuttanut miljoonien naisten elämän. Lue pienen pillerin vaiheikas historia alta!

Ensimmäinen oikea ehkäisypilleri tuli markkinoille vuonna 1957. Ehkäisypilleri mullisti naisten elämän, mutta toi myös mukanaan terveyttä haittaavia sivuvaikutuksia, joiden vakavuudesta ei ole vieläkään päästy yksimielisyyteen.

Lue alta ehkäisypillerin historia pähkinänkuoressa!

1. Muinainen Egypti

Ennen suun kautta nautittavien lääkkeiden keksimistä egyptiläiset naiset hoitivat raskaudenehkäisyn hieman erilaisilla keinoilla. He käyttivät puuvillasta, taateleista, hunajasta ja akaasiasta tehtyä tuppoa ehkäisymenetelmänä. Yhdistelmällä on siittiöitä tappava vaikutus. 

2. Comstock-lain hyväksyminen vuonna 1873

Niin kutsuttu Comstock-laki hyväksyttiin Yhdysvaltain kongressissa vuonna 1873. Laki kielsi syntyvyyden säännöstelyyn liittyvän tiedon ja mainonnan levittämisen. Myös syntyvyyden säännöstelyyn tarkoitettujen tuotteiden levitys kävi mahdottomaksi lain myötä. Laista muodostui valtava este lääketieteellisille saavutuksille ja kehitysaskelille.  

3. Muutos alkuun, 1914-1936

Margaret Sanger oli sairaanhoitaja, aktivisti ja seksuaalivalistaja, joka puhui voimakkaasti ehkäisypillereiden ja syntyvyyden säännöstelyn puolesta Yhdysvalloissa. Sanan ”birth control”, syntyvyyden säännöstely, käyttö vakiintui Sangerin valistuskampanjan myötä. Sangerin toiminta johti useisiin oikeustaisteluihin, joiden lopputuloksena syntyvyyden säännöstely laillistettiin Yhdysvalloissa.

Sanger halusi myös mahdollistaa turvallisen abortin naisille. Tuohon aikaan laittomat, salaa tehdyt abortit olivat todella yleisiä, koska naisilla ei ollut kovin montaa keinoa päästä eroon epätoivotuista lapsista. 

4. Ehkäisy pillerin avulla

Sanger kokosi vuonna 1951 kasaan tiimin, joiden oli tarkoitus kehittää pillerin muodossa oleva ehkäisymenetelmä. Hän suostutteli filantrooppi Katharine McCormickin rahoittamaan biologi Gregory Pincusin tutkimuksen, jonka päämääränä oli kehittää toimiva ehkäisypilleri. Tavoite onnistui, ja ensimmäisen ehkäisypillerin nimeksi tuli Enovid.

5. Melkein valmista, 1957

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi pillerin, mutta vain tiettyjen kuukautiskierron häiriöiden hoitamiseen, ei syntyvyyden ehkäisyyn. Ei taida olla yllättävää, että tämän jälkeen epätavallisen suuri joukko naisia ilmoitti kärsivänsä tällaisista häiriöistä kierrossaan. 

6. Pillerin hyväksyminen, 1960

Elintarvike- ja lääkevirasto hyväksyi virallisesti pillerin käytön syntyvyyden ehkäisytarkoitukseen vuonna 1960. Enovid-pilleri merkitsi naisille valtavaa seksuaalista vallankumousta: pilleri symboloi naisten oikeuksia ja vapautta nauttia seksistä siinä missä miehetkin. 

7. Vapauden vastapuoli, 1965

Menestyksen myötä heräsi pian myös vastakkainasettelua ja lisää vastustusta. Ensimmäisten viiden vuoden aikana yli 6,5 miljoonaa naista käytti säännöllisesti ehkäisypillereitä, mutta vuoteen 1979 mennessä pillereiden myynnit olivat laskeneet jopa 25 prosenttia.

Katolinen kirkko ja paavi vastustivat pillereitä erityisen voimakkaasti. Terveysriskit olivat myös kiistaton ehkäisypillereiden menestystä varjostava tekijä. Lääkäri Barbara Seaman julkaisi teoksen, jossa eriteltiin ehkäisypillereiden negatiivisia sivuvaikutuksia. Näitä olivat muun muassa verihyytymät, sydänkohtaukset, aivohalvaus, masennus, painonnousu ja seksuaalisen halukkuuden väheneminen. 

8. Uusi aikakausi, 1988

Alkuperäinen pilleri otettiin pois markkinoilta, kun FDA osoitti, että pillerien uudemmissa versioissa oli paremmat terveysvaikutukset. Näitä olivat muun muassa vähentynyt munasarjasyövän riski ja raudan puutostilasta johtuvan anemian ehkäisy. Nämä pillerit muistuttavat enemmän niitä pillereitä, mitä tänä päivänä suositellaan. 

9. Pillerit osana elämäntyyliä, 2000-luku

Pillereitä löytyy jokaiseen tarpeeseen ja elämäntyyliin. Kuukautisista voi päästä kokonaan eroon pillereiden avulla halutessaan. Kuukautisten alkamisajankohtaa pystyy myös säädellä pillereiden avulla helposti. 

10. E-pillerit tänä päivänä: 2014

Yli 100 miljoonaa naista käyttää päivittäin ehkäisypillereitä. Ehkäisypilleri on eniten käytetty ehkäisymenetelmä ympäri maapalloa. Pillereiden varjopuoli on yhä olemassa, ja keskustelu pillereiden negatiivisista sivuvaikutuksista herättää yhä enemmän kiinnostusta. Laskimotukoksen riski on selkein ehkäisypillereihin liittyvä terveysriski. Riski on erityisen suuri perinnöllisen tukostaipumuksen omaavilla henkilöillä, tupakoivilla, ylipainoisilla ja ikääntyvillä naisilla.

Lähde: Marie Claire, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi