Vanhempien kannattaisi kesän alussa keskustella lastensa kanssa siitä, mitä he haluavat tehdä kesällä. Lapsen pitäisi kuitenkin saada myös tylsistyä.
”Iskäää! Tylsää!”
Pitkät kesäpäivät vailla mitään ohjelmaa ovat monen työikäisen unelma. Lapsia ne kuitenkin tuppaavat tylsistyttämään – ja se on hyvä asia, kertoo QZ.com.
Lasten kesäohjelmaksi on tarjolla erilaisia retkiä, kerhoja ja leirejä. Lapsen pitäisi kuitenkin saada myös tylsistyä: psykologien mukaan lapsen jokaisen kesäpäivän aikatauluttaminen on tarpeetonta, ja se voi jopa estää lasta kehittämästä omia mielenkiinnonkohteita.
Psykologi Lyn Fry muistuttaa, että vanhemman rooli on opastaa lasta löytämään oma paikkansa maailmassa. Aikuisuus merkitsee sitä, että vapaa-ajallaan saa tehdä sitä, mistä nauttii.
– Jos vanhemmat käyttävät kaiken aikansa lapsen vapaa-ajan täyttämiseen, lapsi ei koskaan opi (tietämään, mikä tekee hänet onnelliseksi), Fry sanoo.
Hän ei ole ajatustensa kanssa yksin. Tohtori Teresa Beltonin mukaan tylsyys on tärkeää: vain se johtaa mielikuvituksen ja luovuuden kasvuun. Psykoanalyysin asiantuntija Adam Phillips saarnasi jo vuonna 1993, että tylsistyminen voi olla kehityksen kannalta todellinen virstanpylväs; filosofi Bertrand Russell ilmaisi jo 1930-luvulla, että lapsi kasvaa parhaiten, kun häntä ei häiritä koko ajan.
Tehkää lista siitä, mikä lasta kiinnostaa
Fryn mukaan vanhempien kannattaisi kesän alussa keskustella yli nelivuotiaiden lastensa kanssa siitä, mitä lapset itse haluaisivat tehdä kesällä.
Mielenkiinnonkohteista voi tehdä listan. Listalta voi löytyä esimerkiksi korttipelejä ja pyöräretkiä, tai kokkaamista, näytelmän suunnittelemista tai valokuvaamista.
Jos lapsi kesällä valittelee tylsyyttä, häntä voi kannustaa listan pariin. Näin lapsi saa itse ilmaista, mitä haluaisi tehdä.
Lapsella ei aina tarvitse olla tekemistä. On tärkeää ymmärtää, ettei tylsyys ole ”haaskattua aikaa”.
– Tylsyys ei ole ongelma. Se ei ole mikään synti, Fry toteaa.
– Mielestäni lasten täytyy oppia olemaan tylsistyneitä, jotta he oppivat motivoimaan itseään ja saamaan asioita tehtyä. Tylsistyminen on tapa opettaa itsenäisyyttä.
Tässä hauska niksi kokeiltavaksi:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Gz.com