"Ei kyllä tulisi mieleenkään juoda lapsen seurassa" – joulukännit saivat karun tuomion

Joulu ja lapsi (1)
Anna lapselle raitis joulu.MOSTOVYE
Julkaistu 09.12.2015 19:00

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Lasi viiniä, vai sittenkin täysraittius? Kysyimme lukijoiltamme, saako aikuinen ottaa lasin viiniä tai terästettyä glögiä joulun kunniaksi. Lue, mitä mieltä suomalaiset ovat!

"Lasi viiniä ruuan kanssa on ihan ok, myös lapsi oppii, että alkoholia voi juoda myös sen pienen määrän. Lapsille sitten ruuan kanssa myös jotain "juhlavampaa". Meillä lapsille oli pieninä aina iso juttu, kun joulupöydässä sai viinirypälemehua, kun me aikuiset otettiin viinilasilliset. Tietenkin kaikki on yksilöllistä. Jos aikuisilla on ongelma, ettei kohtuukäyttöä oikein osaa, niin silloin on parempi olla kokonaan ilman."
– Merja

"Kumpikaan äärilaita ei ole hyvä. Lapselle on hyvä opettaa kohtuullisuutta. Meillä on aina joulupöydässä naiset juoneet lasin punaviiniä ja miehet pienet pullot olutta, ei enempää. Poika on nykyään 19 v. ja oppi on mennyt perille. Osaa kohtuukäytön ja osaa käyttäytyä alkoholin kanssa oikein eri tilaisuuksissa."
– Tiina 

"Mun mielestä alkoholista ei saa tulla kiellettyä ja salattua tabua, siitä voi olla lapsille myöhemmässä iässä haittaa, kun alkaa alkoholi kiinnostamaan salattuna tabuna. Eli pienessä määrin saa mielestäni juoda, vaikka lapset näkevätkin, mutta ei se suuri määräkään ole oikeutettua, kun lapset ovat nukkumassa tai ylipäätänsä kotona. Kohtuus kaikkeen."
– Mika

Joulu ja lapsi

"Sehän on perheen kasvatustavoista kiinni, mutta omasta mielestäni voi ottaa sievästi lasten seurassa eli lasin tai pari esimerkiksi viiniä tai olutta. Ja illalla lasten mentyä nukkumaan sen terästetyn glögin."
– Heidi 

”Kyllä sitä kohtuudella voi ottaa, ruuan kanssa esimerkiksi viiniä lasillinen pari. Missään piilossa turha ruveta naukkailee, se ei pitemmän päälle kannata.”
– Marju

”Riippuu lasten iästä, mutta uskoisin, että pienten lastenkaan (ei kuitenkaan sylivauvojen) kanssa lasi viiniä ruuan kanssa ei haittaa mitään.”
– Mira 

Joulu ja lapsi (2)

”Mielestäni joulun voipi pyhittää vain perheelle. Elikkä alkoholia voi ottaa muulloinkin . Mutta joulun voipi pyhittää niin, että ei oteta tippaakaan. Antakaa lapsillenne raitis joulu.”
– Paula 

”Kyllä tipaton joulu on parempi, etenkin alkoholistiperheissä pitäisi pidättäytyä kokonaan alkoholista. Näin estetään tappelut, lasten huostaanotot, putkareissut, ja lopulta säästyy oma henkikin. Pari kuppia ei ole pahasta, jos se pysyy siinä.”
– Riitta

”Kohtuus kaikessa, lasillinen ruoan kanssa ei tee hallaa kellekään, mies voi ottaa pullon olutta, kotikaljassakin voi pysyä.”
– Nina

"Jos on ongelmia alkoholin kanssa on parempi olla kokonaan ilman, mutta muuten mielestäni voi ottaa lasillisen viiniä ruokapöydässä ja toisen aikuisten kesken kun lapset menee nukkuu. Rauhoittua ja rentoutua hyvän viinin ja suklaan kanssa oman rakkaan kainalossa."
– Sanna

Suomalaisperheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneenä lasten seurassa. Tämä tarkoittaa, että alkoholi on osa 6 000 lapsen elämää joka päivä. Niin on valitettavan yleisesti myös jouluna.

Lähde: A-klinikka.fi

"Koska monelle se kohtuudessa pysyminen tuntuu olevan vaikeaa, niin ehkä se kokonaan tipaton olisi ihan hyvä vaihtoehto. Meillä ainakin vietetään tipatonta joulua. Kuka glögistä tykkää, tykkää siitä varmasti ihan ilman terästystäkin."
– Minna

"Järki käteen. Tuskin muutamasta lasillisella on haittaa, mutta suurempi määrä nostaa helposti riidanhimon esiin eikä ole mukava katsoa."
– Tuuli

"Joulu on lapsille niin tärkeä, että parempi mennä tipattomalla, ja uuteenvuoteen ei ole kuin muutama päivä, niin siellä sitten ottaa sitä glögiä ja muuta terästettyä, vaikka vähän enemmänkin."
– Leena

"Itse en näe mitään pahaa siinä, että juo esimerkiksi lasillisen viiniä ruuan kanssa, mutta humalaan asti ei kyllä tulisi mieleenkään juoda lapsen seurassa."
– Jenni

Mitä mieltä olet?

Raitis joulu -kysely

Tuoreimmat aiheesta

Joulu