Tantraan sisältyy sekä filosofiaa että käytännöllisiä ohjeita. – Tantra ei anna valmiita vastauksia sanomalla, mikä on elämän tarkoitus, jooga- ja tantraohjaaja Johanes Dragonoff kuvaa.
”Mutta eiks toi tantraaminen olekin tollasta 1960-1970-lukulaista touhua? Kaikkia asento-oppaita ja Kama Sutraa. Harrastavatko nykynuoretkin tantraa?”
Näin tantran ideaa kommentoi keskustelija Meidänperhe.fissä.
Vastauksiakin löytyy: kyllä, harrastavat. Ja ei, ei sillä ole mitään tekemistä Kama Sutran kanssa.
– Tantra on käytännöllinen filosofia tai maailmankatsomus, johon liittyy tietty tapa elää ja toimia. Se on joukko erilaisia tekniikoita ja ohjeita, joiden avulla pyritään yhä syvempään itsetuntemukseen. Tätä voidaan kutsua myös itseoivallukseksi. Saadaan kokemuksen kautta vastaus kysymykseen "kuka olen", ja muihin suuriin kysymyksiin, kuten "mikä on elämäni tarkoitus, mistä tulen, mihin menen", Johanes Dragonoff kuvaa.
Dragonoff on jooga- ja tantraohjaaja Joogakoulu Nathassa.
– Tantra on hyvin käytännöllinen lähestymistapa. Se ei anna valmiita vastauksia sanomalla, mikä on elämän tarkoitus. Tantra ei sisällä moraalisia ohjeita tyyliin "et saa tehdä näin", vaan pikemminkin suosituksia: ole tietoinen.
Tantraan sisältyy sekä filosofiaa että käytännöllisiä ohjeita. Meditointi on keskeinen tantran työkalu; myös tantralla ja joogalla on paljon yhteistä.
– Perinteisesti joogan voidaan ajatella rajoittuvan tietynlaisiin harjoituksiin ja tilanteisiin, mutta tantra pyrkii sisällyttämään kaikki elämäntilanteet osaksi henkistä kasvua. Tantra on koko elämään ja kaikkiin elämänalueisiin nivoutuva näkökulma, kokonaisvaltainen ymmärrys elämästä yhtenä kokonaisuutena. Ymmärrys siitä, että miten jokainen osa vuorovaikuttaa kokonaisuuden kanssa.
Tantrassa puhutaan vastaavuuden periaatteesta. Se merkitsee, että jokainen kokonaisuuden osa peilaa kokonaisuutta.
– Kun oppii tuntemaan itsensä, oppii tuntemaan toiset ja koko universumin. Kreikkalaisilla viisailla oli sanonta "tunne itsesi, niin tunnet koko maailmankaikkeuden", Dragonoff sanoo.
Irtiotto koneistosta
Tantraa voi oppia erityisesti intensiivisissä tilanteissa. Eroottisessa tantrassa intensiivisenä opettajana käytetään rakastelua.
– Rakastelu on monimutkainen tilanne, mutta yksi helpoimmista siinä mielessä, että se on useimmille tuttu. Nykyään ihmiset etsivät samanlaisia tiloja myös harrastusten kautta. Erilaiset extreme-harrastukset ovat lisääntyneet, Dragonoff sanoo.
– Mielestäni taustalla on se, että kun ollaan intensiivisessä tilanteessa kalliokiipeilemässä tai laskuvarjohyppäämässä, silloin on pakko olla hyvin läsnä intensiivisessä tilanteessa, jotta pysyy ehjänä. Se pakottaa meidät olemaan hyvin läsnä. Koemme, että olemme elossa.
Dragonoffin mukaan ihmiset kaipaavat irtiottoa vastapainona yhteiskunnassa toimimiselle. Moni kokee olevansa vain osa koneistoa, joka vaatii työläiseltään koko ajan enemmän.
– Ollaan osa isoa systeemiä nimeltä yhteiskunta. Sen vastapainona on tärkeää kokea spontaania läsnäoloa ja elämistä täysillä. Siihen tantra tarjoaa ymmärrystä ja käytännön tapoja.
Seksuaalisuuden lisäksi tantraa voi oppia esimerkiksi taiteen kautta.
– Mikä tahansa taide voidaan ymmärtää itseoivalluksen välineenä, tutkimusmatkana syvälle siihen, kuka olen ja mikä universumi on, Dragonoff sanoo.
Rakastelu on suhteen mittari
Tantraa opiskellaan aluksi teoreettisesti. Opintojen jälkeen tantran periaatteita olisi tarkoitus soveltaa erilaisiin elämäntilanteisiin.
Eräs periaate on polariteetin idea, yin ja yang. Dragonoffin mukaan kaikki elämän ilmiöt perustuvat kahden energian väliseen jännitteeseen.
– Kun tämän periaatteen ymmärtää, kykenee esimerkiksi vahvistamaan omaa parisuhdettaan. Mies antaa itsensä olla mies ja tuo esiin niitä asioita, jotka ovat luontaisia hänelle. Nainen taas vastaavasti naisellisia asioita. Ja nyt ei puhuta mistään perinteisistä yhteiskunnan roolimalleista ja jaosta. Jokaisessa on miestä ja naista tietyssä suhteessa. Tunnista omat vahvuutesi, Dragonoff kuvaa.
Omien vahvuuksien ei saisi antaa kadota arjen kiireisiin. Tantran myötä voi antaa enemmän aikaa ja huomiota niille elämän asioille, jotka itse tai kumppanin kanssa kokee tärkeiksi.
– Parisuhteelle pitää antaa aikaa, jotta voidaan yhdessä pohtia ja tehdä asioita, jotka tuntuvat hyviltä ja palauttavat alun tilaa ja vievät suhdetta uusille tasoille. Rakastelu on loistava väline, ja samaan aikaan se on suhteen mittari. Jos rakastelu ei toimi kunnolla, suhde on menossa huonompaan suuntaan. Se on moottori myös omaan jaksamiseen, vireyteen ja terveyteen. Seksuaalienergia on tärkeässä asemassa. Se ei vain luo uutta elämää, vaan uutta myös omassa olemuksessamme.