Eroottista tantraa voi opiskella esimerkiksi viikonloppukurssilla. Eroottinen tantra ei kuitenkaan ole pelkkää seksiä – eikä kaikki tantra ole eroottista.
Alastonta meditointia. Silmiin tuijottelua. Tuntikausien seksiä. Jotenkin rivoa.
Eroottiseen tantraan liittyy monia harhakäsityksiä. Eroottinen tantra ei ole pelkkää seksiä – eikä kaikki tantra ole eroottista.
– Tantra ja eroottinen tantra ovat siinä mielessä eri asia, että tantra on paljon muutakin kuin erotiikkaa. Länsimaissa eroottinen tantra on korostunut, johtuen ehkä ihmisten mielenkiinnosta ja siitä, että ihmisellä on luonnostaan hyvin vahva seksuaalinen vietti ja energia. Juuri tästä syystä tantra on halunnut sisällyttää seksuaalisuuden tekniikoiden ja oppien piiriin, kertoo Johanes Dragonoff, jooga- ja tantraohjaaja Joogakoulu Nathasta.
Tantran käsite siis sisältää eroottisen tantran. Joskus tantra myös jaetaan vasemman ja oikean käden koulukuntiin.
– Vasen koulukunta sisältää eroottisen elämän. Oikean käden tantra rajaa erotiikan pois ja käyttää eroottisen energian ilman niin sanottua eroottista toimintaa. Energia ohjataan perinteisen joogan keinoin henkisiin tarkoituksiin, Dragonoff kuvaa.
– Tantran syntysijoilla Pohjois-Intian ja Tiibetin alueella on paljon oikean käden tantraa. Suuri osa buddhalaisuudesta on oikean käden tantraa. Vasemman käden tantra on vähemmän tunnettua siellä, eikä sitä mainosteta samalla tavalla.
Eroottista tantraa voi opiskella esimerkiksi viikonloppukurssilla. Tantraa voi opiskella myös täysin ilman eroottista puolta.
Tantrisen rakastelun ei tarvitse olla erilaista
Eroottinen tantra ei ole jokapäiväistä seksiä erilaisissa asennoissa. Erotiikka on itse asiassa ajallisesti vain pieni, mutta tärkeä osa eroottista tantraa, Dragonoff sanoo.
– Rakastelutilanteessa herää hyvin vahvoja energioita, kuten tiedämme. Tuntemukset ja energiat on toisaalta hyvin syvällisellä tasolla ohjelmoitu meihin, muun muassa lajin hengissäpysymisvietin kautta, Dragonoff kuvaa.
– Tantrisen rakastelun ei tarvitse olla erilaista kuin niin sanotun ”tavallisen rakastelun”, jos sellaista sanaa voi edes käyttää. Kyse on enemmän siitä, miten rakastelua lähestytään.
Dragonoffin mukaan on muutamia keskeisiä asioita, joiden täytyy olla mukana, jotta voidaan puhua eroottisesta tantrasta.
– Ensimmäinen on rakkaus. Rakastelu lähtee rakkaudesta ja pyrkii ruokkimaan ja voimistamaan rakkautta. Siksi puhutaan rakastelusta. Englanniksi termi on vielä selvempi: making love. Kyse ei ole seksistä, joka on vain fyysinen osa rakastelun paljon laajempaa kokonaisuutta.
Toinen eroottiseen tantraan vaadittava tekijä on toisen arvostaminen ja katsominen mahdollisimman aidosti. Kumppani pitäisi nähdä ilman omia odotuksia tai yhteiskunnan heijastamia malleja.
– Tätä kutsutaan tantrassa transfiguraatioksi. Pyritään näkemään rakastettu kaikkien mielen kuvien ja persoonan mallien takana, näkemään syvällisemmin, kuka toinen todella on. Voisi sanoa, että kyseessä on mahdollisimman syvä läsnäolo hetkessä. Ei esimerkiksi roikuta vanhoissa mielikuvissa tai historiassa, joka luo meille mielikuvia koko ajan, Dragonoff kuvaa.
Jokainen meistä näkee maailman oman historiansa rakenteen kautta. Eroottisessa tantrassa toinen pitäisi nähdä niin sanotusti uusin silmin.
– Tantran näkökulmasta olemme äärettömiä olentoja. Pyritään näkemään äärettömyys toisessa. Ei liikuta muodon pinnallisella tasolla, vaan mennään syvemmälle, mitä kutsutaan hengen tasoksi.
Dragonoff ottaa esimerkikis Herman Hessen Arosusi-romaanin. Teoksessa päähenkilö yrittää löytää itsensä, törmää totuutta etsiessään tietynlaiseen kuvaan itsestään. Kuvaa voisi kutsua sipulimalliksi.
– Ensimmäiseksi näemme kuoren, joka on tietynvärinen, -makuinen ja -hajuinen. Kun kuorimme sen pois, siellä on seuraava kerros, joka jälleen on tietyllä tavalla kuori, vaikka onkin lähempänä ydintä. Sekin voidaan riisua. Loppujen lopuksi, kun kaikki kuoret on riisuttu, se, mitä jää jäljelle, ei enää olekaan tässä maailmassa, Dragonoff kuvailee.
– Voisi yksinkertaistettuna sanoa, että lopulta jäljellä on asia, joka näyttää tyhjältä, mutta sisältää kaikki mahdollisuudet. Ydinolemuksemme onkin ääretöntä ja muodotonta, josta kaikki muotojen maailmat kumpuavat.
Myös psykologiassa tunnetaan ihmisen eri tasot ja esimerkiksi alitajunta, joka vaikuttaa toimintaamme tiedostamattamme. Dragonoffin mukaan onkin haasteellista tutkia, mitä kaikkien ihmisyyden kerrosten takana itse asiassa on.
– Emme voi nähdä toista äärettömänä, ihmeellisenä olentona, jos emme löydä itsestämme niitä samoja asioita. Vanha sanonta sanoo, ettemme näe maailmankaikkeutta sellaisena, kuin maailmankaikkeus on, vaan sellaisena, kuin itse olemme. Omat, vallitsevat ajattelu- ja hahmotustavat, kuoret, värittävät maailman.
Energia täytyy säilyttää
Kolmas eroottiseen tantraan vaadittava asia on myös konkreettisin: se, mitä rakastelussa syntyvälle energialle tehdään.
– Rakastelussa syntyy paljon energiaa, joka on luonteeltaan eroottista. Jotta energia olisi käyttökelpoista ja voisi ruokkia rakkautta ja tietoisuuden laajentumista, energia täytyy säilyttää suhteen kummankin osapuolen olemuksessa, Dragonoff sanoo.
Energian säilyttämistä kutsutaan tantrassa sanalla seksuaalinen kontinenssi. Termi viittaa siihen, että energia säilytetään sen sijaan, että se purettaisiin ulos. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että tantrisessa seksissä mies ei saa saada siemensyöksyä.
– Naisella orgasmin prosessi on monimutkaisempi. Miehellä fysiologinen mekanismi purkaa energiaa. Se on ohjelmoitu syvälle kehoon ja hermostoon. Purkaminen palvelisi lajin jatkamista. Myös naisen kohdalla purkautuminen tarkoittaa siemensyöksyn kaltaista tilaa, jossa energia purkautuu ulos. Tämä tantran mukaan estää energian käyttämisen muihin tarkoituksiin, Dragonoff muotoilee.
Dragonoffin mukaan tantrassa energiaa ajatellaan eräänlaisena pääomana, jota voimme sijoittaa eri tarkoituksiin. Yksi on lisääntyminen, joka nykymaailmassa harvoin on seksuaalisuuden tavoitteena. Tantrassa uskotaan, että seksuaalienergia voidaan muuntaa eri asioiksi.
– Tantran näkökulmasta koko universumi ja kaikki, mitä siinä on, on energiaa. Se on samanlainen näkökulma kuin modernissa fysiikassa. Tantran mukaan energiaa voidaan muuntaa muodosta toiseen, Dragonoff sanoo.
Hän myöntää, että tantran filosofia kuulostaa tieteelliseltä ja hyvin korkealentoiselta. Käytännössä seksuaalinen kontinenssi tarkoittaa kuitenkin yksinkertaisesti sitä, että kun räjähtävää, ulospäin suuntautuvaa ja purkavaa orgasmia ei tule, seksuaalinen energia ja lataus ei katoa.
– Seksuaalinen lataus jatkuu ja voimistuu niin, että rakastelua voidaan pidentää, voidaan saavuttaa syvempiä tiloja, ja jopa miehen on mahdollista oppia saamaan orgasmeja, joihin ei liity siemensyöksyä. Tämä on yksi tärkeä tieto, joka tantran opiskelun alkuvaiheessa on hyvä ymmärtää. Siemensyöksy ja orgasmi ovat kaksi eri asiaa, Dragonoff muistuttaa.
– Siemensyöksy on fysiologinen prosessi, jossa tietty hermoston osa aktivoituu ja tietyt lihakset supistelevat. Orgasmi tapahtuu aivoissa aivan eri alueella. Orgasmi tilana on paljon monimutkaisempi ja laajempi.
Idea seksuaalisen energian säilyttämisestä tunnetaan huippu-urheilussa
Seksuaalienergiaa voisi käyttää esimerkiksi henkisiin ponnisteluihin, mutta voiko tantrasta saada konkreettista energiaa arkeen? Jos siemensyöksyä ei saa, jaksaako polkea pyörää pidempään tai juosta reippaasti?
– Se voi tarkoittaa sitäkin. Tantrinen idea seksuaalisen energian säilyttämisestä tunnetaan huippu-urheilussa. Ennen tärkeää peliä valmentajat ovat jo kauan antaneet aina voimassaolevia, yleispäteviä ohjeita siitä, ettei pelaaja saa purkaa seksuaalista energiaa muutamaa päivää ennen tärkeää suoritusta. Se on kaikkien tuntema fakta, ja urheilija, joka on vähänkin enemmän harjoitellut, tietää sen, Dragonoff sanoo.
– Jos energia purkautuu ennen suoritusta, eli miehellä tapahtuu siemensyöksy, suoritustaso, kyky jaksaa ja keskittyä on paljon alhaisempi kuin jos energia olisi säilytetty.
Energia voi siis näkyä myös konkreettisena jaksamisena. Tantrisen rakastelun jälkeen henkilö voi Dragonoffin mukaan pursuta energiaa, ja lähteä esimerkiksi pyöräilemään tai juoksemaan.
– Se on hyvä tapa panna energiaa liikkeelle, mutta tärkeämpää olisi käyttää energia psyykkisellä tasolla, Dragonoff pohtii.
– Tantran mukaan olemme monikerroksinen kokonaisuus, jossa on erilaisia havainnon ja toiminnan tasoja. Voidaan puhua fyysisestä kehosta, tunnekehosta, mentaalikehosta, energiakehosta. Energia on samaan aikaan hyvin konkreettinen käsite, se auttaa jaksamaan, mutta samalla se voi muuntua psyykkiseksi energiaksi, jolloin se auttaa olemaan tarkkaavainen ja keskittynyt.