Rintasyöpä on miehillä huomattavasti harvinaisempi kuin naisilla, mutta vuosittain siihen sairastuu vajaat parikymmentä miestä.
11 vuotta sitten Ralf Willtstedt auttoi maanviljelijäystäväväänsä lisäpellon raivaamisessa. Hän kantoi raskasta tukkia, kun hän tunsi, että jokin irtoaa tai hajoaa rinnassa. Seuraavana päivänä hän meni lääkäriin vaivansa kanssa. Hän sai viikon sairausloman, ja sekaisin olleita veriarvoja alettiin tutkia.
Lopulta diagnoosi selvisi. Silloin 49-vuotiaalla Ralfilla todettiin rintasyöpä.
– Otin asian aika rauhallisesti vastaan, koska olin jollain tavalla osannut odottaakin sitä. Isälläni oli ollut se myös. Lääkärit ovat sanoneet minulle, että miesten rintasyöpä on aina perinnöllinen, ja ainakin minulla sen aiheutti kahden geenin puuttuminen, Ralf kertoo.
Syöpä leikattiin pois vasemmasta rinnasta, ja Ralf jatkoi normaalia viisikymppisen elämää, kunnes vuonna 2009 tuttu oire pysäytti hänet jälleen.
– Olin nousemassa pois autosta ja avasin turvavyön. Se oli jännä juttu, kun yleensä aina napsautan vyön auki oikealla kädellä, niin jostain syystä aukaisin sen tällä kertaa vasemmalla. Silloin tunsin kivun oikealla, se pisti hirvittävästi kehon sisällä. Lähdin lääkärin siltä seisomalta ja suunnilleen sanelin, mitä kokeita minulle pitää tehdä.
Ralfilla todettiin taas rintasyöpä.
– Kysyin lääkäriltä, että onko syöpä uusiutunut. Hän vastasi että ei ole. Se on uusi syöpä, Ralf muistelee.
Viikon päästä tästä hän oli taas leikkauspöydällä, ja rinnasta poistettiin kaksi pientä kasvainta. Ralfille määrättiin viiden vuoden syöpälääkitys, ja siitä lähtien hän on ollut terve. Henkinen puoli paranemisprosessissa on ollut kuitenkin paljon raskaampi kuin fyysinen.
Ralf hakee nyt vertaisyhmään jäseniä
Ralf kertoo, että toinen leikkaus oli henkisesti paljon vaikeampi kuin ensimmäinen. Hän ei ollut voinut kuvitellakaan, että hänelle voisi puhjeta rintasyöpä kahdesti. Kysehän on suunnilleen yhtä todennäköisestä asiasta kuin että salama iskisi kahteen kertaan. Juuri mielenrauhan vuoksi Ralf haluaisikin syödä syöpälääkkeitä loppuikänsä.
Ralf palasi sairauslomalta nopeasti töihin paperitukkuun varastomieheksi. Työ oli hänelle terapeuttista.
Myös läheisten tuella oli suuri merkitys mielialan kohentuessa. Ralfin avovaimo Seija Tavi on myös sairastanut syövän. Häneltä leikattiin munuaissyöpä vuonna 2000.
Mutta rintasyövän kokeneiden miesten kanssa Ralf ei ole päässyt jakamaan tuntemuksiaan. Vertaisryhmiä miehille ei ole.
– Jostain syystä miehet häpeävät, jos he sairastuvat rintasyöpään. Tietyllä tavallahan rintasyöpä on naiselle luonnollisempi kuin miehelle. Myös miehinen itsetunto saa siinä pahan kolauksen, vaikka rintahan on kehonosa siinä missä muutkin.
Ralf on mukana rintasyöpäyhdistyksen toiminnassa.
– Suomessa on todettu 186 rintasyöpään sairastunutta miestä. Jos edes yksi heistä lähtisi mukaan vertaisryhmään, en olisi enää yhdistyksen ainoa mies, Ralf toivoo.
Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 15 miestä. Naisista joka yhdeksäs sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään.
Studio55.fi/Piritta Palokangas
Lähde: cancer.fi
Näin tarkastat rintasi kasvaimen varalta
Varo, nämä asiat altistavat rintasyövälle
Nämä ovat syöpien keskeisimmät lääkehoidot ja niiden haittavaikutukset
Miten käy rinnoille tai silikoneille, kun rintasyöpä iskee?
Marja-Liisalta poistettiin terveet rinnat − syöpää ei ollutkaan!
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.