Britannian mahdollisella EU-erolla olisi selvät kielteiset vaikutukset suomalaiselle vientiteollisuudelle. Britannia on kuulunut perinteisesti Suomen tärkeiden kauppakumppaneiden joukkoon.
Lähtö EU:sta voisi kolhia merkittävästi Britannian taloutta ja samalla koko Euroopan taloutta. Tämä tietäisi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtajan Jussi Mustosen mukaan todennäköisesti myös Suomen ja Britannian kauppasuhteiden heikentymistä.
Mahdollinen ero EU:sta olisi pitkä prosessi, joten nopeita muutoksia ei tulisi.
-Vaikka tulli- ja muita sopimuksia tehtäisiin, niin ajan mittaan syntyisi myös näkymättömiä kaupan esteitä. Tätä kautta vaikutukset näkyisivät myös suoraan suomalaiselle vientiteollisuudelle, Mustonen sanoo.
Hänen mukaansa näitä näkymättömiä kaupan esteitä olisivat esimerkiksi erilaiset tulli- ja standardisointiesteet.
-Vaikutukset olisivat selvästi negatiivisia, mutta niiden mittaluokkaa on vaikea arvioida.
Tullin mukaan viime vuoden tammi-marraskuussa Britannia oli Suomen kuudenneksi tärkein vientimaa. Sijaluku on säilynyt samana viime vuodet. Tulliylitarkastaja Christina Telasuon mukaan Britannian osuus Suomen viennistä oli viime vuoden tammi-marraskuussa reilut viisi prosenttia.
-Metsäteollisuuden tuotteiden osuus Suomen viennistä Britanniaan on lähes 41 prosenttia, kertoo Telasuo.
Hänen mukaansa Suomesta viedään Britanniaan paljon myös muun muassa öljytuotteita, metalleja, metallituotteita ja teollisuuden koneita ja laitteita.
Brexit-keskustelu jarruna vapaakauppaneuvotteluissa
Brexit-keskustelu on omiaan lyömään jarrua myös EU:n ja Yhdysvaltojen välisiin vapaakauppaneuvotteluihin. Tavoitteena on ollut saada neuvottelut maaliin vielä Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman kauden aikana.
Tavoitteen toteutuminen on näyttänyt hyvin epävarmalta, ja neuvotteluissa alkoi maanantaina jo 12 neuvottelukierros.
Kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen ulkoministeriöstä sanoo, että vapaakauppaneuvotteluissa on vielä paljon työtä jäljellä. Hänen mukaansa nyt alkaneella neuvottelukierroksella on pöydällä laaja kirjo aiheita.
Esillä on muun muassa paljon kritiikkiä aiheuttanut investointisuoja, josta EU on esittänyt nyt Yhdysvalloille uudistettua mallia.