Vuosikymmenen jatkunut vientiyritysten määrän kasvu on kääntynyt merkittävään laskuun, sanoo Elinkeinoelämän keskusliitto.
Arviolta 5 000 suomalaista yritystä on joutunut vetäytymään vientitoiminnasta koronakriisin takia, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Arvio perustuu pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattuun kyselyyn, jolla EK kartoitti kesäkuussa koronakriisin vaikutusta yritysten kasvuun ja vientiin.
Kyselyn mukaan 22 prosenttia pk-sektorin työnantajayrityksistä tekee nyt vientiä tai harjoittaa muuta kansainvälistä liiketoimintaa. Tämän perusteella EK arvioi vientiyrityksiä olevan noin 18 000, mikä on 5 000 vähemmän kuin viime vuoden kesällä. Vientiyritysten määrä olisi siis supistunut noin viidenneksen vuoden takaisesta.
Lähes puolet eli 48 prosenttia ulkomaankauppaa tekevistä yrityksistä kertoi kansainvälisen toiminnan vähentymisestä viimeisten kolmen kuukauden aikana. Kansainvälisen toiminnan lisääntymisestä kertoi 12 prosenttia.
Investointiaikeet hyytyivät kautta linjan
EK:n johtavan asiantuntijan Jari Huovisen mukaan koronakriisi on heikentänyt dramaattisesti yritysten kasvun ja kansainvälistymisen mahdollisuuksia.
– Vuosikymmenen jatkunut vientiyritysten määrän kasvu on taittunut ja kääntynyt merkittävään laskuun. Tilanne on pitkittyessään kestämätön kansantalouden ja työllisyyden näkökulmista, Huovinen sanoo tiedotteessa.
Tulosten mukaan pk-yritykset uskovat investointiensa supistuvan riippumatta siitä, millaiset ovat yrityksen kasvutavoitteet. Voimakasta tai kohtalaista kasvua tavoittelevat yritykset odottavat investointien vähenevän noin 10 prosenttia.
Pelkästään markkina-asemansa säilyttämiseen tähtäävillä yrityksillä näkymä on vielä selvästi vaisumpi. Ne ennakoivat investointeihin peräti 40 prosentin pudotusta.
EK:n kyselyyn vastasi kesäkuussa 966 työnantajayritystä. EK mittaa kahdesti vuodessa pk-yritysten arvioita nykytilasta ja seuraavien 12 kuukauden näkymistä.