Öljyn hinnan romahdus ja koronaviruksen aiheuttama huoli heiluttavat markkinoita todennäköisesti vielä useamman päivän, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.
Saudi-Arabian päätös lisätä öljyn tuotantoa ja painaa raaka-aineen hintaa osuu herkkään kohtaan, koska markkinat ovat jo valmiiksi hermostuneita koronaviruksen takia.
– Lähipäivät tulevat varmasti olemaan markkinoilla todella turbulentteja, Urrila sanoo STT:lle.
Saudi-Arabia lisäsi öljyn tuotantoaan merkittävästi sen jälkeen, kun maa ei päässyt tuotantomääristä sopuun Venäjän kanssa. Koronaviruksesta jo valmiiksi hermostuneet markkinat ovat tänään reagoineet voimakkaasti öljyn hinnan romahdukseen. Helsingin pörssin yleisindeksi oli puolenpäivän aikaan 5–6 prosentin laskussa.
Öljyntuottajat ovat neuvotelleet tuotannon rajoittamisesta, koska öljyn kysyntä on vähentynyt koronaviruksen takia.
– Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuottajat ovat hankalimmassa paikassa ja vaikutus maan talouteen ja yrityslainamarkkinoille voi olla jotakin, mitä kannattaa seurata, Urrila sanoo.
Samaan aikaan koronaviruksen torjuntatoimet, joita on nähty Kiinassa ja jotka ovat levinneet Eurooppaan, voivat tehdä hänen mukaansa lyhytaikaisesti isoakin vahinkoa.
– Pitäisin todennäköisimpänä sitä, että tällä ei ole useita vuosia kestävää vaikutusta. Sitten, kun virusepidemia alkaa hellittää, lähdetään palautumaan kohti normaalia. Tämä on toisin kuin finanssikriisissä, joka teki laajaa tuhoa taloudessa muutenkin, Urrila kuitenkin arvioi.
"Alkuvuosi on jo menetetty"
Se tiedetään jo nyt, että alkuvuoden talouslukemat ovat heikot tuotannon ja matkailun vähentyessä. Alkuvuosi on jo menetetty, Urrila sanoo.
Lue myös: Näin koronavirus on levinnyt Suomessa: Katso tästä tartunnat ja viimeisin tieto
Koronatilanteesta eniten kärsivät liikenne- ja matkailuala. Vaikutukset ovat Urrilan mukaan kuitenkin paljon tätä laajemmat, koska koronaviruksen torjuntatoimet haittaavat yritysten toimintaa, ja kuluttajien sekä yritysten luottamus tulevaan heikkenee.
– Akuutein huoli kansainvälisten toimitusketjujen häiriöistä näyttää vähän aiempaa lievemmältä, koska Kiinassa aletaan jo herätellä taloutta. Mutta varmasti häiriöitä tulee, ja komponentteja ei saada. Riski kasvaa uudelleen, kun tuotannon sulkemiset leviävät Kiinasta Eurooppaan.
Yritysten toiminta jatkuu Italiassa karanteenista huolimatta, mutta Urrila uskoo tuotannon vaikeutuvan, jos tavarat eivät pääse liikkumaan normaalisti. Kiinassa toimii noin 240 suomalaisyritystä ja Italiassa noin 70.
Yksi isoista Italiassa toimivista yhtiöistä on muun muassa konepajayhtiö Wärtsilä.