Nordnetin pääekonomisti Martin Paasi arvioi, että Kreikka todennäköisesti joutuu synnyttämään itselleen rinnakkaisvaluutan eurolle jo 3–4 viikon kuluessa.
– Kreikan kansanäänestyksestä tuloksesta seuraa, että Kreikka kokee markkinoilla puristusta, jonka aikana sen on liki pakko luoda eurolle rinnakkaisvaluutta. Sen avulla Kreikan sisäinen markkina pystyy toimimaan jotenkin, pohjoismaisen osake- ja rahastovälittäjän edustaja Paasi linjaa.
Paasin mukaan nyt Kreikan tilanteen avainasemassa on Euroopan keskuspankki EKP.
– EKP:n täytyy arvioida Kreikan lainavakuuksien arvo uudelleen. Todennäköisesti tarpeen olisivat lisävakuudet, ja niitä Kreikalla ei ole.
Paasi harmittelee sitä, että sunnuntain kansanäänestyksen kysymys ja sisältö oli valitettavan epäselvä.
– Kukaan ei tiedä, mistä äänesti. Kysymyksenasettelu oli niin monimutkainen.
Uurnilla käymisen tuloksella on silti merkitystä.
– Miten muiden euromaiden veronmaksajat kokevat Kreikan tekemän lainaehtojen hylkäyksen? Nyt kreikkalaiset eivät halua sitoutua rakenteellisiin muutoksiin, mutta he haluavat silti rahaa muilta. Rahat tulisivat loppupeleissä suoraan veronmaksajien taskusta.
Tsiprasin erikoinen logiikka
Pääekonomisti kummastelee tapaa, jolla Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on tulkinnut kansanäänestyksen seurauksia.
– Jostakin syystä Tsipras kuvittelee, että hänen neuvotteluasemansa on entistä vahvempi. Tuo on vähän hassu käsitys. Miksi euromaiden johtajat olisivat valmiit pistämään lisää veronmaksajien rahoja peliin? Mikähän olisi tulos, jos liittokansleri Angela Merkel veisi Kreikan jatkotuen kansanäänestykseen Saksassa, Paasi kysyy.
Hänen mukaansa sunnuntain tapahtumat tavallaan antavat oikeutuksen sille, että euroalue päästää Kreikan "valumisen ulos eurosta" jatkumaan.
Eurovaluutan arvo sukelsi heti Kreikan äänestystuloksen alkaessa varmistua. Paasi ei usko, että euron kurssi putoaisi tästä syystä pysyvästi.
EKP:n hätärahoituksen uskotaan jatkuvan
Euroopan keskuspankki (EKP) jatkanee hätärahoitustaan Kreikan pankeille ainakin sen aikaa, että Kreikka ja sen velkojat pääsevät yhteisymmärrykseen siitä, onko uusille lainaohjelmaneuvotteluille edellytyksiä. Näin arvioi Aktian pääekonomisti Anssi Rantala STT:lle. EKP:n neuvoston on määrä kokoontua tänään.
Rantalan mukaan on epätodennäköistä, että EKP viheltäisi Kreikan pelin poikki, ennen kuin poliittista päätöksentekoa on päästy yrittämään.
Jos EKP:n hätärahoitus lakkaa, Kreikan pankkijärjestelmä käytännössä kaatuu.