Suomen talouden näkymät näyttävät synkistyneen edelleen kesän aikana, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.
Kehittyvistä talouksista, kuten Kiinasta ja Venäjältä, on saatu kesän aikana heikkoja talouslukuja. Venäjä on edelleen Suomelle keskeinen kauppakumppani, ja investointitavaroita paljon tuottava Suomen vientiteollisuus nojaa vahvasti Kiinaan ja muihin kehittyviin talouksiin.
-Suomen viennillä on edelleen mahdollisuuksia Euroopan sisällä ja Atlantin yli. Riski on kuitenkin kasvanut, että tästä vuodesta tulee neljäs peräkkäinen taantumavuosi Suomelle, Kuoppamäki arvioi.
Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Heleniuksen mukaan vieläkään ei näköpiirissä selvää käännettä parempaan. Handelsbanken on ennustanut Suomelle puolen prosentin kasvua tälle vuodelle, mutta Heleniuksen mukaan riski on olemassa, että jo valmiiksi matalaa ennustetta joudutaan edelleen laskemaan.
Myös OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että Suomessa palataan kesälomilta entistä synkempään taloustilanteeseen.
-Suomen näkymät ovat entisestään heikentyneet erityisesti ensi vuoden osalta. Kotimaiset tilastoluvut ovat tarkentuneet entistä huonommiksi ja maailmantalouden arvioita on vedetty alaspäin, Heiskanen arvioi.
Hän ennakoi, että Suomen kasvu jää tänä vuonna nollan tuntumaan ja ensi vuonna voidaan päästä noin prosentin kasvuun. Euroalueen kasvun ja käynnistyvien investointihankkeiden pitäisi vauhdittaa kasvua.
Kesäkuussa valtiovarainministeriö laski ennustettaan Suomen talouden kasvusta tänä vuonna. Ministeriö arvioi, että talous kasvaa 0,3 prosenttia, kun vielä huhtikuussa ennustettiin tälle vuodelle 0,5 prosentin kasvuvauhtia. Vuosien 2016 ja 2017 talouskasvuksi ministeriö ennusti kesäkuussa 1,4 prosenttia.
Budjetin pohjana olevat kasvuluvut voivat vielä joutua paineeseen, kun valtion budjettia ensivuodelle kootaan. Budjettineuvottelut alkavat elokuun 12. päivänä valtiovarainministeriön sisäisillä neuvotteluilla.
Heiskanen arvioi, että ympäristö näyttää sen verran lohduttomalta, että paineita kasvuarvioiden laskemiselle on jälleen.
-Edessä on varmaan jälleen keskustelu siitä, että onko taloustilanne edes sen vertainen kuin on aiemmin arvioitu, hän sanoo.