Ekosysteemihotelli tarjoaa turvapaikan uhanalaisille lajeille

1:58img
Julkaistu 07.08.2015 22:22
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Uhanalaisten lajien suojeluun kehitetään uusia keinoja. Yksi sellainen on ekosysteemihotelli, joka tarjoaa turvapaikan esimerkiksi tie- tai rakennushankkeiden uhkaamille uhanalaisille lajeille. Lajit siirretään väliaikaiseen turvapaikkaan rakennushankkeiden ajaksi.

Paikka näyttää sorakuopalta ja sellainen se onkin. Mutta sen lisäksi se on Suomen ensimmäinen ekosysteemihotelli eli uhanalaisten lajien turvapaikka.

- Ekosysteemihotelli on paikka, joka tarjoaa väliaikaisen tai pysyvänkin majoituksen semmoisille eliölajeille ja toivottavasti kokonaisille pienekosysteemeille, jotka ovat uhattuna esimerkiksi maankäytön takia, selttää suunnittelija Minna Pekkonen Suomen ympäristökeskuksesta.


Uhanalainen hietaneilikka sai turvapaikan ekosysteemihotellista.

Asukkaat viihtyvät hotellissa

Raaseporissa sijaitseva hotelli on perustettu uhanalaisen hietaneilikan ja taantuvan kangasajuruohon suojelemiseksi.

Kasvimättäitä on siirretty tulevan tieremontin tieltä suojaan vanhaan sorakuoppaan. Sorakuoppa tarjoaa paahteisessa ympäristössä viihtyville lajeille sopivan turvasataman. Jos kaikki sujuu hyvin, kasvit siirretään takaisin alkuperäisille kasvupaikoilleen, kun tieremontti valmistuu.

Asukkaat ovat nyt viettäneet hotellissa vajaan vuoden ja näyttävät viihtyvän hyvin.

- Näyttää tosi hyvältä. Nyt seurataan, tulevatko ne hyönteiset, jotka ovat riippuvaisia näistä kasveista, perässä. Pistiäisiä näyttää jo olevan ja vielä odotetaan ajuruohosulkasta, kertoo Pekkonen.

Uutta käyttöä sorakuopille

Tässä hankkeessa kokeillaan myös yritysyhteistyötä. Kivimursketta valmistavalla Ruduksella on paljon vanhoja sorakuoppia. Yleensä ne maisemoidaan istuttamalla paikalle mäntymetsää. Uusi tapa voisi olla tarjota hotellipalveluja uhanalaisille kasveille.

- Tästä on meille imagohyötyä, mutta onhan se mahdollista, että tästä tulee myös bisnestä meille. Sitä ei vielä osaa sanoa. Meillä on paljon tällaisia avoimia sora-alueita ja mahdollisuuksia tehdä tällaisia kokeiluja, toteaa Ruduksen ympäristöinsinööri Liisa Suhonen.

Voi olla, että tulevaisuudessa omia ekosysteemihotelleja ryhdytään perustamaan erilaisille uhanalaisille lajeille.

- Tarvitsemme uusia keinoja luonnon monimuotoisuuden suojeluun ja säilyttämiseen ja ennenkaikkea monimuotoisuuden vähenemisen estämiseen, huomauttaa Minna Pekkonen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa