Eläkeläiset töihin eläkkeitä leikkaamalla? Näin etujärjestöt kommentoivat

Eläkeläisliiton ja Eläkeläiset ry:n edustajat eivät lämpene eläkkeistä leikkaamiselle. Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Jan Koskimies on sitä mieltä, että eläkkeen pitää olla eläkeläisen pääasiallinen tulonlähde.

Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kemppi sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että eläkeläisiä ei ole jätetty leikkausten ulkopuolelle. Hän nostaa esimerkiksi sen, että eläkkeensaajan asumistuen indeksi on jäädytetty ja eläkeläiset käyttävät enemmän sote-palveluita, joiden palvelumaksuihin suunnitellaan korotuksia.

Tätä kautta myös eläkeläiset osallistuvat talkoisiin, Kemppi sanoo.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps)sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallituksen säästöpaketin osana myös työeläkkeiden leikkaukset ovat väistämättömiä. Hänen mukaansa hallituksen tavoitteisiin on mahdotonta päästä ilman eläkkeisiin puuttumista.  

Eläkeläiset työelämään?

Huomenta Suomessa kysyttiin eläkejärjestöiltä myös siitä, olisiko eläkkeiden leikkaaminen kannustin saada eläkeläiset töihin. MTV kertoi aiemmin, että Suomessa ikäihmisten työllisyysaste on vain murto-osa muihin pohjoismaihin verrattuna. Japaniin verrattuna ero on vielä suurempi. 65–69-vuotiaiden työllisyysaste on yli 50 prosenttia Japanissa, pohjoismaissa vähintään 25 prosenttia. Samaan aikaan Suomessa vastaava luku on 19 prosenttia.

Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Jan Koskimies on sitä mieltä, että eläkkeen pitää olla eläkeläisen pääasiallinen tulonlähde.

Kyllähän eläkkeen pitää olla se eläkeläisen pääasiallinen toimeentulonlähde. Eläkkeiden pitää olla sillä tasolla, että ihminen tulee myös säällisesti toimeen. Ei voi olla niin, että me siirrymme tästä kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa kaikkien eläkeläisten on pakko käydä töissä tullakseen toimeen, Koskimies sanoo.

Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kemppi on sitä mieltä, että nykytilanteessakaan moni sosiaali- ja terveysalan toimija ei tulisi toimeen ilman keikkatöitä tekeviä eläkeläisiä, mutta myöntää, että ikäihmisten työllisyysaste on jälkijunassa verrokkimaihin verrattuna.

– Suomessa yli 65-vuotiaiden työelämään osallistuminen on ollut kansainvälisiin verrokkimaihin matalampaa. Se on ollut viime vuosina kasvussa. Sosiaali- ja terveysalan monet yksiköt olisivat aivan pulassa ilman eläkeläisiä keikkatöihin tulevia työntekijöitä. Se on kasvussa, mutta ollaan jälkijunassa, Kemppi sanoi.

Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat