Ajaisiko eläkeleikkaus Suomen ahdinkoon? Kansanedustaja: Rikkaat eläkeläiset piileskelevät pienituloisten "kilven" takana

Kokoomuksen Pia Kauma näkee, että monet eläkeläiset ovat lapsiperheitä tai nuoria huonommassa asemassa. Vihreiden Atte Harjanne muistuttaa, että eläkeläisten tulotaso ei kerro koko kuvaa.

Keskustelu eläkkeiden leikkaamisesta sai uutta tuulta alleen, kun valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi Helsingin Sanomissa, että eläkkeisiin on pakko puuttua osana hallituksen valmistelemaa miljardien eurojen säästöpakettia.

Kansanedustajat Pia Kauma (kok.) ja Atte Harjanne (vihr.) väittelivät eläkeleikkauksista Asian ytimessä -ohjelmassa.

Kauma uskoo, että leikkausten vaikutukset olisivat pääosin negatiivisia.

Meillä on noin 1,6 miljoonaa eläkkeensaajaa tällä hetkellä ja keskimäärinen työeläke on noin 1800 euroa. Jos eläkkeitä leikataan, se vaikuttaa myös verokertymään, joka näkyy valtion budjetissa.

Kun käteen jäävät tulot pienenevät, on vähemmän rahaa ostaa tuotteita ja palveluita, Kauma pohtii.

Se vaikuttaisi talouskasvuun, joka muutenkin on jo heiveröistä.

Eläkeköyhyys

Harjanne muistuttaa, että myös hallituksen nykyisillä leikkauksilla on samanlaisia vaikutuksia talouskasvuun. 

– Kun katsotaan, niin tilastoissa 65–75-vuotiaat eläkeläiset on Suomen varakkain ikäryhmä. Yli puolet Suomen varallisuudesta on eläkeläistalouksissa, Harjanne kertoo.

Kauma muistuttaa, että keskimääräinen naisen työeläke on hiukan yli 1500 euroa kuukaudessa.

– En minä kyllä sitä kovin varakkaana henkilönä pidä, Kauma näpäyttää.

Kauma näkee, että monet eläkeläiset ovat lapsiperheitä tai nuoria huonommassa asemassa.

– Mitä vanhemmasta eläkeläisestä on kyse, sitä hankalampaa niitä lisätuloja on saada. Alkaa olla sairauksia ja ikää sen verran, että ei voi välttämättä enää osallistua työelämään, Kauma jatkaa.

Myös Harjanne näkee eläkeköyhyyden isona ongelmana.

Hän kuitenkin uskoo, että pienituloisia eläkeläisiä käytetään "kilpenä" keskustelussa mahdollisista leikkauksista, jotka kohdistuisivat suurempituloisiin eläkeläisiin.

Tulotaso ei ole kaikki

Harjanne muistuttaa myös, että tulotaso ei kerro koko kuvaa.

– Jos on esimerkiksi oma talo, jossa asuu velattomana, niin kyllähän se on merkittävä ero arjen kustannuksiin verrattuna ihmiseen, joka asuu vuokralla tai maksaa asuntolainaa pois, Harjanne sanoo.

Myös sukupolvien välinen tasa-arvo nousi esiin väittelyssä. Kauma ei mielellään katso asiaa sukupolvien tasa-arvon näkökulmasta.

– Vanhemmat ikäpolvet ovat jo tehneet oman osuutensa, olleet vauhdittamassa meidän talouskasvua ja tehneet Suomesta vauraamman maan, josta nuoremmat sukupolvet voivat nauttia, Kauma pohtii.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, mitä kansanedustajat ajattelevat eläkeiän nostamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat