Eläkesäästäminen ei välttämättä herätä suuria intohimoja, vaikka kyseessä on tärkeä aihe ajassa, jolloin eläkeaika pitenee ja eläketurva pienenee.
Eläkettä kerrytetään, ettei elämän ehtoopuolella tarvitsisi enää miettiä toimeentuloa. Takana ovat aktiiviset työvuodet ja edessä aikaa itselle - näin ainakin jokainen toivoo.
Tästä syystä eläkesäästämisen pitäisi kiinnostaa jo nuorella iällä. Erityisesti eläkeuudistusten aikana säästäminen eläkeikää varten herättää aina uudestaan keskustelua.
– Yleensä jossain vaiheessa herätään pohtimaan, koskettaako eläkesäästäminen myös minua, sanoo Danske Bankin seniorikonsultti Mikko Juopperi.
Minkä ikäisenä eläkesäästäminen siis pitäisi aloittaa?
– Pitkäaikaissäästämisen osalta keskimääräinen sopimuksen avaamisikä on ollut 35 vuotta. Eläkeikään varaudutaankin suhteellisen ajoissa. Tämä on hyvä juttu, sillä 30 vuodessa ehtii säästää paljon ja siinä ajassa ehditään ylittää mahdolliset markkinoiden ylilyönnit, lamat, kuplat ja kriisit, kertoo Juopperi.
Neljä kertaa viimeisen vuoden palkan verran
Danske Bankin suosituksena on, että eläkkeelle jäädessä säästössä pitäisi olla neljä kertaa työuran viimeisen vuoden palkan verran.
Esimerkkilaskelmassa bruttokuukausitulot ovat noin 3 300 euroa kuukaudessa eli noin suomalaisen keskipalkan verran. Tavoitteena on säästää 65 vuoden ikään menneessä 160 000 euroa.
Säästöille on laskettu 7 prosentin vuotuinen tuotto-oletus. Esimerkiksi 20-vuotiaan laittaessa säästöön 45 euroa joka kuukausi 45 vuoden ajan, on mahdollista päästä tavoitesummaan.
– Ei parikymppinen tai vielä kolmekymppinenkään kovin usein oma-aloitteisesti tule pankkiin ja halua aloittaa eläkesäästämistä. Pankin tehtävä onkin kertoa siitä asiakkaalle, Juopperi sanoo.
– Pankki on kuin kumppani, jonka valinta on tärkeä päätös. Säästämisessä ei ole oikotietä onneen, vaan aina kannattaa tehdä se valinta, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja järkevältä. Minä ainakin tutustuisin sijoituspalveluja tai sijoitusvinkkejä tarjoavan taustoihin ennen valinnan tekoa.