Eläkkeelle siirtyminen voi olla valtava muutos, jossa moni jää tyhjän päälle. Elämänmuutoksen aikana tärkeintä olisi muistaa, että omaan ikääntymiseen voi vaikuttaa.
Vanha vitsi kuuluu, ettei vanheneminen ole vaarallista; vasta sitten, kun vanheneminen lakkaa, loppusi on koittanut. Elämää kuitenkin on myös eläkkeellä – siis työuran jälkeen.
Kun edessä on eläke, elämässä alkaa uusi vaihe, jota geriatrian professori Jaakko Valvanne kuvaa kolmanneksi iäksi.
– Silloinhan on vielä nuori. Monella eläkeikä vasta kiireistä onkin, almanakka täyttyy ja toisaalta yhden asian tekeminen päivässä voi täyttää päivän. Ei sitä tekemistä tarvitse niin kamalasti olla, mutta ehdottomasti kannattaa aktivoitua, Valjanne kuvaa.
Valvanne kirjoitti yhdessä Lotta Tuohinon kanssa teoksen 60+ – Iloa elämään!. Kirja antaa vinkkejä esimerkiksi sopivasta ravinnosta, liikunnasta ja elämäntavoista.
Valvanne on tavannut ja haastatellut työssään lukemattomia senioreja. Keskusteluissa tulee usein ilmi, että eläkkeelle siirtyminen on monelle valtava muutos. Ihminen jää tyhjän päälle.
– Ei ole ikään kuin mitään täytettä siihen elämään. Olisi hyvä, jos osaisi ottaa sen etukäteen huomioon. Pitäisi huolta siitä, että olisi joku harrastus tai jotain tekemistä työn loppumisen jälkeen. Omaisten kannattaisi olla aktiivisia ja kannustaa ihmistä sellaiseen, mikä saattaisi häntä kiinnostaa, Valjanne sanoo.
Työskentelyä kannattaa jatkaa eläkkeellä
Yhtä kiinnostaa yhdenlainen tekeminen ja toista toisenlainen – ja ainakin kaupungeissa on monenlaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi eläkeläisjärjestöistä ja senioritapahtumista löytyy iloista seuraa.
– Usein ensimmäinen kerta ja lähteminen, uskaltautuminen muiden joukkoon, on se vaikea asia. Olisi hyvä, että olisi kaveri, joka houkuttelisi lähtemään. Eläkkeellä ei ole ollenkaan aika jäädä kiikkustuoliin. Päinvastoin: mahdollisimman vähän istumista, se pitäisi oikeastaan lopettaa, tuo istuminen. Itse olen yrittänyt on lopettaa sitä, itsekin 65-vuotias Valjanne kertoo.
Moni jatkaa töiden tekoa myös eläkkeellä. Itsekin eläkeikäinen Valjanne pitää sitä hyvänä vaihtoehtona.
– Kyllä minäkin käyn luennoimassa, sillä tavalla aion jatkaa työntekoa jossain määrin. Se on oikein hyvä, kunhan tekeminen on itselle mielekästä ja fiksua. Monissa työpaikoissa, hoitokodeissa ja sairaaloissa, joissa olen käynyt, on eläkkeellä olevia hoitaja, jotka käyvät keikalla. Tuntuu, että heistä iloitsee työyhteisö, ja eläkkeellä oleva ihminenkin iloitsee.
Tärkeintä olisikin muistaa, että omaan ikääntymiseen voi vaikuttaa ja kannattaa vaikuttaa.
– Kannustan ihmisiä siihen. Sillä tavalla siitä omasta ikääntymisestä ja niistä monista vuosista, joita on edessä, voi tulla paljon antoisampia kuin muuten tulisi. Oma aktiivisuus on tärkeää, ja on paljon asioita, joita voi vielä tehdä eläkeiässä.
Miten vanheta viisaasti?
25:29