Elina Lampela kurkottelee korkeuksiin Wilma Murron vanavedessä – mystiseen ongelmaan tarvittiin ulkopuolista apua: "Sen takia tulokset laahasivat"

Tulosruutu 14.2.: Elina Lampela kertoi takavuosien vaikeuksistaan ja tavoitteistaan tulevalle kesälle

Seiväshyppääjä Elina Lampela on noussut kaikessa hiljaisuudessa ikätoverinsa Wilma Murron vanavedessä kohti Euroopan kärkihyppääjien joukkoa. Tammikuun lopulla Ranskan Roubaix’ssa ennätyksensä 455 hypänneen Lampelan tuloskehitystä hidasti pitkään hyppykammo, jonka selättämiseen vaadittiin ulkopuolista apua.

Lauantaina 25 vuotta täyttävä Lampela rikkoi neljän metrin rajan kesällä 2013 Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla Utrechtissa. Tulos 402 oli samalla alle 15-vuotiaiden Suomen ennätys.

– Ehkä silloin ajatteli, että nousu huipputasolle menisi vähän sulavammin. Ei se ihan niin suoraviivaista ole ollut, Lampela kertaa.

– Siinä oli muutama hankala vuosi, että en saanut seivästä kuoppaan ja tuli tosi paljon läpijuoksuja. En uskaltanut hypätä, oli hyppykammo. Sen takia tulokset laahasivat useamman vuoden.

Talvikaudella 2015 Lampela hyppäsi hallissa 17- ja 19-vuotiaiden SE-lukemat 432, mutta 450 ylittyi ensimmäisen kerran vasta viisi vuotta myöhemmin.

– Urheilupsykologin kanssa tehtiin paljon töitä. Ei siinä auttanut kuin lähteä lyhyestä vauhdista, pienistä seipäistä ja matalilla otteilla pikkuhljaa nousujouhteisesti ylöspäin. Välillä tuntui, että no niin, taas tämä kulkee, mutta sitten tuli taas huonompia treenejä ja huonompia kausia.

Luovuttaminen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto – ainakaan vakavasti otettava sellainen.

– Jossain vaiheessa ehkä leikillä sanoin jonkun huonon treenin päätteeksi, että nyt ehkä voisi lopettaa.

– Nuorten sarjoista oli kuitenkin hyviä arvokisakokemuksia, ja koko ajan taustalla oli se, että haluan päästä olympialaisiin ja huippu-urheilijaksi. Tiesin, että minulla on potentiaalia hypätä korkealle. Jotenkin sitä vain pääsi niiden vaikeiden vuosien yli noiden ajatusten kautta.

Aikuisten arvokisasuora täyteen

Unelma toteutui elokuussa 2021, kun Lampela pääsi mukaan Tokion oylmpiakisoihin, joissa tie tyssäsi kolmen pudotuksen vuoksi jo karsintaan.

– Kyllä se oli unelmien täyttymys. Olympialaiset on aina ollut unelma. Se tuntui siinä vaiheessa aika uskomattomalta. Siinä oli kuitenkin useampi vuosi, etten ollut edes nuorten arvokisoissa.

Lampelan edelliset arvokisat olivat olleet alle 20-vuotiaiden EM-kisat Eskilstunassa kesällä 2015.

– Ja sitten kuuden vuoden jälkeen olympialaisiin. Se oli aika iso sokki, eikä siihen osannut valmistautua.

Olympiakesän jatkoksi Lampela oli viime vuonna mukana niin Eugenen MM-kisoissa kuin Münchenin EM-kisoissa. Viimeksi mainitussa irtosi myös paikka finaalissa ja siellä 11. sija tuloksella 440.

– Se oli iso juttu. Tuli tunne, että pystyn arvokisoissakin suoriutumaan hyvin.

Kohti MM-rajaa

Arvokisoista puheen ollen. Lampelan silmissä siintävät jo maaliskuun alussa Istanbulissa järjestettävät halli-EM-kisat.

– Toki EM-paikka ei ole vielä edes varmistunut, mutta tiedän, että olen hyvässä kunnossa ja odotan itseltäni vielä ennätysparannuksia tällä hallikaudella. Se riippuu muista, mihin omat tulokset riittävät.

Vain kolme naista on hallikaudella ylittänyt 460. Lampelan 455 oikeuttaa Euroopan tilastossa sijaan viisi.

– Osa aloittelee tässä vasta. Moni voi vielä nostaa tasoaan, ja toivottavasti itsekin nostan.

Lyhyen tähtäimen tavoitteena on finaalipaikka Istanbulissa, mutta pitkän tähtäimen tavoitteetkin ovat jo selvillä.

– MM-raja on 471. Se voisi olla hyvä tavoite tälle vuodelle. Uskon, että hyvänä päivänä pystyn mahdollisesti 470 hyppäämään, mutta ehdottomasti toivoisin, että yli 460:n pääsisi tänä vuonna ja vakiinnuttaisi tason 450:n päälle.

Lampelan hallikausi jatkuu tänään Lievinissä, Pohjois-Ranskassa käytävässä kilpailussa, jossa myös Murto on mukana.

Lue myös:

    Uusimmat