Wilma Murto valmis lataamaan kovan lausunnon – "Ei mikään vitsi enää"

Wilma Murto sai loistostartin olympiavuodelleen – "Juuri sitä, mitä toivoi näkevänsä" 1:51
Wilma Murto pokkaasi Urheilugaalassa Vuoden sykähdyttävimmän hetken palkinnon.

Viime kesän seiväshypyn MM-pronssimitalisti Wilma Murto lähestyy kovaa vauhtia viiden metrin huimaa rajapyykkiä. Kesällä isona tavoitteena siintävät Pariisin olympialaiset, joissa Salon Vilppaan hyppääjä on valmis hyppäämään "mitä tarvitsee", jotta pääsee palaamaan Suomeen mitali kaulassa.   

Wilma Murto avasi jo hallikautensa tammikuun alussa järisyttävän kovalla tuloksella 481, joka on sisäratojen Suomen ennätys.

– On mennyt syksy vaan todella hyvin treenien puitteissa. Tuon kisan jälkeen oli yllättävän vähän yllättynyt olo. Valmentajan kanssa ajateltiin, että tämä vastaa sitä, mitä ollaan nähty treeneissä, Murto kertoo.

Olympiavuoteen valmistautuminen on mennyt hyväksi havaitulla kaavalla, jolla Murto on saavuttanut jo MM-pronssin ja kaksi EM-kultaa, yhden sisä- ja toisen ulkoradoilla.

– Koen, että on enemmän uhka kuin mahdollisuus, jos yritetään tehdä jotain ihmeellistä, erikoista tai uutta. Luotetaan siihen, että tiedetään, mitä ollaan tehty aikaisemminkin, ja nojataan siihen. Ei pyritä mihinkään ihmeelliseen, Murto kertoo harjoitussuunnitelmastaan.

Matkalla olympialaisiin on edessä vielä kahdet arvokilpailut. Halli-MM-kisat Glasgow’ssa helmi-maaliskuun vaihteessa ja EM-kisat Roomassa kesäkuun alussa. 

– Hieno lähteä sellaisesta tilanteesta, että uskoo pystyvänsä hakemaan kotiin isoja saavutuksia ja suoriutumaan hyvin. En pystyisi paljon parempia lähtökohtia olympiavuoteen toivoa.

Pariisi on selkeästi Murron ykköstavoite. Siellä hän on valmis hyppäämään omien sanojensa mukaan tarvittavan.

– Ennätysparannuksia odotan. Tuloksia mietin enemmän siltä kantilta, että sitten kun on arvokisafinaali, hypätään mitä tarvitsee, että pystytään kilpailemaan mitaleista ja kirkkaimmistakin mitaleista. En pelkää mitään rimalukemaa, mikä sinne pitää sitten laittaa, Murto sanoo itsevarmasti, mutta ilman ylimielisyyttä.

Mitaliteema arvokisoissa

Hallikauteen kuuluu muutama kilpailu, joiden joukossa on yksi suomalaista yleisurheiluväkeä hemmotteleva uutuus. Turun Gatorade Centerissä hypätään 14. helmikuuta kansainvälinen seiväshypyn kutsukilpailu, johon odotetaan kisaamaan Murron kovimpia kilpailijoita.

Hallikauden toisena kärkenä siintävät Glasgow’n MM-kisat.

– Ne ovat aika lailla päätavoitteet. Viidestä kuuteen kisaa jäljellä. Muutama reissu Ranskaan ja pari kisaa Suomessa. Tosi kiva malli hallikaudelle, Murto ennakoi.

Tavoitteet ovat halli-MM-kisoihin samat kuin kauden muihinkin arvokilpailuihin.

– Kyllä minä sieltä mitalin haluaisin. Se on teema kaikissa tämän vuoden arvokisoissa. Jos on top kolmessa, ei voi tavoitella olevansa viides.

Mitali MM-halleista olisi kova juttu, mutta olympialaisista puhuttaessa se olisi vielä suurempi asia. Siihen pitää Murron mukaan itsensä mukaan ponkaista lähelle haamurajaa.

– Uskon, että olympiavuonna venymisiä tulee aina. Jos nyt voitto on ollut 490 niin uskon, että tarvitaan 495 tai viisi metriä tarvitsee siihen, että olympialaiset voittaa, Murto arvioi.

Missä mennään sinun kohdallasi viiden metrin suhteen?

Koko ajan lähempänä ja koko ajan realistisempana. Tänä vuonna ehdin jo kauden avaamaan ja se antaa sellaisia suuntaviivoja, että siihen suuntaan ruvetaan realistisesti tähtäämään ja kyvyt ja taidot alkaa riittää sinne asti, että viisi metriä ei ole mikään vitsi enää.

Lue myös:

    Uusimmat