Elinkautisesta viime kesänä vapautunutta miestä epäillään vaimonsa tapon yrityksestä – murhasi aiemmin Pelson vankilan vartijan

6:51imgPelson vankilan vartijan murhasta mies oli aiemmin Rikospaikan haastattelussa kommentoimassa Riihimäen vankilan oloja.
Julkaistu 02.02.2023 05:59(Päivitetty 02.02.2023 10:07)
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Elinkautisesta vankeudesta viime elokuussa vapautunut 42-vuotias mies vangittiin tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. MTV Uutisten tietojen mukaan mies yritti tappaa vaimonsa viime perjantain ja lauantain välisenä yönä Pirkkalassa.

MTV Uutisten tietojen mukaan mies yritti puukottaa vaimoaan kaulaan perheen kodissa, kun nainen oli palannut kotiin turvakodista. Nainen sai estettyä puukoniskut kädellään. Nainen sai kuitenkin teossa torjuntavammoja.

Poliisi on vaitonainen keskeneräisestä tutkinnasta.

– Epäilty otettiin kiinni lauantaina. Miestä epäillään tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta, mutta ase ei liity tapon yritykseen, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisista kertoo.

Mies ehti olla elinkautisen vankeutensa jälkeen vapaana vain noin puoli vuotta.

Lue myös: Vanki hakkasi vartijan kuoliaaksi kirveellä ja moskavasaralla – vapautuu yllättäen elinkautisesta

Hovioikeuden ratkaisu ei ollut yksimielinen

Tapon yrityksestä epäilty 42-vuotias mies on aiemmin tuomittu Pelson vankilamurhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. 

Mies oli yhdessä rikostoverinsa kanssa murhannut vanginvartijan ja yrittänyt murhata vankikurssin puutöiden siviiliopettajan helmikuussa 2004 Pelson vankilassa. Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta talvella 2006.

Helsingin hovioikeus päätti vuonna 2018 päästää murhasta tuomitun miehen ehdonalaiseen vapauteen vuoden 2019 lopussa, kun mies oli ollut vapautensa menettäneenä yli 14 vuotta.

Hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puolsivat muun muassa hänen lämpimät ja vakiintuneet perhesuhteensa sekä vahva tukiverkostonsa.

Lisäksi mies oli vankeusaikanaan opiskellut muun muassa lukio-opintoja ja osallistunut erilaisiin kursseihin.

Vapauttamista vastaan puhuivat puolestaan tuomioon johtanut teko, vankila-aikaiset päihteisiin liittyvät rikkeet sekä miehen jäsenyys järjestäytyneessä rikollisryhmässä. Mies oli liittynyt vankeusaikana United Brotherhoodiin.

Jälkimmäinen seikka ei tosin painanut hovioikeuden mukaan tarpeeksi, sillä mies oli liittynyt ryhmään vasta vankilassa, eikä hän ollut tehnyt rikoksia sen lukuun.

Hovioikeuden ratkaisusta äänestettiin.

Lue myös: Rikospaikka: Riihimäen vankien pinna kiristyy – "Tiukat olot synnyttävät vihaa"

Korkein oikeus hylkäsi vapautuspäätöksen

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen vapauttamista ja se haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Vankila piti miehen päihteidenkäyttöä, kieltäytymistä päihdetesteistä ja United Brotherhood -rikollisjärjestön täysjäsenyyttä erittäin huolestuttavana.

Valituksessaan Rikosseuraamuslaitos vaati, että hovioikeuden päätös kumotaan ja miehen hakemus ehdonalaiseen vapauteen pääsemiseksi hylätään. Valituslupa myönnettiin.

Korkein oikeus hylkäsi hovioikeuden elokuussa 2018 tekemän vapautuspäätöksen.

KKO totesi, että miehen liittyminen vankilassaoloaikana United Brotherhood -ryhmään merkitsi kohonnutta riskiä syyllistyä väkivaltarikoksiin.

Vuonna 2016 miehestä oli tehty riskiarvio, jossa hänen rikoksen uusimisriskinsä oli arvioitu korkeaksi. Hovioikeudelle lähetettyyn vapautushakemukseensa mies oli liittänyt psykologin lausunnon, jonka mukaan miehen väkivallan uusimisriskiä oli pidettävä enää keskitasoisena. Tuolloin riskiarvion mukaan miehen kyky kontrolloida itseään oli kehittynyt suotuisampaan suuntaan.

Miehen pitkä parisuhde ja vankeusaikana syntyneet lapset viittasivat hänen kykyynsä pitää yllä vastavuoroisuutta ja ottaa vastuuta. Toisaalta riskitasoa nostivat muun muassa hänen vakava ja varhain alkanut väkivaltarikollisuus, muunlainen antisosiaaliseksi luettava käytös ja eri päihteisiin liittyvät ongelmat.

Korkein oikeus katsoi lokakuussa 2019 antamassaan päätöksessä, ettei miestä voida vapauttaa vielä hovioikeuden määräämänä ajankohtana saman vuoden lopussa.

Mies haki myöhemmin uudestaan vapautumista Helsingin hovioikeudesta ja vapauttamispäiväksi päätettiin 19. elokuuta 2022. Tuolloin hän myös vapautui. Mies suoritti elinkautista vankeusrangaistustaan noin 18 ja puoli vuotta.

Toinen Pelson vankilamurhasta tuomittu mies vapautuu ehdonalaiseen vapauteen tämän vuoden huhtikuussa, jolloin hän on istunut vankilassa noin 19 vuotta.

Lue myös: Pelson vankikarkureille elinkautiset

Pelson karkurit mielentilatutkimukseen

Myös opettaja pahoinpideltiin

Elinkautiseen tuomioon johtanut verityö tapahtui alkuvuodesta 2004, kun mieskaksikko pakeni Pelson vankilasta.

Miehet hakkasivat 47-vuotiaan vanginvartijan hengiltä vangeille järjestetyn kurssin yhteydessä.

Aseena toimivat kurssilla käytössä olleet rakennustyökalut, muun muassa kirves ja moskavasara. Samassa tilanteessa miehet yrittivät murhata myös kurssilla opettajana toimineen miehen.

Surman jälkeen kaksikko pakeni paikalta varastetulla autolla. Pakomatka jäi kuitenkin lyhyeksi, ja miehet otettiin kiinni Muhoksella, joidenkin kymmenien kilometrien päässä vankilasta.

Vangit pakenivat tämän jälkeen toisen uhrin autolla. Siviiliopettaja vammautui rikoksessa pysyvästi.

Juttua muokattu klo 10.07: Korjattu tieto siitä, että epäilty tapon yritys tapahtui perheen kodissa, ei turvakodin ulkopuolella. Nainen oli juuri tullut kotiin turvakodista.

Lue myös: Vapaus koittaa Pelson vankilapaossa vanginvartijan murhanneelle miehelle – toinen uhri vammautui pysyvästi

Tuoreimmat aiheesta

Rikosepäilyt