22-vuotias opiskelija ei koskaan palannut kotiin ensitreffeiltä: Karkkilan sadistinen hautausmaamurhaaja pysyy telkien takana – on liian vaarallinen

0:45imgVideo kertoo: Miten elinkautisvanki voi päästä vapaaksi?
Julkaistu 11.10.2021 11:58
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Vapaa-ajattelijayhdistyksessä työskennellyt mies surmasi nuoren opiskelijanaisen sadistisella tavalla vuonna 2009. Helsingin hovioikeus hylkäsi miehen ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen.

1981 syntynyt mies on pian ollut vankilassa 12 vuoden ajan, mutta hovioikeuden mukaan hänellä on yhä ilmeinen riski syyllistyä vakavaan rikokseen.

Henkirikoksen tekoaikaan kolmekymppinen karkkilalaismies oli tutustunut 22-vuotiaaseen opiskelijanaiseen nettikeskusteluissa kesällä 2009. Muutamaa kuukautta myöhemmin, saman vuoden syyskuussa, kaksikko sopi ensimmäisen tapaamisensa Karkkilaan. 

Nainen ei koskaan palannut kotiinsa Vihdin Nummelaan, sillä mies surmasi hänet ensitreffien aikana.

Lue myös: Nettitutun harkittu murha toi miehelle elinkautisen

Ruumis pitkään kateissa

Nettituttavat olivat ensin tavanneet toisensa bussipysäkillä Karkkilassa ja kulkeneet miehen työpaikalle Vapaa-ajattelijoiden hautausmaan taukotiloihin, jossa mies surmasi naisen.

Mies oli töissä vapaa-ajattelijayhdistyksessä. 

Hän oli muun muassa sitonut alastoman uhrinsa kädet selän taakse, lyönyt häntä tylpällä esineellä, kuristanut sekä viiltänyt partaterällä kaulaan. Mies oli myös vienyt uhrinsa pankkikortin ja tunnusluvun. 

Ruumis ehti olla kadoksissa melko pitkään. Surma tapahtui 19. syyskuuta 2009, mutta ruumis löydettiin vasta marraskuun puolella.

Mies oli haudannut naisen matalaan hautaan noin sadan metrin päähän murhapaikasta.

Lue myös: Karkkilan murhauhri ja epäilty olivat nettituttuja

Yritti murhata toisenkin naisen

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus piti tekoa erittäin julmana, raakana ja suunnitelmallisena. Mies tuomittiin elinkautiseen murhasta ja törkeästä ryöstöstä, eikä elinkautistuomio muuttunut myöskään ylemmässä oikeusasteessa Turun hovioikeudessa. 

Mielentilatutkimuksessa hänet todettiin syyntakeiseksi eli hän ymmärsi tekonsa seuraukset. 

Mies oli ollut vankilassa jo ennen Karkkilan henkirikosta, sillä vuonna 2002 hänet katsottiin syylliseksi murhan yritykseen. Tuolloin hän oli yrittänyt tappaa sängyllä maanneen, lääkkeiden ja alkoholin vaikutuksesta osittain sammuneen naishenkilön lyömällä häntä kaulaan nyrkillä, kuristamalla käsin ja ketjuilla.

Mies oli pistänyt uhria keittiöveitsellä kaksi kertaa kaulan läpi ja työntänyt veitsen uhrin silmään pystyyn.

Hän sai 8 vuoden vankeustuomion. Tästä rangaistuksesta miehelle jäi uuden henkirikoksen jälkeen täytäntöönpantavaksi neljän vuoden jäännösrangaistus, joka sisällytettiin elinkautistuomioon. 

Hovioikeus: Ilmeinen riski

Helsingin hovioikeus katsoi perjantaisessa päätöksessään, ettei miestä voida päästää ehdonalaiseen vapauteen. Hovioikeus hylkäsi miehen hakemuksen.

Myöskään Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut hänen vapauttamistaan. 

Hovioikeus katsoi murhaajasta tehdyn riskiarvion perusteella, että on olemassa ilmeinen vaara, jonka mukaan hän voisi syyllistyä uudelleen henkeä, terveyttä tai toisen ihmisen vapautta törkeästi loukkaavaan rikokseen.

Elinkautisvanki voi vapautua aikaisintaan 12 vuoden vankilassaolon jälkeen, jolloin hän voi anoa pääsyä ehdonalaiseen vapauteen. Mies on kuluvan vuoden marraskuuhun mennessä istunut vankilassa yhtäjaksoisesti 12 vuotta.

Hovioikeuden mukaan miehen vankilassaoloajan on kuitenkin oltava selvästi 12 vuoden vähimmäisaikaa pidempi, eivätkä ehdonalaista vapautta puoltavat edellytykset vielä täyty hänen kohdallaan. 

  • Elinkautisen vankeusrangaistusten pituus Suomessa on keskimäärin 14,5 vuotta
  • Viime vuosina elinkautisvankeja on vapautunut vuosittain 13–16
  • Yleisimmin elinkautiseen tuomitaan murhasta
  • Toistaiseksi pisimmän elinkautisen on Suomessa istunut ryöstömurhasta tuomittu Pasi Räty 22 vuoden tuomiollaan

Lue myös: Nämä 14 elinkautismurhaajaa vapautuvat tänä vuonna vankilasta – osalla on riski syyllistyä uusiin rikoksiin

Tuoreimmat aiheesta

Henkirikokset