MTV Uutiset kertoi aiemmin Vaskivuoren koulun abiturientin kannanotosta koulunsa ruuan laatua kohtaan.
Lukiolainen kertoi muun muassa havainneensa salaatissa multaa ja pastan olleen melkein puuromaista. Myös kalapuikkojen laatu häiritsi. Väitteistä kovin oli se, että tarjoillussa lihakeitossa olisi ollut raakaa lihaa.
Vantaan kaupungin elintarvikevalvonnasta kerrotaan, että he ottivat kyseiseen kouluruokalaan yhteyttä MTV Uutisten kysyttyä tapauksesta. Ruokalan mukaan heille ei ole tullut asiasta yhteydenottoa, kuten ei elintarvikevalvontaankaan.
Selvityksessä opiskelijan havainnolle saatettiin saada kuitenkin selitys. Koulussa oli ollut tuona päivänä tarjolla jauhelihakeittoa, joista osassa lihana oli ollut naudan lihaa, osassa taas possua. Possun vaaleampi väri on saattanut johtaa luuloon siitä, että liha ei olisi kypsää. Liha tulee kyseiseen kouluruokalaan valmiiksi kypsennettynä.
Elintarvikevalvonnasta kerrotaan, että ruokalassa on käyty tarkastuksilla vuosittain ja tulokset ovat olleet moitteettomat.
Lue myös: Raakaa lihaa, vetisiä makaroneja, multaista salaattia: Lukiolainen avautui surkeasta kouluruoasta Vantaalla – söisitkö sinä tätä?
Valvonta ryhtyy toimiin valituksista riippuen
Kaupungin eläinlääkäri Kirsi Hiltunen Vantaan kaupungilta kertoo, että elintarvikevalvonta päättää tehtävistä toimista saatavien valitusten perusteella. Kriteerejä ovat muun muassa valitusten määrä ja se, kuinka paljon annoksia kohteessa jaetaan.
– Jos vain yksi henkilö sairastuu, ei välttämättä mennä edes tarkastukselle, hän toteaa.
Saatujen valitusten lisäksi elintarvikevalvonta voi ryhtyä toimiin itsenäisesti esimerkiksi tilanteessa, jossa sen tietoon on tullut esimerkiksi ruokamyrkytysepidemia tai tieto mahdollisesti vaarallisesta elintarvikkeesta.
Kouluruokalat keräävät ruuistaan näytteet talteen
Ruokamyrkytysepäilyssä otetaan näytteitä ja niitä tutkitaan laboratoriossa bakteerien löytämiseksi.
– Ei varmaan koskaan ole tutkittu epäilyä ruuan raakuudesta, Hiltunen pohtii.
Lisäksi elintarvikevalvonnan kohteet laittavat päivittäin osana omavalvontaansa ruokanäytteitä pakkaseen, jossa niitä säilytetään pari viikkoa tutkimustarpeiden varalta. Näin ruuan laatua on mahdollista selvittää jälkikäteen.
Ruuan määrä ei ole valvojan listalla
Hiltunen kertoo, että sen elintarvikevalvonnan toimialaan kuuluvat ruuan terveysriskit. Se selvittää esimerkiksi tilanteita, joissa ruoka sairastuttaa ihmisiä, sitä säilytetään ja tarjoillaan väärässä lämpötilassa tai siinä on vierasta materiaalia. Sen sijaan ruuan ravitsemukselliset arvot tai sen riittävyys ei kuulu heidän toimialaansa.
Hiltunen toivoo, että ihmiset olisivat tapauksen kaltaisissa tilanteissa yhteydessä paikkaan, joka ruokaa tarjoaa ja elintarvikevalvontaan. Vaskivuoren tapauksessa koulun ensimmäisen luokan opiskelija on tehnyt kuntalaisaloitteen kaupungin kouluruuan laadun parantamiseksi.
Nykyisellään Vantaan elintarvikevalvonta saa vuodessa vajaat parisataa valitusta, jotka kirjataan sen järjestelmään. Se tekee vastaavasti vajaa tuhat tarkastusta vuodessa Vantaan alueella.