Jo näyttelyn nimi – Minä maalaan kuin jumala – kertoo jokseenkin ainutlaatuisesta luottamuksesta omaan näkemykseensä.
Näin on otsikoitu Helsingin taidemuseossa HAM perjantaina avautuva Ellen Thesleffin (1869-1954) koko uraa esittelevä näyttely.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta taiteilijan syntymästä. Hän oli maamme ensimmäisiä symbolisteja ja ekspressionisteja – värin, valon ja liikkeen kuvaamisen mestari.
Ellen Thesleffin kerrotaan jo 15-vuotiaana tienneen haluavansa miesvaltaiselle alalle maalariksi. Hän myös vertasi itseään sellaisiin mestareihin kuin Leonardo da Vinciin ja Michelangeloon.
Taidehistorioitsijan ja näyttelyn kuraattorin Hanna-Reetta Schreckin mukaan vahva itsetunto juonsi juurensa kotoa.
– Itsevarmuutta selitti varmasti ainakin hyvin rakastava ja salliva perheyhteys ja erityisesti hyvin rakastava isä, joka rohkaisi Ellenin haavetta – huolimatta siitä, oliko tämä tyttö vai poika.
Isä Alexander August Thesleff oli harrastajamaalari, joka otti teinityttärensä taiteenpalon vakavasti. Hän vei 17-vuotiaan Eurooppaan sivitysmatkalle – sen sijaan, että olisi ottanut jommankumman pojistaan.
Vertasi itseään mestareihin
Ellen Thesleff maalasi jo aikalaistensa mielestä huomiota herättävän itsevarmasti ja vapaasti – eikä tyytynyt naisille sopiviin kukka-, eläin- tai arkiseen kotipiiriin liittyviin aiheisiin.
– Luonnossa mietiskelyn ja sen kuvallisen tulkinnan ei ajateltu olevan sitä, mikä naisten sopi tehdä taiteilijana. Mutta Thesleff teki juuri tätä. Hän seisoi ulkona italialaisessa luonnossa ja loi siitä näkyjä omasta tunneskaalastaan ja kokemuksestaan lähtien.
Juuri rohkea omakohtaisuus on yksi syy siihen, että Thesleffin maalaukset kestävät aikaa ja vaikuttavat herkkyydellään ja näkemyksellisyydellään. Hän uskoi huippuvuosinaan hallitsevansa sekä mestarilliset taidot että kyvyn tulkita.
– Uransa huippuvaiheessa 30-40 vuotiaana Thesleff saattoi hyvin usein verrata itseään mestareihin ja kertoa, että otti alas seinältä Michelangelon, koska se oli hänestä huono. Eli hyvinä hetkinä hän todella koki ymmärtävänsä näiden mestareiden tavan tehdä ja pystyä itse luomaan siihen lisäksi jotain avain uutta ja omaa.
Ellen Thesleffin näyttelyssä on esillä 70 maalausta, jotka esittelevät Thesleffin laajaa monipuolista tuotantoa ja häntä myös kiehtovana henkilönä.