Poliisi otti kymmeniä Elokapinan mielenosoittajia kiinni Helsingissä, yhdelle isku päähän

Elokapina marssi keskelle Länsiväylää – poliisi raahasi mielenosoittajia tieltä, yhdelle isku päähän 2:17
Katso video: Yksi mielenosoittajista näyttää saavan iskun päähänsä poliisin riuhtaistessa banderollin tämän kädestä

Ympäristöliike Elokapina järjestänyt tänään perjantaina mielenosoituksen Helsingin Ruoholahdessa. 

Länsiväylältä noin kello kolmelta iltapäivällä alkanut mielenosoitus päättyi noin kello 17.

Mielenosoittajat yrittivät pysäyttää liikenteen ensin Länsiväylällä ja sen jälkeen kahdesti uudelleen lähempänä Helsingin keskustaa. 

Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan poliisi puuttui kaikkiin katusulkuyrityksiin hyvin nopeasti ja poisti mielenosoittajia kadulta raahaamalla ja kantamalla.

Elokapina: Poliisi otti kiinni yli 100 mielenosoittajaa

Elokapinan arvion mukaan mielenosoituksessa otettiin kiinni yli sata mielenosoittajaa. 

Elokapinan mukaan kiinni otettujen määrää on ollut aiempaa vaikeampaa arvioida poliisin arvaamattomamman toiminnan vuoksi.

Mielenosoituksen ollessa vielä meneillään rikoskomisario Juha-Matti Suominen kertoi STT:lle, että mielenosoittajia oli otettu kiinni muutamia kymmeniä.

Mielenosoitus on osa kesäkuun alkupuolella alkanutta Myrskyvaroitus-kampanjaa, joka vaatii hallitukselta esimerkiksi ympäristölle haitallisten tukien lopettamista. 

Kampanjan viimeinen mielenosoitus järjestetään 30. kesäkuuta.

"Väkivallaton aktivismi vaikuttaa"

Elokapinan mielenosoittaja Katri Hämeenniemi kertoo olevansa paikalla mielenosoituksessa, koska hänen mukaansa hallitus rikkoo Suomen ilmastolakia ja Pariisin ilmastosopimusta.

– (Hallitus) syytää miljardeja euroja rahaa ympäristölle haitallisiin tukiin, hän sanoo STT:lle.

Hämeenniemi uskoo, että väkivallaton aktivismi on hyvä tapa vaikuttaa. Hän on kansalaistottelemattomuuden puolella ja valmis osallistumaan tiesulkuun.

– Joskin kansalaistottelemattomuus on tulkinnanvarainen kysymys, sillä kokoontumislain mukaan mielenosoituksen saa järjestää katualueella, hän sanoo.

Toinen mielenosoittaja Erja Varis kertoo olevansa paikalla tulevien sukupolvien takia. Hän on tukimielenosoittajana, eikä osallistu tiesulkuun.

– Toivoisin, että hallitus ottaisi asian vakavasti. Tavoitteita ei ole saavutettu ennen kuin pääministeri, ympäristöministeri ja hallitus ottavat kantaa (Myrskyvaroitus-kampanjan vaatimuksiin).

MTV seurasi mielenosoitusta suorassa lähetyksessä

MTV seurasi tilannetta suorassa lähetyksessä mielenosoituksen alussa.

15.46: Mielenosoittajat siirtyivät pois tien varresta.

15.42:STT:n toimittajan arvion mukaan paikalla on noin kaksisataa mielenosoittajaa, jotka ovat ryhmittyneet lähelle Porkkalankadun ja Länsiväylän risteystä.

15.36: Mielenosoittajat poistuvat ajoradalta. Mielenosoitus viereisellä aukiolla jatkuu.

15.25: Paikalla on linja-autoja, joihin poliisi kantaa, raahaa tai taluttaa kiinni ottamiaan henkilöitä. "Hallitus rikkoo ilmastolakia", huutavat mielenosoittajat.

15.23: Poliisi kuuluttaa, että ajoväylän sulkeminen ei ole sallittua, ja että poliisi on valmis voimankäyttöön.

Elokapina marssi keskelle Länsiväylää – poliisi raahasi mielenosoittajia tieltä, yhdelle isku päähän 2:17

Katso video: Yksi mielenosoittajista näyttää saavan iskun päähänsä poliisin riuhtaistessa banderollin tämän kädestä.

15.21: Mielenosoittajat kieltäytyvät poistumasta vapaaehtoisesti ajoväylältä. Yksi protestoijista saa kipeän näköisesti iskun päähänsä poliisin väkisin pois ottamasta banderollista.

15.14: Elokapinan mielenosoittajat kävelivät ryhmässä ajoradalle. Poliisi raahaa mielenosoittajia yksi kerrallaan pois tieltä.

2806 20832073 PISTELIVE Suora lähetys: Elokapina aikoo sulkea Länsiväylän tänään Helsingissä – poliisi ei aio sallia liikenteen estämistä

Katso myös taltiointi suorasta lähetyksestä: Elokapina sulki Länsiväylän tänään Helsingissä – poliisi ei sallinut liikenteen estämistä

Poliisi ei salli Länsiväylän liikenteen estämistä

Poliisin mukaan Elokapina oli kertonut mielenilmauksen kestävän kuutisen tuntia, kello 15–21, Porkkalankadun ja Länsiväylän risteyksessä sekä Porkkalankatu 1:n kohdalla olevalla aukiolla. 

Poliisi oli tiedotteen mukaan ilmoittanut järjestäjälle, että Länsiväylän liikenteen estämistä ei sallita.

Poliisi suosittel muita tiellä kulkijoita käyttämään vaihtoehtoisia kulkureittejä, jos mahdollista, ja ohjaa liikennettä tarvittaessa poikkeusreiteille. 

Myös Espoon suunnasta Helsinkiin päin tulevien kannatti poliisin mukaan harkita muita reittejä. 

Uusi mielenosoitus myös sunnuntaina

Elokapina on poliisin mukaan ilmoittanut järjestävänsä mielenosoituksen myös sunnuntaina. 

Silloin neljä kulkuetta aikoo marssia Hakaniemen sillalle. 

Kulkueiden on ilmoitettu lähtevän noin kello 13.15. 

Kahden kulkueen on ilmoitettu saapuvan Sörnäisten rantatietä ja kahden Pohjoisrantaa pitkin Hakaniemen sillalle, jossa mielenosoituksen on ilmoitettu jatkuvan kello 19 asti. 

− Poliisi neuvottelee aina mielenosoituksen järjestäjän kanssa, jotta mielenosoituksesta ei aiheutuisi kohtuutonta häiriötä muille kaupunkilaisille, ylikomisario Heikki Porola kertoo poliisin tiedotteessa. 

– Jos mielenosoitus toteutuu olennaisesti lain vastaisena, vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä, poliisi voi puuttua tilaisuuden kulkuun, antamalla ohjeita ja määräyksiä tai viime kädessä päättämällä mielenosoituksen.

Mielenosoituksen keskeyttäminen ja päättäminen arvioidaan poliisin mukaan aina tilannekohtaisesti.

Taustalla tyytymättömyys ilmastopolitiikkaan

Elokapinalla on viikon mittaan ollut useita mielenosoituksia eri puolilla Helsingin kantakaupunkia.

Tiistaina Elokapina osoitti mieltään Eduskuntatalon edessä Mannerheimintiellä, jossa poliisi otti kiinni useita kadulla istuneita mielenosoittajia.

Ympäristöjärjestö itse puhuu 125 "kapinallisen" kiinniotoista.

Elokapina haluaa mielenilmauksellaan osoittaa tyytymättömyytensä Petteri Orpon (kok) hallituksen tukipolitiikkaan ja siihen, ettei Suomi näytä saavuttavan lakiin kirjattua hiilineutraalisuustavoitettaan vuodelle 2035.

Lue myös:

    Uusimmat