Viittä Elokapinan mielenosoittajaa epäillään rikoksista

Elokapina marssi keskelle Länsiväylää – poliisi raahasi mielenosoittajia tieltä, yhdelle isku päähän 2:17
Katso myös: Elokapina marssi keskelle Länsiväylää – poliisi raahasi mielenosoittajia tieltä

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoitusten jälkipyykki jatkuu. 

Poliisin selvityksessä ovat niin sen omat kuin mielenosoittajienkin toimet erityisesti viime perjantaina Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa. 

Lisäksi Elokapina suunnittelee kantelevansa poliisin toimista eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Elokapina järjesti viime viikolla kolme mielenosoitusta, joista eritoten perjantainen on herättänyt paljon keskustelua myös jälkikäteen. 

Liike osoitti tuolloin mieltään Helsingin Ruoholahdessa ja pysäytti hetkellisesti Länsiväylän liikenteen. 

Elokapinan mukaan poliisi puuttui mielenosoitukseen turhan kovin ottein.

Liike kertoi keskeyttäneensä mielenosoituksen poliisiväkivallan vuoksi. Poliisi katsoo toimineensa mielenosoituksessa tilanteen edellyttämällä tavalla.

Mielenosoitukseen osallistui Elokapinan mukaan satoja mielenosoittajia, joista viitisenkymmentä otettiin kiinni. Heitä epäillään niskoittelusta.

Näiden lisäksi poliisi epäilee viittä mielenosoittajaa muista rikoksista. 

Tutkinnanjohtaja Kalle da Silva Goncalves kertoo STT:lle, että yhtä mielenosoittajaa epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelystä, yhtä pahoinpitelystä, yhtä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahta virkamiehen vastustamisesta. 

Hän ei kommentoi tarkemmin rikosepäilyihin liittyviä tapahtumia, koska esitutkinta on vasta alkuvaiheessa.

Elokapina: Rikosilmoituksia tulossa

Elokapinan mukaan mielenosoittajat todistivat perjantaina useita ylilyöntejä poliisin voimankäytössä. 

Liikkeen mukaan poliisit muun muassa löivät mielenosoittajaa päähän banderollin kepillä sekä raahasivat mielenosoittajia asfalttia pitkin yhdestä raajasta vetäen. 

Tapahtumat tallentuivat myös videolle, jonka liike on julkaissut sosiaalisessa mediassa.

Elokapinan aktiivi Ville Saarinen kertoo liikkeen vielä keräävän tietoa perjantain mielenosoituksen tapahtumista.

– Kuvia ja videoita (tapahtumista) on reilusti yli sata, mutta voisi arvioida, että useampia kymmeniä ihmisiä altistui perjantaina ruhjeille ja poliisin ylimitoitetulle voimankäytölle, hän sanoo STT:lle.

Saarisen mukaan Elokapinalla ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni mielenosoittaja on tehnyt rikosilmoituksen poliisin toimista. Rikosilmoituksia tullaan kuitenkin tekemään, hän sanoo.

Lisäksi Elokapina valmistelee eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelua poliisin toiminnasta. 

Kantelun aiheena on erityisesti poliisin voimankäyttö perjantain mielenosoituksessa, mutta myös se, ettei poliisi ole Elokapinan mukaan sallinut sen järjestämiä mielenosoituksia.

– Meidän näkemyksen mukaan häiriö, jota tieblokkimielenosoituksilla tuotetaan, on väliaikaista ja kokoontumislain puitteissa tapahtuvaa. Poliisi ei ainakaan perjantain osalta ole antanut meille kirjallista perustetta siitä, minkä nojalla mielenosoitus kiellettiin sillä paikalla.

Saarisen mukaan aikaisemmin kieltoperusteet ovat liittyneet ratikoiden ja muiden julkisten kulkuneuvojen läpipäästämiseen ja niille aiheutuviin haittoihin. 

Paikassa, jossa liike järjesti mielenosoituksen perjantaina, ei kulje ratikoita.

Poliisilla paljon videomateriaalia

Eilen sunnuntaina julkaisemassaan tiedotteessa poliisi kertoi arvioivansa "normaalin käytännön mukaisesti" oman toimintansa kaikkien kolmen viime viikolla järjestetyn mielenosoituksen osalta.

Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola kertoi STT:lle maanantaiaamuna, että asian sisäiset selvittelyt perjantain mielenosoituksesta ovat poliisissa meneillään.

– Lähtökohta on tietysti se, että poliisi on ollut siellä suorittamassa virkatehtävää. Selvitämme omat toimet ja katsomme, minkälaisia opittavia asioita löytyy, hän sanoi.

Poliisin mukaan mielenosoittajat vaaransivat toiminnallaan oman, muiden tienkäyttäjien sekä poliisien turvallisuuden. Minkälaisia vaaratilanteita mielenosoittajat aiheuttivat toiminnallaan?

–  Mielikuvitusta voit käyttää, että jos sulkemattomalle tielle hyppää ihmiset, niin mitä siinä tapahtuu, Porola vastasi.

Porola sanoo, ettei ole varma, oliko mielenosoituksessa tehtävissä olleilla poliiseilla haalareissaan kameroita. 

Kameramateriaalia poliisilla on kuitenkin Porolan mukaan "vaikka kuinka paljon". 

Tähän aamuun mennessä materiaaliin ei ollut vielä Porolan mukaan ehditty perehtyä.

Elokapina kertoi eilen pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei poliisi perjantaina antanut mielenosoittajille erillistä poistumiskäskyä ennen voimakeinojen käyttöä ja kiinniottoa. 

Porolan mukaan mielenosoittajille annettiin paikan päällä käskyjä, ettei ajoradalle saa mennä. Lisäksi poliisi kertoi tästä jo mielenosoitusta edeltävänä päivänä, Porola sanoo.

"Monella tapaa onnistuneita"

Saarisen mukaan Elokapinan kesäkuussa järjestämät Myrskyvaroitus-mielenosoitukset näyttävät "perjantain poliisiväkivaltaa ja poliisin ylilyöntejä lukuun ottamatta" melko onnistuneilta.

– Esimerkiksi tiistain mielenosoitus oli meidän näkökulmasta monella tapaa onnistunut ja saimme jonkinlaista poliittista vastetta ja keskustelua käyntiin, Saarinen sanoo.

Tiistaisessa mielenosoituksessa paikalla ollut ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen, jonka hän osoitti Suomen eduskunnalle ja hallitukselle. 

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi Thunbergin puhetta Helsingin Sanomille muun muassa sanomalla, että on hyvä, että päättäjiä kiritetään.

– Se ei kuitenkaan vielä ihan ollut sitä, mitä olisimme halunneet. Mykkänen ei ottanut kantaa vaatimuksiimme, vaan yleisemmin Gretan (Thunberg) puheeseen, Saarinen sanoo.

Myrskyvaroitus-mielenosoituksillaan Elokapina vaati hallitukselta muun muassa ympäristölle ja ilmastolle haitallisten tukien lopettamista.

Lue myös:

    Uusimmat