Lapua 1976 -elokuvan ohjaajan Toni Kurkimäen suvussa on paljon kokemuksia vuoden 1976 patruunatehtaan räjähdyksestä, joka vaati 40 ihmisen hengen.
Elokuvaohjaaja Toni Kurkimäen uusin elokuva Lapua 1976 saa ensi-iltansa tulevana perjantaina 1. syyskuuta. Elokuva kertoo yhdestä Suomen rauhanajan tuhoisimmista onnettomuuksista: Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä 13. huhtikuuta vuonna 1976.
Onnettomuudessa menehtyi 40 ja loukkaantui 60 henkilöä. Lapualla asuu nykyään noin 14 000 ihmistä, ja onnettomuuden vaikutukset näkyvät monissa perheissä yhä tänäkin päivänä voimakkaasti.
Myös Kurkimäen perheessä ja suvussa on läheisiä kokemuksia onnettomuudesta. Hänen isänsä oli töissä Lapuan patruunatehtaalla onnettomuuden aikana. Isä selvisi onnettomuudesta naarmuilla.
– Tämä on semmoinen asia, mistä ei ole koskaan puhuttu. Olen kuitenkin tiennyt siitä, että isäni siellä oli ja tätini mies myös kuoli tässä onnettomuudessa, ohjaaja kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Sen verran isä on onnettomuudesta kertonut, että henkiset vammat olivat paljon pahempia, kuin fyysiset.
Kurkimäki kertoi kuulleensa asiasta itse aikoinaan ensimmäistä kertaa päiväkodissa.
– Päiväkoti oli tämän patruunatehtaan vieressä. Se taisi olla joku päiväkotikaveri kun kysyi, että "tiesitkö, että tuolla on ollut semmoinen räjähdys". Ja myöhemmin kysyin siitä äidiltäni, joka vastasi, että "joo, kyllä semmoinen siellä on ollut, ja sun isä oli siellä".
Lue myös: Mikko Leppilampi muistelee läpimurtorooliaan: "Helmiä ja sikoja -elokuvan ensi-illasta 20 vuotta"
Myöhemmin Kurkimäki sai kuulla muistakin sukulaisista, jotka olivat olleet paikalla onnettomuuden aikaan. Kurkimäen mukaan asiasta alettiin puhua vasta sitten, kun idea elokuvaan syntyi vuonna 2011.
– Mutta se vähän unohtui, koska kukaan ei koskaan puhunut siitä. Se idea tuli sitten yhtäkkiä, kun ajoin patruunatehtaan ohi, joka on siis keskellä kaupunkia, niin se yhtäkkiä tuli mieleen, että miltähän siellä on mahtanut näyttää ja tuntua, ja miksei kukaan ole tehnyt siitä elokuvaa.
Elokuvan rooleissa ovat muun muassa Linnea Leino, Hannu-Pekka Björkman sekä Konsta Laakso.
Björkman oli itse onnettomuuden aikaan 7-vuotias ja muistaa sen yhä.
– Tämä oli vanhempien puheissa kovasti, ja jostain syystä minulla on semmoinen olo, että siitä puhuttiin usein joulun aikaan. Luulen sen liittyneen siihen, että silloin kotona etenkin äiti ajatteli niitä orpoja ja puoliorpoja, joita kuitenkin tuli 64. Ja sitten heidän kohtaloaan mietittiin, ja varmaan oli myös jonkinlaisia keräyksiä mahdollisesti, Björkman muisteli Viiden jälkeen -sohvilla.
Yllä olevalla videolla Toni Kurkimäki kertoo, mitä uutta tietoa sai onnettomuudesta tehdessään siitä hyvin tarkkaa taustatyötä vuosikausien ajan.