Tsunami vei Aki Sirkesalon perheineen 16 vuotta sitten ja teki heistä "surun kasvot" – nyt Sohvi Sirkesalo muistelee surullisia tapahtumia

Tapaninpäivä vuonna 2004 on jäänyt koko maailman mieleen dramaattisena. Kaakkois-Aasian iskenyt tsunami vei yhteensä yli 200 000 ihmisen hengen. Suomalaisia menehtyi 179. Heidän joukossaan muusikko Aki Sirkesalo perheineen. 

Aihe tulee aina silloin tällöin vastaan vieläkin ihan tuntemattomienkin ihmisten kanssa, Aki Sirkesalon serkku Sohvi Sirkesalo kertoo MTV Uutisille nyt, 16 vuotta myöhemmin. 

Sohvin perhe lähti viettämään vuodenvaihdetta Pariisiin 28. päivä joulukuuta. Suomessa ensitietojen mukaan kaikki suomalaiset olisivat olleet kunnossa. Sohvi myös muisteli, että Aki perheineen olisi tullut Suomeen jouluksi. 

– 27. päivä sain yhteiseltä tuttavaltamme viestin, että onko Akista ja Johannasta kuulunut mitään? Vastasin vain, että ei, minun ymmärtääkseni he ovat Suomessa. Minulla oli tämmöinen väärinkäsitys.

Sohvin perheen omat lomasuunnitelmat eivät siksi peruuntuneet. 

– Ajattelimme, että lähdetään nyt joka tapauksessa, koska kaikki oli niin epämääräistä ja epäselvää. 

Suomesta tuli paljon kyselyjä

Ensimmäisenä aamuna Pariisissa 29. päivänä Sohvi huomasi, että hänen isänsä oli yrittänyt soittaa. 

– Ihmettelin, koska isäni ei yleensä ihan mistä tahansa asiasta soita. 

Sohvi soitti myöhemmin takaisin isälleen, jolloin hänellekin selvisi, että Akin perhe oli edelleen Thaimaassa ja kadoksissa. Sohvi päätti, ettei hän ala Pariisista käsin etsimään tietoja serkkunsa perheen tilanteesta. 

Jälleen seuraavana päivänä Sohvi alkoi saada paljon viestejä tuttaviltaan, joihin hän vastasi olevansa Pariisissa, ja ettei hänkään tiedä sen enempää. 

– Silloin oli internet-kahviloita. Kävin sitte yhdessä pariisilaisessa kahvilassa katsomassa Ilta-Sanomien tai Iltalehden sivuja. Totesin silloin itselleni, että en pilaa nyt lomaani tällä. 

Sohvi jutteli tilanteesta miehensä ja tyttärensä kanssa. Yhdessä he päättivät odottaa varmempia tietoja ja Suomeen pääsyä.

– Tein tämän päätöksen myös ihan itseni suojelemiseksi. 

Olo oli myös avuton. 

– Kun olin reissussa eikä muutenkaan tiedetty mitään, eikä sieltä käsin voinut olla edes avuksi kenellekään. 

Tapahtuneen suuruus selvisi koneessa

Perhe lähti Suomeen 2. päivä tammikuuta. Sassin lennolla koneessa olijoille jaettiin ruotsalainen iltapäivälehti Expressen, jossa otsikot kertoivat sadoista kateissa olevista ruotsalaisista. 

– Lennon aikana rupesin ymmärtämään katastrofin laajuuden. 

– Taisin sanoa miehelleni, että nyt täytyy koota hermonsa kun päästään Suomeen. Tästä täytyy olla nyt todella huolissaan. 

Suomeen päästyään Sohvi soitteli sukulaistensa kanssa, mutta kaikki olivat yhtä tietämättömiä Akin perheen tilanteesta. 

– Se epätietoisuus siinä oli hyvin sietämätöntä. 

Kun aikaa vain kului, totuus piti hyväksyä. 

– Kyllähän niiden viikkojen aikana alkoi tulla jos varmuus siitä, että sinne he taitavat jäädä. 

Lopulta helmi-maaliskuun aikana kaikki neljä löydettiin, tunnistettiin ja tuotiin Suomeen. Nuo kuukaudet näyttäytyvät nyt jälkeenpäin Sohville epätoivoisena tietämättömyyden aikana, vaikka aika kuluikin nopeasti. 

– Epävarmuuden sulki sitten se, kun saimme kaikki Suomeen ja siunattaviksi. 

"Jumalauta, ei näin voi käydä"

Toivonpilkahduksia oli välillä, ajatuksia siitä, että joku voisi vielä löytyä hengissä.

– Kun asia oli niin julkinen, viestejä tuli puolitutuilta, että nyt on joku pikkutyttö löytynyt, näyttääkö tutulta? Jätin ne omaan arvoonsa, niin paljon oli huhuja liikkeellä. 

Tilanteessa oli vaikea toivoa mitään. Oli hankalaa ajatella, että onko parempi, että joku löytyisi?

– Kävi miten kävi, siihen piti sopeutua. 

Sohvi Sirkesalo oli mukana MTV:n 45 minuuttia ohjelman erikoisjaksossa Tsunamin jäljet. 

– Siellähän minä kirosin ihan suoraan, että ensimmäiset ajatukseni olivat, että jumalauta, ei näin voi käydä. Välillä tulee vieläkin suuttumus siitä epäoikeudenmukaisuudesta. Miksi juuri he?

Asian julkisuus toi omat haasteensa

Sohvin mukaan ajan kulumista on välillä vaikea ymmärtää? Onko siitä jo oikeasti 16 vuotta?

– Hetkittäin sitä miettii. Akin omalla perheellä on tietenkin vaikeinta. Itselläni tulee syntymäpäivinä mieleen, tai kun kuulee tiettyä musiikkia, tai jos joku kysyy. 

Aki ja Sohvi olivat hyvin läheisiä, heillä oli paljon yhteistä. He olivat myös toistensa lasten kummeja nimellisesti.

– Aki yritti opettaa minua soittamaan kitaraa ihan teini-ikäisenä. Eihän siitä tullut mitään. En muista kummalla meni hermo ensimmäisenä, varmaan minulla itselläni. 

Musiikki oli yhteinen kiinnostuksen kohde ja Sohvi kertoo tsempanneensa Akia kaikessa mitä hän teki ja olleensä ylpeä.

Aki Sirkesalosta ja hänen perheestään tuli Suomessa surun kasvot. Julkisuuden henkilö oli helppo nostaa lehtien kanteen. 

– Välillä tuli olo, että no joko taas, kun ajattelin kaikkia muita menehtyneitä suomalaisia ja heidän läheisiään. Mutta kyllä minä ymmärsin sen, tällaisissa yhteisissä kollektiivisissa tilanteissa aina jonkun pitää antaa kasvot tapahtuneelle. 

Aki Sirkesalon viimeiseksi jäänyt levy julkaistiin vielä pian tapahtuneen jälkeen, joten otsikot pysyivät. Sohvikin sai muutamia kiusallisilta tuntuneita suruvalittelupuheluita, mutta enemmän Akin oma perhe joutui kärsimään tilanteesta. 

Musiikki pysyy ihmisten mielissä

Aihe nousee vieläkin julkisuuteen tasaisin väliajoin.

– Minä en osaa tästä ärsyyntyä. Tiedän, että asioista puhuminen on parempi, kuin täysin kieltäminen ja hiljaa oleminen. Olen ajatellut, että hyvin voin kertoa omat tuntemukseni. 

Ihmisten suruvalittelut ovat voineet joskus tuntua kiusallisilta, mutta hyviäkin kokemuksia on. 

– Vuosien saatossa minua on kovasti lämmittänyt se, että tuiki tuntematon ihminen muistaa. Jokunen vuosi sitten muuttomies kysyi, että oletteko sukua…? Sitten ihmiset alkavat puhumaan siitä, kuinka merkityksellistä hänen musiikkinsa oli. Ihmisten kasvoista näkee, että heille tulee semmoinen pahoillaan oleva ja surullinen ilme, kun he tajuavat, että ovat tekemisissä ihmisen kanssa, joka tunsi Akin niin läheisesti. Se on tuntunut minusta hyvältä.

Monet muistelevat Aki Sirkesalon musiikkia ja kertovat, mitä se heille merkitsi. 

– Se on minusta kaunista. 

Sohvi Sirkesalo kertoo, että hän ei halua mennä Thaimaahan muistelemaan tapahtunutta. Hänelle se paikka, missä kaikki tapahtui, on ennemmin Pariisi.  

MTV Uutiset täyttää 40 vuotta. Missä olit, kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa mtv-palvelussa 25. huhtikuuta lähtien sekä mtv3-kanavalla sunnuntaisin kello 19.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat