Israelin lähes yhdeksän miljoonaisesta väestöstä on rokotettu yli neljä miljoonaa. Maassa on purettu rajoituksia tuntuvasti ja rokotetodistuksena toimiva puhelinsovellus on vapaan liikkumisen tukena.
– Tuntuu mahtavalta, vastaa Tal Shahaf puhelimeen kotoaan Jerusalemissa Israelissa.
Teknologiatoimittajana työskentelevä Shahaf puhuu siitä, miltä tuntuu, kun iso osa väestöstä on saanut koronarokotteen ja kun elämä alkaa palautua ainakin päällisin puolin entiselleen.
– Hitaasti mutta varmasti menemme kohti normaalia. Elokuvateatterit ovat auki, samoin liikuntapaikat, Shahaf luettelee kotitoimistostaan. Avoimesta ikkunasta kuuluu linnun laulua Helsinkiin asti.
Nopeimmin maailmassa väestöään rokottanut Israel on nostettu esimerkkitapaukseksi ripeästä ja määrätietoisesta toiminnasta.
Valtaosa rokotuksen halunneista aikuisista on sen jo saanut, ja koronasulkutila on purettu.
Ihmisillä on puhelimissaan niin kutsuttu Vihreä passi -applikaatio, jota esittämällä voi liikkua suhteellisen vapaasti. Passi todistaa saadusta rokotteesta tai sairastetusta taudista.
Israelissa koronaan kuoli lähes 6 000 ihmistä
Ihmiset iloitsevat nyt liikkumisvapaudesta, sillä korona iski Israeliin hyvin rajusti.
Kaikkiaan lähes 6 000 ihmistä kuoli koronaan ja työttömyys nousi taivaisiin. Maa oli kaiken kaikkiaan melkein 140 päivää sulkutilassa, mikä on tiettävästi pisin sulku maailmassa.
– Kaikki koulut olivat kiinni, lastentarhat olivat kiinni. Kotoa ei saanut poistua alkuun 500 metriä kauemmaksi, Shahaf sanoo ja kertoo, että perheen Tel Avissa opiskeleva tytär palasi kotiin sulkutilan ajaksi.
Talous laski 2,4 prosenttia, timantit vetivät
Rajuista koronarajoituksista huolimatta Israelin bruttokansantuote laski viime vuonna ainoastaan 2,4 prosenttia, eli hieman vähemmän kuin kohtuullisen vähin taloudellisin kokonaisvaurioin selvinneessä Suomessa. Suomen bkt laski 2,8 prosenttia.
Israelin taloutta kannatteli timanttien vienti ulkomaille, joka kasvoi yllättäen koronavuonna. Sen sijaan kotimainen kulutus sukelsi kymmenen prosenttia.
Rokottamisen nopea eteneminen on pitkälti pääministeri Benjamin Netanyahun hallituksen ansiota, mutta rokotteiden saaminen maahan on nostattanut myös purevaa kritiikkiä.
Netanyahu solmi jo joulukuussa rokotevalmistaja Pfizerin kanssa rahakkaan sopimuksen Biontech/Pfizerin rokotteen ostoista. Sopimuksen ansiosta maalla on nyt enemmän rokotteita kuin se tarvitsee.
Rokotteiden ostoista on noussut maassa iso kohu. Netanyahua arvostellaan ylihinnan maksamisesta ja kansalaisten rokotedatan luovuttamisesta suuryhtiön käyttöön.
Kansainvälistä arvostelua puolestaan on nostattanut se, että Israel ei ole rokottanut palestiinalaisväestöä.
"Valtava askel eteenpäin"
Israelilaisilla on tiistaina mahdollisuus kertoa, mitä mieltä he ovat koronatoimien onnistumisesta, kun maa äänestää parlamenttivaaleissa.
Maan pitkäaikaisin pääministeri, keskustaoikeistolaisen Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanyahu tavoittelee uudelleenvalintaa.
Mielipidemittausten mukaan Netanyahun uudelleenvalintaa ei voi pitää varmana. Pääministerin mainetta painavat lukuisat korruptioväitteet. Monen israelilaisen mielestä hallitus epäonnistui koronakriisin hoidossa, jos rokotemenestystä ei oteta lukuun.
Jerusalemissa Shahaf jatkaa edelleen etätöissä.
– Ihmiset pitävät yhä maskeja ja välttävät kontakteja. Kukaan ei halaa tai kättele, ja esimerkiksi lentäminen on yhä kiellettyä.
– Mutta rokote on valtava askel eteenpäin. Toivotaan ettemme joudu pettymään.