Elon Musk otti Twitterin haltuunsa – entinen johto lähti eikä palaa

Miljardööri Elon Musk on ottanut johdon viestipalveluyhtiö Twitterissä, kertovat useat yhdysvaltalaismediat lähteidensä perusteella. Yrityskauppa näyttää siis tapahtuneen ennen perjantain takarajaa.

–  Lintu on vapautettu, tviittasi Musk itse perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Musk osti Twitterin 44 miljardilla dollarilla juuri ennen tuomioistuimen asettamaa määräaikaa, kertoi uutistoimisto AFP.

Jos kauppa ei olisi toteutunut ajoissa, Muskin ja Twitterin kiistan käsittely olisi jatkunut oikeudessa.

Musk itse tviittasi ostopäätöksensä perusteista torstaina. Hän sanoi ostavansa Twitterin, koska sivilisaation tulevaisuudelle on hänen mielestään tärkeää, että olemassa on yhteinen digitaalinen tori erilaisten ajatusten vaihtamiseen "terveellä tavalla ilman väkivaltaa".

–  En tehnyt sitä siksi, että se olisi helppoa. En tehnyt sitä saadakseni lisää rahaa. Tein sen yrittääkseni auttaa ihmiskuntaa, jota rakastan, hän sanoi.

Entinen johto poistui pääkonttorilta

Useat mediat kertovat, että ainakin toimitusjohtaja Parag Agrawal ja talousjohtaja Ned Segal ovat poistuneet pääkonttorilta. Osa medioista puhuu potkuista, mutta esimerkiksi Bloombergin lähteet kertovat, että osa johdosta suunnitteli itse lähtöä. Musk oli jo aiemmin ilmoittanut, ettei hänellä ole luottoa Twitterin johtoon.

Twitter nosti alun perin kanteen sen vuoksi, että Musk sanoi heinäkuussa vetäytyvänsä yhtiölle tekemästään ostotarjouksesta. Hän väänsi Twitterin kanssa kättä esimerkiksi palvelussa olevien vale- ja bottitilien määrästä ja siitä, oliko yhtiö vääristellyt antamiaan tietoja.

Myöhemmin lokakuussa Musk kertoi kuitenkin olevansa valmis ostamaan yrityksen alkuperäisen tarjouksensa mukaisella hinnalla eli 44 miljardilla dollarilla, jos kanteesta luovutaan.

Teknologiayhtiön kurssi on sahannut Wall Streetillä villisti vuoden aikana ostokiistan eri vaiheiden tahdissa.

Trump saattaa nyt palata Twitteriin

Vielä ei ole selvää, millaiseksi Twitter muuttuu omistajavaihdoksen myötä, mutta Muskin arvostelijat ovat epäilleet vihapuheen lisääntyvän.

Musk on luonnehtinut itseään "sananvapaus-absolutistiksi". Hän sanoo vastustavansa kaikkea sensuuria ja on luvannut muun muassa palauttaa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Twitter-tilin.

Twitter jäädytti pysyvästi Trumpin henkilökohtaisen käyttäjätilin tammikuussa 2021 sen jälkeen, kun Trumpin tukijat yrittivät vallata maan kongressitalon. Twitter katsoi Trumpin yllyttäneen viesteillään väkivaltaan.

On arvioitu, että paluu Twitteriin voi antaa Trumpille laajemman mahdollisuuden vaikuttaa seuraaviin presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa vuonna 2024, asettui hän itse ehdolle tai ei.

Musk on kiistelty hahmo myös Ukrainassa

Musk on monin tavoin kiistelty hahmo, joka on pyrkinyt käyttämään valtavaa omaisuuttaan ja vaikutusvaltaansa muillakin rintamilla.

Hän on tukenut Ukrainaa Venäjän hyökkäyssodassa tarjoamalla ukrainalaisten käyttöön SpaceX-yhtiönsä Starlink-verkon laitteita. Satelliittiverkoston kautta internetiä tarjoavat laitteet tuovat langattoman internetin minne tahansa, missä on sähköä. Starlink on ollut mukana Ukrainan sodassa Venäjän hyökkäyksen alusta asti.

Toisaalta Musk on kuitenkin suututtanut Ukrainan ehdotuksillaan, joiden mukaan Ukrainan tulisi tehdä Venäjälle myönnytyksiä sodan päättämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat