Elon Musk saattaa tehdä sen, mitä moni on ehtinyt uumoilla ja murehtia: Donald Trumpin Twitter-tili on paluun kynnyksellä.
Sosiaalisen median jätin hiljattain ostanut Musk on käynnistänyt Trumpin paluusta äänestyksen Twitterissä.
Tällä hetkellä Trumpin tilin palauttamista puoltavien osuus on voitolla: 52 prosenttia puolesta. Äänestysaikaa on 12 tuntia jäljellä.
Julkaistuaan äänestyksen Trumpin Twitteri-tilin kohtalosta, Musk tviittasi saatesanoiksi vielä:
– Vox populi, vox dei.
Lausahdus on latinaa ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna: kansan ääni on jumalan ääni. Se saattaa hyvinkin viitata siihen, että äänestystulos ratkaisee tilin palautuksen kohtalon.
Twitter sulki Trumpin tilin sen jälkeen, kun ex-presidentillä oli vaikeuksia ymmärtää hävinneensä vaalit, ja joukko hänen yllyttämiä kannattajiaan rynnisti Capitoliin.
Lue myös: Näin veriseksi äitynyt kaaos eteni Washingtonissa: Hyökkäys vallan ytimeen, putkipommeja sekä ennennäkemätön kongressin istunto
Absoluuttinen sananvapaus
Mikäli Trumpin tili palautetaan, on Musk toteuttanut osapuilleen kaikki ne toimet, joita häntä on varoitettu välttämään.
Viranomaiset ja kansalaisjärjestöt pelkäsivät etukäteen Muskin avaavan viestipalvelun hallitsemattomalle vihapuheelle ja valheelliselle tiedolle. Miljardöörin pelättiin myös päästävän palveluun takaisin aiemmin syystä tai toisesta käyttökiellon saaneita käyttäjiä – kuten Donald Trumpin.
Muskiin vedottiin YK:ta myöten säätelemään vihapuhetta.
Musk on sanonut julkisesti, että hän kannattaa niin sanottua sananvapausabsolutismia. Eli kaikkien mielipiteiden tulisi saada kuulua.
Musk on näkemyksensä johdosta kritisoinut Twitteriä sen aiemmasta linjasta moderoida alustalla tapahtuvaa kirjoittelua. Moni asiantuntija pelkäsi ennalta, että Musk sallisi tilillä vihapuheen.
Kun Musk siirtyi Twitterin johtoon, jo saman päivän aikana raportoitiin hätkähdyttävä 500 prosentin nousu mustista käytetyn N-sanan käytössä. Washington Postin tieto perustui sosiaalisen median sisältöjä analysoivan Network Contagion Research Instituten (NCRI) havaintoihin.
Lisäksi uutisessa kerrottiin, että alustalla levitettiin juutalasvastaisia, naisvihaa ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaavia tviittejä sekä natsimeemejä.
Lue myös: YK kehottaa Muskia varmistamaan, että Twitter kunnioittaa ihmisoikeuksia
Ihan mitä tahansa Musk ei kuitenkaan suvaitse alustallaan. Hän linjasi, että kaikkien parodiaa harrastavien käyttäjien tulee ilmaista selkeästi, että kyseessä on parodiatili – muussa tapauksessa käyttäjä saa Twitteristä lähtöpassit. Tämän kohtalon koki muun muassa komedienne Kathy Griffin, joka vaihtoi käyttäjänimekseen Elon Musk.
Lue myös: Vääränlaista huumoria? Elon Musk potkii itseään matkivia tilejä pihalle Twitteristä – joukossa useita suosikkikoomikkoja
Muskin ensimmäiset viikot Twitterin ruorissa ovat olleet kaoottisia. Musk tviittasi, että lintu on vapaa ja vapautti palveluksestaan yhtiön johdon ja puolet työntekijöistä. Musk perusteli irtisanomisia sanomalla, että Twitter tekee tappiota peräti neljä miljoonaa dollaria päivässä.
Sittemmin Muskille selvisi, ettei hänen alustalle ajamiaan uudistuksia ja päivityksiä pystytä välttämättä toteuttamaan ilman näiden tekijöiden osaamista ja kokemusta.
Musk suunnitteli myös kääntävänsä yhtiön kurssin muuttamalla vahvistettujen tilien niin sanotut Blue badge -merkit maksullisiksi.
Aiemmin merkki on tarkoittanut, että tilin käyttäjän henkilöllisyys on vahvistettu. Merkistä ei ole tarvinnut maksaa mitään aiemmin. Moni valetilejä pelännyt julkisuuden henkilö ilmoitti lähtevänsä alustalta, mikäli Musk toteuttaa aikeensa palvelun maksullisuudesta.
Muskia yritettiin myös varoitella sanomalla, että tämä saattaisi herättää nettitrollien luovuuden. Musk ei kuunnellut ja seuraukset olivat sen mukaiset.
Trollien määrä palvelussa räjähti, ja ominaisuus hyllytettiin.
Lue myös: Trollit valtasivat Twitterin: George W. Bush "ikävöi irakilaisten tappamista", lääkeyhtiön osakkeet syöksyivät "ilmaisen insuliinin" tähden
Intensiivinen tulos tai ulos
Muskin tapa johtaa on herättänyt suuria kysymyksiä. Tällä viikolla hän ilmoitti jäljellä oleville työntekijöilleen sähköpostitse, että näiden tulee sitoutua intensiiviseen työntekoon ja pitkiin päiviin tai lähdettävä.
Yhtiön työntekijöitä kehotettiin myös kunnioittamaan yhtiön politiikkaa pidättäytymällä keskustelemasta luottamuksellisista yritystiedoista sosiaalisessa mediassa, lehdistön kanssa tai muualla.
Samoihin aikoihin intensiivistä työskentelyä edellyttäneen sähköpostin kanssa, Musk ilmoitti, että yhtiön toimistorakennukset suljetaan väliaikaisesti. BBC:n näkemässä viestissä työntekijöille kerrottiin, että toimistot avataan uudelleen maanantaina 21. marraskuuta. Syytä ovien sulkemiselle ei ole kerrottu.
Lue myös: Twitterin ovet suljettiin työntekijöiltä väliaikaisesti
Ennen kuin Musk otti Twitterin haltuun, oli yrityksellä noin 7 500 työntekijää. Viimeisimmän tempauksen jälkeen, nimettömänä pysytellyt työntekijä kertoi BBC:lle, että jäljelle jäisi noin 2 000 työntekijää.
Yhtiön osake ui kaikkien aikojen pohjalukemissa.
Musk maksoi Twitteristä 44 miljardia dollaria, huomattavasti enemmän kuin mitä enimmäkseen tappiota tuottaneen yhtiön arvo on.
Trumpin paluu
Donald Trumpin tilin palauttamista koskeva äänestys on sekin nostattanut kritiikkiä. Muun muassa Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen, demokraattien Alexandra Ocasio-Cortez huomautti, että Trumpin tapa käyttää Twitteriä Capitol-hyökkäyksen lietsomiseen on hyökkäystä selvittävän komitean tunnistama tosiasia.
Mikäli omintakeinen miljardööri Musk jatkaa totuttua linjaansa ja Twitter-äänestyksen vaalitulos suo ex-presidentin paluun tviittailun pariin, saa Twitter takaisin ainakin yhden aktiivisimmista käyttäjistään.