Jalkapallon EM-kisoja on pelattu tällä kertaa 11 eri maassa ja kaikki välieriin edenneet joukkueet saivat pelata lohkovaiheen kotonaan. MTV Urheilun asiantuntija Mehmet Hetemaj'lta ei heru sekavalle turnausmuodolle ymmärrystä.
Jalkapallon miesten EM-turnauksia isännöi ennen 2000-lukua kerrallaan yksi maa, kunnes 2000 Alankomaat ja Belgia isännöivät EM-kisoja yhdessä. Tällä vuosituhannella kisoja oli isännöinyt aiemmin aina joko yksi tai kaksi maata, mutta näissä EM-kisoissa pelejä on pelattu ympäri Eurooppaa.
– Toivoisin, että palattaisiin vanhaan systeemiin, että koko turnaus on yhdessä paikassa. Se on viihdyttävämpää kuin tämä, että pelejä on vähän siellä täällä. Toivottavasti tästä ei tule tapa. En ole tämän kannalla ollenkaan, Hetemaj paaluttaa.
Perinteisen mallin ystäviä ilahduttavasti seuraavat, vuoden 2024 EM-kisat on myönnetty yksin Saksalle. Moni on kokenut, että aiempien kisojen kaltaista EM-tunnelmaa ei ole päässyt nyt sekametelisopan myötä syntymään.
– Tämä on ollut sellaista, että pelin alkaessa katsoo, missä nyt ollaan ja mikä stadikka siellä on. Tosi sekavaa. Myös faneille tuo on tosi kallista. Matkustat jonnekin, sitten pois sieltä ja sitten seuraavaan paikkaan.
Lukuisia kulmia on kohottanut se, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa junttasi koronasta huolimatta kisat läpi tällaisenaan. Riskit ovat olleet huomattavat, ja pelkästään Pietarista Suomeen on tuotu tuliaisina roimasti koronatartuntoja.
– Korona-aikana olen ihmetellyt, että ihmisiä on laitettu entistä enemmän matkustamaan.
"Todella iso etu"
Välieriin edenneet Italia, Espanja, Englanti ja Tanska ovat kuuluneet näiden kisojen hyötyjiin. Kukin pelasi lohkovaiheen kotonaan, mistä heitä ei toki käy syyttäminen.
– Se on kuitenkin todella iso etu. Sinun ei tarvitse matkustaa, ei tule kilometrejä. Pääset pelin jälkeen nukkumaan omaan hotelliin ja omaan sänkyyn. Kaikki tilat ovat tutut, pääset treenaamaan samalle kentälle. Onhan se ihan eri asia kuin matkustaa pelin jälkeen tyyliin Bakusta Sevillaan.
Matkustaminen on syönyt väistämättä osalta joukkueelta palautumista suhteessa lohkovaiheen kotona vetäneisiin maihin.
– Kotijoukkueet, jotka ovat päässeet pelaamaan alkulohkopelit omassa maassaan, ovat varmasti olleet paljon valmiimpia seuraavaan otteluun kuin ne, jotka ovat joutuneet matkustelemaan.
Hetemaj huomauttaa samalla, että jokainen välieriin yltänyt joukkue ansaitsi paikkansa neljän joukossa peliesityksillään.
"Tuntuu, että kentällä on ainakin 12 pelaajaa"
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tänään keskiviikkona kotiedusta saa jälleen nauttia Englanti, joka on pelannut vain puolivälierän Ukrainaa vastaan muualla kuin Lontoossa, Roomassa. Englanti kohtaa Wembleyllä kello 22 Suomen aikaa käynnistyvässä välierässä Tanskan.
– Englannilla on älytön kotietu. Se pelaa sekä välierän että mahdollisen finaalin kotona ilman vierasfaneja. Jokainen ymmärtää, että jos 60 000 ihmistä hurraa, se tuntuu siltä, että kentällä on ainakin 12 pelaajaa jos ei ei 13.
Englannin tavallista suurempi kotietu johtuu Britannian tiukoista maahantulorajoituksista ulkomaisille kannattajille. Britannian hallituksen mukaan niin kutsutuista keltaisista maista tulevien pitää pysyä kymmenen päivän karanteenissa maahantulon jälkeen. Muut kisoissa yhä mukana olevat maat ovat näiden maiden listalla.
Myös maat, joissa muut yhä mukana olevat joukkueet pelasivat puolivälieränsä, ovat keltaisia maita. Näin myöskään lauantaina Azerbaidzhanissa Tshekki-peliä seuranneita tanskalaiskannattajia ei nähdä Lontoossa.
– Kaikki on pedattu Englannille, että futis tulisi kotiin, mutta katsotaan, pystyykö Tanska pysäyttämään heidät. Jos ei, on aika lähellä, että Englanti vie koko turnauksen, Hetemaj toteaa.
"Uusi mies" Kane
Hetemaj näkee Tanskalla välierässä saumansa, olkoonkin että Englanti on suosikki.
– Tanskalla on Christian Eriksenin voima. Turnaus näytti jo siltä, että Tanska on jo tippumassa, mutta sitten se selvisikin jatkoon ja parantanut peliään koko ajan. (Lohkovaiheen) Belgia-ottelusta eteenpäin Tanskalla on ollut todella hyviä otteita.
– Tanska on laadukas joukkue. Keskikentällä on kuitenkin (Thomas) Delaney, ja heillä on nuori (Mikkel) Damsgaard, joka on saanut paikan Eriksenin sivuun jäännin jälkeen, käyttänyt sen todella hyvin ja niin edelleen. Jos miettii pelaajastatuksia, huippujoukkueissahan tanskalaiset pelaavat melkein kaikki. Ei se ole helppo joukkue Englannillekaan.
Tanskalla ei ole tavallaan juuri menetettävää. Joukkueen henki on Hetemaj'n näkemyksen mukaan kovaa luokkaa, kun kelkka saatin käännettyä lohkovaiheen Suomi- ja Belgia-tappioiden jälkeen. Mutta.
– Myös Englanti on päässyt huumaan. Nuoret, uudet pelaajat ovat pelanneet ennakkoluulottomasti ja todella hyvin.
– Keskikentän (Declan) Rice ja (Kalvin) Phillips ovat totta kai loistavia pelaajia Valioliigassa, mutta odottivatko ihmiset, että he olisivat vetäneet näin hyvin näissä kisoissa?
Lisäksi hyökkääjätykki Harry Kane on ollut Hetemaj'n mukaan "ihan uusi mies" Saksa-neljännesvälieräottelun maalinsa jälkeen. Ukrainaa vastaan puolivälierässä Kane osui jo kahdesti, ja miehen herääminen on Tanskallekin vaarallinen uutinen.
"Silloin enää vaikea pysäyttää"
Mutta lähteekö Tanska vain ottamaan vastaan? Tähän Hetemaj ei usko.
– Uskon, että Tanska lähtee hakemaan aika nopeasti fiiliksen Englannilta pois ja haluaa riistää ylhäältä. Se tullee ainakin alun prässäämään todella korkealta. Tanska on hyvä siinä, että kun se saa paineen ylös, se saa paljon pelaajia boksiin. Paljonhan maaleja on tullut sitä kautta.
Hetemaj huomauttaa myös toisesta puolesta.
– Englanti on ollut hyvä, kun se on päässyt niin sanotusti flow’hun. Silloin sitä joukkuetta on enää vaikea pysäyttää.
"Englanti jatkoon"
Englannin ja Tanskan välisen ottelun voittaja kohtaa sunnuntaina loppuottelussa Italian, joka päihitti Espanjan välierässä rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Hetemaj ei kristallipallonsa näkyä keskiviikolta peittele.
– Kyllä minä luulen, että Englanti menee tästä jatkoon.