Emanuelaa kutsutaan "seksikkääksi erotuomariksi" – mitta täyttyi kyseenalaisen huomion keskellä

Emanuela Rusta on Albanian ensimmäinen naispuolinen kansainvälinen jalkapalloerotuomari. Hän on kohdannut seksismiä.

Naisten Mestarien liigaa jo tuomaroinut Rusta, 30, on ponnistellut saadakseen omalta osaltaan muovattua Albanian jalkapalloa tasa-arvoisempaan suuntaan. Naiset ovat olleet maan futiksessa sivulla – ensimmäinen virallinen naisten turnaus pelattiin vasta vuonna 2007 ja naisten maajoukkue on ollut pystyssä vasta vuodesta 2011.

– Sinun on taisteltava kovaa tullaksesi hyväksytyksi. Meidän täytyy rikkoa lasikatto, Rusta on sanonut uutistoimisto AFP:lle.

Rusta ei ole ollut tyytyväinen siihen, millaisella kulmalla häntä on nostettu esiin maansa tiedotusvälineissä. Hänen on otsikoitu olevan "seksikäs erotuomari, joka kuumentaa tunnelmaa".

Rusta on Marcan mukaan sulkenut Instagram-tilinsäkin saamiensa seksististen viestien vuoksi. Hän on painottanut, että tuomaroiminen ei ole sukupuoli-, vaan pätevyyskysymys. 

– Jotta voit tehdä hyviä päätöksiä, sinun on tunnettava pelisäännöt täydellisesti, mutta sinun on myös oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa ja sinulla on oltava hyvä keskittymiskyky.

Rustan tavoitteena on päästä tuomaroimaan miesten MM-kisoissa. Tuoreeltaan torstaina hän tuomitsi portugalilaisen Sportingin ja Real Madridin välistä naisten Mestarien liigan karsintaottelua.

Rusta on tuomariuransa rinnalla työskennellyt liikunnanopettajana lukiossa.

Lue myös:

    Uusimmat